Patrik Lundin

Byrån där alla har en roll i helheten

21 april, 2017

– Att vi har ordning på siffrorna är självklart för oss och våra kunder. Men det intressanta och roliga i vårt jobb är ju kundmötet, säger Sten Eriksson, revisor och delägare på Folkesson i Uppsala.

Ett stenkast från Uppsala station ligger Folkesson Råd & Revision. På fjärde och femte våningen i ett hyreshus upptar kontoret större delen av våningsplanen där det ursprungligen låg lägenheter.

– Det kanske inte är de häftigaste lokalerna man kan tänka sig men de är väldigt funktionella. Hit kan våra kunder komma och känna sig trygga och omhändertagna. Vill man stänga dörren om sig och vara privat är det inga problem, säger Sten Eriksson.

På anslagstavlan i fikarummet hänger en inramad trycksak som berättar att Folkesson är nominerade som en av tre företag till Årets hållbara företag i Uppsala kommun.

– Såklart är det jätteroligt. Men vi har alltid arbetat hållbart, långt innan hållbarhet och CSR blev något man pratade om, säger Eva Andersson Dverstorp, auktoriserad revisor, partner och vd för Folkesson.

Eva Andersson Dverstorp och Sten Eriksson. Foto: Patrik Lundin

Eva Andersson Dverstorp och Sten Eriksson. Foto: Patrik Lundin

De senaste tjugo åren har man arbetat enligt något man kallar för HUL – Humanism, Utveckling och Långsiktig lönsamhet. Här ryms bland annat värderingar som människors lika värde, en utvecklande arbetsmiljö för de anställda och att företagets resurs- och miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt.

När Gunnar Folkesson grundade företaget i mitten av 1980-talet etablerade han den företagskultur som råder än i dag. Om man ska göra ett bra jobb gäller det att involvera både hjärnan och hjärtat. Det var också det som fick Sten Eriksson att bli revisor.

– När jag klev in på kontoret för första gången ville jag absolut inte bli revisor. Jag tyckte det verkade ganska tråkigt. Min idé var nog att bli controller eller något annat inom ekonomi. Men när jag hade träffat Gunnar och lyssnat på hur han såg på revisorsyrket blev jag kvar på firman. Och blev dessutom revisor, säger Sten och ler vid minnet.

Byråns grundare Gunnar Folkesson. Foto: Patrik Lundin

Byråns grundare Gunnar Folkesson. Foto: Patrik Lundin

Rådgivning har alltid varit en del av byråns DNA, även om man inte kallat det för rådgivning. Först och främst gäller det att göra nytta för kunden. Och i förlängningen också vara med att utveckla den region där man är verksam – i Folkessons fall Uppland. För Sten Eriksson och Eva Andersson Dverstorp är det självklart att allting hänger ihop och att deras byrå i allra högsta grad kan påverka det regionala näringslivet positivt.

– Jag tycker det är viktigt att man ser sin roll i ett större sammanhang. Om vi inte gör nytta för våra kunder och för näringslivet har vi heller inget existensberättigande, säger Sten och fortsätter:

– Vårt uppdrag är att skapa förtroende hos våra kunder. Vi ställer oss hela tiden frågan vad kunden får ut av det. Hur hjälper vi dem på bästa sätt. Och värdet av våra tjänster skapas i kommunikationen med kunden.

Texten är en förkortad version av reportaget Byrån där alla har en roll i helheten, som publiceras i Balans nr 5, 2017.

Taggar: rådgivning revision vår byrå

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp