Getty Images

Corona: Hög beredskap på storbyråerna

11 mars, 2020

Kraftigt minskat resande, inställda evenemang och fokus på digitala kontaktvägar. På sikt kan smittan bli resultatpåverkande, men än så länge är det business as usual.

Storbyråerna inom revision och rådgivning hanterar coronaviruset med stort allvar. Det visar en rundfrågning som Balans har gjort bland branschens största aktörer. Många har riktlinjer från sitt nätverk på global nivå. Till det kommer nationella anpassningar och samtliga uppger att de kontinuerligt följer utvecklingen och myndigheternas information.

Det första fallet av det nya coronaviruset covid-19 rapporterades på nyårsafton från Wuhan i Kina. I Sverige konstaterades det första fallet på dagen en månad senare, 31 januari. Från början rörde det sig om isolerade fall, men sedan några dagar finns i Sverige en hög risk för samhällsspridning.

”Vi gick tidigt, redan i januari, ut med riktlinjer som gäller resande till och från Kina, och vilka krav på karantän som vi ställer i olika situationer”, skriver Andreas Dammert, COO på KPMG, i ett mejl till Balans.

Riktlinjerna har utökats i takt med att smittan spridits, fortsätter han och berättar att KPMG följer riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, WHO, ECDC (Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar) och den egna globala organisationen. Det påminner om hur de flesta stora byråer arbetar. Därutöver tar byråerna ofta till en extra säkerhetsmarginal.

– Vi ställer för närvarande in alla icke nödvändiga interna events, inklusive kontorsvisa AW:s, säger Christer Ahlgren, pressansvarig på Deloitte.

Han preciserar att lokala events får genomföras, men utan inresande talare eller deltagare.

– Events till och med april som involverar internationellt resande ställs antingen in, genomförs online, eller utförs med lokala resurser, säger Christer Ahlgren.

För medarbetare som varit i riskområden tillämpas generellt en karantän på 14 dagar då personen arbetar hemifrån.

Christer Ahlgren tycker att det fungerar bra eftersom byrån sedan tidigare har processer för att jobba på distans med hjälp av digitala verktyg. Han får medhåll av kollegorna på andra byråer: Digitaliseringen innebär att verksamheterna kan fortsätta relativt ostört.

”Vi har så bra digitala möjligheter så det allra mesta går att lösa utan att vara fysiskt på plats”, skriver Karitha Ericson, COO och vice VD på Grant Thornton i ett mejl.

Hon tillägger att det i stort sett är business as usual, med undantag av att de försöker minimera antalet fysiska möten i Grant Thorntons lokaler och hos kund.

EY uppmanar man medarbetarna att ta med sig datorn hem efter varje arbetsdag, berättar Stina Gustafsson, presskontakt för EY i Sverige.

”Vi begränsar också resor internationellt och inrikesresor som är inte affärskritiska och uppmanar medarbetaren att undvika stora externa event”, skriver Stina Gustafsson i ett mejl till Balans.

De tillfrågande byråerna betonar vikten av att medarbetare känner sig trygga och att ingen, varken medarbetare eller kund, utsätts för onödiga risker.

”Hälsan och säkerheten bland våra medarbetare och kunder är absolut viktigast”, inleder Jonas Köpniwsky, presschef på PwC, sitt mejl till Balans.

BDO:s VD Malin Nilsson skriver:

”Vi är måna om att våra medarbetare ska känna sig trygga och få en tydlig bild av våra rekommendationer”.

Lars Högvik, försäljningschef på Mazars Sverige, betonar vikten av att inte exponera andra för risker, oavsett om det gäller egen personal, kunder eller andra människor.

Läs mer: Corona: Så påverkas verksamheten konkret

Taggar: big 7 Corona

Text: Rakel Lennartsson

redaktionen@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp