Foto: iStock

Bristande kunskap om IT-frågor hos blivande revisorer

15 januari, 2018

Sex av tio nådde förväntad poängnivå på FAR:s kunskapstest inför revisorsexamen. Frågor om IT bjöd på mest motstånd.

Varje år erbjuder FAR ett kunskapstest som vänder sig till revisorsassistenter som funderar på att skriva revisorsexamen. Lämpliga tentander är de som har praktiserat mellan 1,5 och 2 år och bra är även att ha arbetat under två bokslutssäsonger.

Nu har resultatet från årets kunskapstest rättats.

– Maxpoängen var 100 och genomsnittet låg på 62,5 vilket är i nivå med tidigare års kunskapstester. Frågan som bjöd på den största utmaningen för tentanderna var den om granskning av IT- miljö och IT-system, säger Robert Wennberg, chef för utbildningar på FAR.

Robert Wennberg, Foto: Lieselotte van der Meijs

Rättningen av kunskapstestet blev klar ovanligt tidigt i år. Vid Balans pressläggning gick det därför inte att jämföra med resultatet från de 174 personer som skrev Revisorsinspektionens (RI) prov för revisorsexamen i höstas.

RI-chefen Per Johansson har dock tidigare flaggat för att just IT-kompetens är ett måste för framtidens revisor. På frågan hur det står till med IT-kompetensen hos dem som skriver revisorsexamen svarade Per Johansson i november:

– Jag tittade på senaste provet och där var det en IT-fråga och det var den frågan, i särklass, som flest inte klarade. Det var ganska oroväckande.

Något som står i kontrast mot byråernas skriande behov av IT-kompetens vid nyrekrytering.

Revisorsexamen och utbildningskraven som ställs för att bli auktoriserad revisor har under det senaste året varit hett debatterade ämnen. Men oavsett hur provet utformas, eller vilka krav som ställs på utbildningarna, finns det inga genvägar till revisorsexamen.

Läs mer: IT-kompetens och dataanalys viktigt för framtidens revisor

– Kunskapstestet är ett riktigt bra verktyg om man vill undersöka sina kunskaper, för att sedan kunna gå igenom resultatet med sin mentor och se vilka delar man eventuellt behöver utveckla och finslipa inför RI-provet, säger Robert Wennberg.

Taggar: examen FAR IT-kompetens Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Rådgivning handlar om psykologi”               

  3 december, 2020 Revideco anlitar psykolog som ska hjälpa medarbetarna förstå rådgivningsbehovet hos kunderna.

  Revisorer måste bli vassare på penningtvättslagen

  2 december, 2020 I bekämpningen av penningtvättsbrott har revisorer en betydande roll. Men yrkesgruppen behöver bli bättre.

  ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

  2 december, 2020 En handbok för alla kontor och separata riskbedömningar. Baker Tillys arbete med penningtvättslagen ger frukt.

  Revisorsprovet genomförs januari 2021

  1 december, 2020 I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt.

  Fika med Mikael Fredstrand: ”Det ska vara kul att gå till jobbet”

  1 december, 2020 Sedan 1 oktober är Mikael Fredstrand ny VD för Mazars. Det här brinner han för.

   Upp