Foto: Patrik Lundin

Byrån där alla har en roll i helheten

21 april, 2017

– Att vi har ordning på siffrorna är självklart för oss och våra kunder. Men det intressanta och roliga i vårt jobb är ju kundmötet, säger Sten Eriksson, revisor och delägare på Folkesson i Uppsala.

Ett stenkast från Uppsala station ligger Folkesson Råd & Revision. På fjärde och femte våningen i ett hyreshus upptar kontoret större delen av våningsplanen där det ursprungligen låg lägenheter.

– Det kanske inte är de häftigaste lokalerna man kan tänka sig men de är väldigt funktionella. Hit kan våra kunder komma och känna sig trygga och omhändertagna. Vill man stänga dörren om sig och vara privat är det inga problem, säger Sten Eriksson.

På anslagstavlan i fikarummet hänger en inramad trycksak som berättar att Folkesson är nominerade som en av tre företag till Årets hållbara företag i Uppsala kommun.

– Såklart är det jätteroligt. Men vi har alltid arbetat hållbart, långt innan hållbarhet och CSR blev något man pratade om, säger Eva Andersson Dverstorp, auktoriserad revisor, partner och vd för Folkesson.

Eva Andersson Dverstorp och Sten Eriksson. Foto: Patrik Lundin

Eva Andersson Dverstorp och Sten Eriksson. Foto: Patrik Lundin

De senaste tjugo åren har man arbetat enligt något man kallar för HUL – Humanism, Utveckling och Långsiktig lönsamhet. Här ryms bland annat värderingar som människors lika värde, en utvecklande arbetsmiljö för de anställda och att företagets resurs- och miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt.

När Gunnar Folkesson grundade företaget i mitten av 1980-talet etablerade han den företagskultur som råder än i dag. Om man ska göra ett bra jobb gäller det att involvera både hjärnan och hjärtat. Det var också det som fick Sten Eriksson att bli revisor.

– När jag klev in på kontoret för första gången ville jag absolut inte bli revisor. Jag tyckte det verkade ganska tråkigt. Min idé var nog att bli controller eller något annat inom ekonomi. Men när jag hade träffat Gunnar och lyssnat på hur han såg på revisorsyrket blev jag kvar på firman. Och blev dessutom revisor, säger Sten och ler vid minnet.

Byråns grundare Gunnar Folkesson. Foto: Patrik Lundin

Byråns grundare Gunnar Folkesson. Foto: Patrik Lundin

Rådgivning har alltid varit en del av byråns DNA, även om man inte kallat det för rådgivning. Först och främst gäller det att göra nytta för kunden. Och i förlängningen också vara med att utveckla den region där man är verksam – i Folkessons fall Uppland. För Sten Eriksson och Eva Andersson Dverstorp är det självklart att allting hänger ihop och att deras byrå i allra högsta grad kan påverka det regionala näringslivet positivt.

– Jag tycker det är viktigt att man ser sin roll i ett större sammanhang. Om vi inte gör nytta för våra kunder och för näringslivet har vi heller inget existensberättigande, säger Sten och fortsätter:

– Vårt uppdrag är att skapa förtroende hos våra kunder. Vi ställer oss hela tiden frågan vad kunden får ut av det. Hur hjälper vi dem på bästa sätt. Och värdet av våra tjänster skapas i kommunikationen med kunden.

Texten är en förkortad version av reportaget Byrån där alla har en roll i helheten, som publiceras i Balans nr 5, 2017.

Taggar: rådgivning revision vår byrå

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp