Foto: iStock

Deskjockeys-chef: ”Mindfulness hjälper mig och de anställda att hantera stressen”

19 september, 2016

På revisionsbyrån Deskjockeys har man länge varit medveten om de positiva aspekterna av mindfulness. Nu har ägarna infört övningar på arbetstid.

– Det finns många igenkänningsfaktorer mellan arbetsuppgifterna i branschen och mindfulness. Som redovisningskonsult och revisor strävar man efter fokus och balans. Det gör vi även i övningarna jag lär ut, säger Annilie Pettersson, redovisningskonsult och mindfulness-instruktör på Deskjockeys.

Inom det svenska näringslivet har mindfulness slagit stort på senare år. Nyligen skrev Veckans Affärer hur användarna av medvetenhetsträning refererar till att det leder till större samarbetsförmåga, stärkt social arbetsmiljö, skickligare beslutsfattande och förhöjd hållbarhet på företagen.

Läs mer: Redovisningsexpert: Kan vara en risk att inte jobba med hållbarhetsfrågor

För Annilie Pettersson är begreppet mindfulness, icke-dömande medveten närvaro, ett sätt att leva. Med en bakgrund som yogalärare, terapeut och ekonomichef på en yogastudio har hon lyckats kombinera sina stora intressen.

När hon föreslog att Deskjockeys skulle bekosta hennes utbildning i mindfulness mot att hon skulle hålla en åttaveckorskurs för företagets 25 anställda nappade ägarna Hanna och Peter Rexhammar samt operativa chefen Jonny Boström direkt.

– Det är höga krav på våra anställda. Företaget växer kraftigt med stundtals oklara ansvarsområden och det är en orolig tid i branschen med mycket förändringar. Det kan leda till funderingar som ”vad är mitt jobb egentligen?”. Mindfulness hjälper både mig som chef och de anställda att hantera den här stressen. Ett verktyg för att acceptera situationen och hitta ett inre lugn, säger Jonny Boström.

Vi träffas i Deskjockeys lokaler vid Karlaplan i Stockholm. Här har de anställda två timmars övningar ledda av Annilie Pettersson varje onsdag fram till slutet av oktober. En grupp går på förmiddagen och en grupp på eftermiddagen. För Jonny Boström är de positiva sidorna givna.

– Man lär sig reflektera mer och hitta verktyg inför olika situationer. Med mindfulness blir man mer fokuserad och lyhörd inför ett viktigt möte med en kund. Det kan exempelvis också hjälpa mig att bli mer närvarande och utan att döma ta emot information från en kund som tycker att vi har gjort fel. Dialogen med kunden blir därför mer konstruktiv.

Annilie Pettersson hänvisar till att det numera finns gedigen forskning i mindfulness och att det kan ha påverkat till att utövandet har blivit mer rumsrent i Sverige.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att se mer av hur företag använder avslappningsövningar som ett sätt att ta hand om sin personal, säger hon.

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult deskjockeys revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp