Foto: Mazars, Håkan Målbäck, Jenny Drakenlind

Byråerna om PwC:s försäljning av redovisningsdelen: ”Skakade om branschen”

1 mars, 2018

Är PwC:s försäljning av redovisningen en isolerad händelse eller ett tecken på att något håller på att hända i branschen? Balans har frågat vd:arna för övriga Big 7.

PwC:s vd Peter Nyllinge säger själv att redovisningsbranschen är en väldigt fragmenterad bransch. Det understryks av uppgiften att Business Services som marknadsledande endast har fyra procent av marknaden.

– Man förstår ju att det finns de som är intresserade av att komma in och konsolidera den här branschen, säger Peter Nyllinge.

När beskedet kom att PwC skulle sälja sin redovisningsverksamhet möttes det av blandade reaktioner. Men är försäljningen en isolerad händelse? Eller är den ett tecken på att något håller på att hända i branschen?

Balans har ställt frågan till övriga byråledare inom Big 7 för att höra hur de ser på situationen. Sammantaget kan konstateras att vd:arna för övriga Big 7 tror att det här är en utveckling vi kommer att se mer av inom branschen.

Anna Johnson. Foto: Håkan Målbäck

Trenden har setts i andra branscher, men inte inom revision/rådgivning i den här omfattningen här i Sverige. Först och främst är det en vilja att skapa en bättre kundupplevelse som triggar utvecklingen, men det är fler faktorer – digitalisering, reglering och globalisering – som trycker på samtidigt och ökar förändringstrycket, säger Anna Johnson, vd på Grant Thornton.

Hon menar att det är ett sätt för branschen att kliva upp i näringskedjan för att leverera mervärde och kundnytta.

Även Marianne Sandén Ljungberg, vd för Mazars, tror att det kommer att bli fler som går samma väg, även om hon blev förvånad över försäljningen.

Marianne Sandén Ljungberg. Foto: Mazars

– Det är ju inte så länge sedan PwC köpte ett större antal redovisningsbyråer. Men vi får inte glömma bort att det finns en jävsproblematik som måste hanteras utifrån det regelverk vi har att förhålla oss till, säger hon.

EY och Deloitte har valt att inte kommentera utvecklingen, men Magnus Fagerstedt på KPMG säger att det under många år förts diskussioner om utveckling av redovisningstjänster inom branschen. Han tror att byråernas förändringsresa framöver kommer att påverkas av att branschens aktörer har lite olika strategier avseende redovisningstjänster.

Malin Nilsson. Foto: Jenny Drakenlind

BDO har valt en annan väg, men Malin Nilsson, vd, har stor respekt för den strategiska riktning PwC tagit.

– Det var en stor nyhet som skakade om branschen, men vi har varit beredda på förändringar och nya aktörer på marknaden i och med den utveckling vi ser just nu. Redovisningsbranschen står inför stora förändringar som inte minst drivs på av en snabb teknikutveckling, så jag förstår att man väljer att antingen satsa fullt ut eller att inte behålla den verksamheten, säger hon.

Läs mer: Varför säljer PwC av redovisningsdelen?

Sammanställning gjord av Pernilla Halling 

Taggar: PwC redovisning

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Pernilla Lundqvist ny krönikör i Balans

22 mars, 2019 Ordförande för FAR:s policygrupp för redovisning Pernilla Lundqvist fattar pennan.

”Jag klarade provet!”

21 mars, 2019 För att öka chanserna att klara redovisningskonsultexamen bad Josefin Emitslöf om många olika arbetsuppgifter.

Månadens medlem: Jannike Gellerstam

20 mars, 2019 Jannike Gellerstam är auktoriserad revisor på Frejs, jobbar med generationsskiften och brinner för konsultationer med kunderna.

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019 Obligatorium: Det gäller för digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som följer K2 och K3.

Det här innebär de nya utbildningskraven för dig och din byrå

15 mars, 2019 De nya reglerna om utbildning för revisorer ställer krav på byråerna.

Företag bättre på att upplysa om mångfald – men än finns kvar att göra

13 mars, 2019 Tack vare lagkravet på upplysningar om mångfald har bolagens rapportering blivit bättre.

 Upp