David Johansson och Björn Brorsson

Brinner för att lära ut om branschen

24 september, 2017

Med rätt dos engagemang och kunskap borde man kunna förmedla vad branschen går ut på till dagens gymnasieungdomar. Så tänkte revisorn och auktoriserade redovisningskonsulten Cecilia Bengtsson och begav sig till Knut Hahn i Ronneby för att snacka om revision, redovisning, skatt och lön.

– Jag tycker att det är bättre att få höra från någon som är aktiv hur det är att jobba i vår bransch än att bara läsa en bok. Då man kan ställa frågor direkt och få svar. Eleverna var väldigt intresserade av det jag hade att berätta, säger Cecilia Bengtsson.

Det var tidigare i år som godkända revisorn och auktoriserade redovisningskonsulten, verksam på Företagsrevision Syd, blev inbjuden till gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby för att ta upp ämnen som: vad är ett bokslut?, varför gör man ett bokslut?, vad kan jag jobba med?, vad gör en revisor, en redovisningskonsult och en lönekonsult?

Den röda tråden på Handels- och administrationsprogrammet där Cecilia Bengtsson föreläste är att lära sig vad entreprenörskap går ut på. Alla som går utbildningen ska driva UF-företag, där det ingår att göra bokslut, ha bolagsstämma och avslutningsvis avveckla företaget.

Vad tror du att du förmedlade under dina två timmar på plats?

– Att ekonomivärlden är full av möjligheter. Efterfrågan på revisorer och redovisningskonsulter är stor. Som ekonom jobbar man inte bara med siffror, man är direkt involverad i företagets överlevnad och utveckling, svarar Cecilia Bengtsson.

Björn Brorsson är gymnasielärare för klassen Cecilia Bengtsson besökte. Han berättar att samarbetet föll väl ut.

– Eleverna ställde frågor som vad man har för anmälningsplikt om man upptäcker brott, om företagande och om nätverkande, som ju också är en viktig del av entreprenörskapet. Vi brukar ha utvärderingar efter varje företagskontakt där eleverna får tycka till och de var väldigt nöjda. Så vi kommer att fortsätta bjuda in branschen, säger Björn Brorsson.

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult den goda idén FAR redovisningskonsult revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp