iStock

Brittisk branschboom – 45 procent använder digitala lösningar

2 november, 2016

Ny undersökning visar att Storbritannien ligger i täten när det gäller att digitalisera revisions- och redovisningstjänsterna.

FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden som presenterades i september visade att digitaliseringen i branschen är på väg att förändra affärslandskapet i grunden. För svenska byråer i framkant är automatiseringen redan en positiv realitet.

Nu visar en ny undersökning att Storbritannien har tagit stora kliv framåt i fråga om revisorers och redovisningskonsulters sätt att arbeta effektivt med automatiserade tjänster.

Enligt rapporten SME Barometer Research 2016 använder 45 procent av de brittiska revisorerna och redovisningskonsulterna onlinelösningar för att administrera arbetet, vilket är näst högsta siffran efter Nederländerna. Den egenskap företagare värdesätter mest hos sina revisorer och redovisningskonsulter är just att de levererar i ett snabbt tempo, skriver engelska AccountancyAge.

Det framgår alltså efter att företaget Exact låtit 2 500 brittiska små- och medelstora företag samt deras revisorer och redovisningskonsulter svara på frågor om digitaliseringen och automatiseringen i branschen.

Hög efterfrågan av realtidsinformation kombinerat med tekniska framsteg leder till att revision och bokföring allt mer ses som en handelsvara, betonar Gavin Fell på Exact.

– De byråer i branschen som kan hålla takten och leverera realtidsinformation samt djuplodande affärsinsikter till sina kunder är de som har bäst möjlighet att lyckas, säger han till AccountancyAge.

Läs mer: Debattpanelen: Sverige redo för digital rapportering

Enligt undersökningen är kunderna dubbelt så nöjda med de revisorer och redovisningskonsulter som omfamnar och erbjuder digitala tjänster. Eftersom företagarna kräver effektivitet och snabbhet konstaterar 37 procent av de brittiska branschkollegorna inom revision och redovisning att automatisering samt digitalisering är områden där de ytterligare kan utvecklas.

I samma rapport uppger 67 procent av revisorerna och redovisningskonsulterna bättre integration av mjukvara som ett betydelsefullt fokusområde i verksamheten, liksom att ersätta pappersformulär med digitala lösningar (62 procent).

Men även om branschen använder digitala hjälpmedel för att effektivisera finns fortfarande en viss skepsis hos utövarna vad gäller ”robotifieringen”. Bara 10 procent av de som har svarat i rapporten skulle i nuläget våga låta en robot sköta hela bokföringen.

Undersökningen SME Barometer Research 2016 utförs av företaget Exact och tar tempen på revisions- och redovisningsbranschen i Frankrike, Belgien, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Nederländerna och USA.

Läs mer: Här kan du framtidstesta din byrå

Taggar: digital rapportering

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp