Sofia Hadjipetri Glantz

Branschröster från WizWomen Summit 2019

11 mars, 2019

Det fattades inte profiler från revisions- och rådgivningsbranschen på WizWomen Summit 2019. Här är några av rösterna från scenen.

Representanter från Big 4 syntes och hördes både i panelen och bland moderatorerna på det första WizWomen Summit 8 mars i Stockholm. WizWomen, en sammansättning partners som vill utmana rådande normer och skapa förutsättningar för fler kvinnor på ledande positioner inom professional servicess, grundades av tidigare EY-delägaren Susanne Tillqvist. Förutom från initiativtagaren själv höjdes flera andra röster på plats som svarade på moderatorernas och publikens frågor.

Malin Nilsson, vd BDO

WizWomen Summit 2019.  Malin Nilsson, vd BDO. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

– Att attrahera och framförallt behålla talanger är en av de största utmaningarna för oss. Vi måste se grenverket, visa, coacha, och vi kvinnor måste våga klättra och klättra högre. De som har gjort resan måste våga peka ut olika alternativ. Lyckas vi med det så kommer vi att lyckas behålla och attrahera våra medarbetare.

Vad gör BDO rent konkret?

– Vi måste visa på många olika förebilder. Alla kvinnor är inte lika. BDO är inte heller bäst i klassen, långt därifrån. Det kan jag se som del av att kunna driva en förändring: ”att det här duger inte”. Vi måste göra någonting. Vi måste sätta mål och konkreta arbetsplaner. Hos oss jobbar vi bland annat med coachningsprogrammet YOU.

Hur ser du på delägarmodellen?

– Den kan vara ett hinder när det ser ut som det gör. Könsroller cementeras. Man har en tendens att välja lika.

Lars Weigl, Nordic Managing Partner EY FSO

Paneldiskussion I’m staying. Fr.v: Lars Weigl, Nordic Managing Partner EY FSO, i panelen med Maria Grimberg, tidigare vd JKL Group och Malcolm Wiberg, Managing Partner Westerberg & Partners. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

– Vad är det som gör branschen konservativ? Professional services är ett lärlingsyrke där man lär sig yrket av äldre kollegor. Det finns en inbyggd rigidness i sättet att arbeta. Det finns mer vi kan göra. Inom EY jobbar vi väldigt hårt med genus, inkludering, nya perspektiv, mångfald och hållbarhet. Det här är också frågor som är viktiga för de yngre generationerna.

Är delägarstrukturerna en utmaning i branschen?

– Branschen har karaktäriserats av lärlingsperspektivet, att seniora personer bygger upp det och att arbetslinjen är rak. Man får utvärdera om det verkligen bara finns en enda slags karriärväg. Vi måste absolut öppna upp för olika former av påverkan, upwards feedback, för att påverka och möjliggöra att de yngre kan påverka. Man jobbar också mer flexibelt nu. Jag tycker inte att lärlingsmodell är död, men det traditionella sättet att sitta på kontoret skiljer sig från tidigare.

Hur jobbar EY med jämställdhet?

– Vi rekryterar nästan 50/50, men kvinnorna försvinner på vägen. Vi har jobbat med att få kvinnorna att stanna i yrket. Något som varit framgångsrikt är det vi kallar för career watch. Vi har erbjudit högpresterande kvinnor som har jobbat i ungefär fyra-fem år en så kallad career watcher. Det är en senior chef, man eller kvinna, som erbjudits att bli ens sponsor. Vi har kört det programmet i ett par år och många av de kvinnor som har haft en career watcher har blivit delägare i dag.

– Kulturen är viktig. Vi har nolltolerans mot sexuella skämt, eller genusskämt. Många män behöver bli upplysta kring detta för att bli medvetna om omedveten diskriminering.

– Jag blev själv uppmärksammad på det på en kick off. Vi var sju delägare på scen, varav en kvinna. Så undrade någon från publiken varför det bara var en kvinna. Jag förstod inte frågan. Blev mållös och kunde inte svara. Det blev en ögonöppnare för mig. Efter det gjorde vi medarbetarundersökningar. Det visade sig att kvinnor inte var lika nöjda med arbetsplatsen som män. Vi tog tag i det och kvinnorna blev mer under nöjda en period. Men att förändra går inte så snabbt.

Johanna Andersson, revisor BDO

Paneldiskussion I’m leaving. Fr.v: Erik Ärnström, Ascend, Johanna Andersson, revisor BDO, Veronica Råberg-Schrello, JKL Group, Joel Aneheim, Advokatfirman Cederquist. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

– Jag jobbar som revisor sedan fem år och fastnade för BDO eftersom byrån växer. Jag utvecklas inom dataanalys och har suttit i styrelsen som personalrepresentant.

Hur får man stjärnorna att stanna?

– Det krävs att man ser över de karriärvägar man har satt upp i dag och gör det tydligare. En konsult kommer i många olika former. Man kan inte ha en roll som passar alla. Därför måste företaget anpassa karriärstrappan och konsultrollen. Karriärstrappan kommer nog att ändras och bli mer variationsrik framöver.

Hur viktiga är förebilder?

– Jag ser jättegärna kvinnor i ledande positioner för det inspirerar. Men jag ser också till egenskaper. Är någon med i en styrelse och har de egenskaper jag beundrar, så inspirerar det oavsett om det är en man eller en kvinna.

– Men om vi vet att många kvinnor lämnar och i förtid, varför sätter vi oss inte ner med våra datorer och analyserar, som vi gör med allt annat?

Hur ser vi till att folk kommer tillbaka? Vill folk verkligen vara kvar i tio år för att sedan bli partner?

– Bara för att vi har gjort på ett sätt förut måste vi inte göra så nu. Skulle jag byta ifrån konsultbranschen och komma tillbaka så vill jag veta att det finns en plats för mig, att vardagen är flexibel och att jag kan arbeta lagom mycket. Man behöver kunna kombinera både jobb och livet utanför. Vissa av oss vill bli partners och kommer att kämpa för det. Vissa vill bli specialister. Det ska vara okej från chefer runtomkring att medarbetarna är olika och vill olika.

Johanna Anderssons tre råd till arbetsgivarna:

 • Lyssna på dina medarbetare. Och inte med orden: ”Min dörr är öppen”. Utan lyssna verkligen.
 • Gå tillbaka till datan, samla in information. Hur ser det ut? Vad gör vi åt saken?
 • Ta problemet på allvar. Tänk: Om en kund kom till mig med det här problemet, vad skulle jag göra då?

Läs mer: Balans jämställdhetsundersökning 2019

Helena Kaiser de Carolis, delägare PwC, en av 18 WizWomen tillika en av moderatorerna på plats. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Läs mer: ”Vi är minst lika bra på att göra affärer som män”

Taggar: jämställdhet WizWomen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp