Foto: Anders Thorsell

Bolagsverket utökar tjänst för digital inlämning

10 december, 2019

Snart går det att ladda upp den digitala årsredovisningen och revisionsberättelsen var för sig.

Den nya funktionen som drar igång inom kort möjliggör uppladdning av digitala årsredovisningar och revisionsberättelser, från olika programvaror. Den existerande tjänsten för inlämning av digitala årsredovisningar finns också kvar med samma funktionalitet som tidigare.

– Från och med 14 december går det att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen till eget utrymme från olika programvaror, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Uppladdningen av filerna behöver inte ske samtidigt, men när båda är uppladdade kopplas de samman av den som skriver under fastställelsesintyget.

– Tidigare har revisorer uttryckt oro för att någon av misstag skickat in fel revisionsberättelse. Nu kan revisorerna själva säkerställa att rätt fil laddas upp. Vi hoppas att denna nya möjlighet underlättar för revisorerna att välja digitalt först, säger Nina Brede.

I det fall en årsredovisning finns i det egna utrymmet men att revisionsberättelsen inte finns i det egna utrymmet kan den som ska skriva under fastställelsesintyget välja att enbart skicka in årsredovisningen.

– Detta tror vi kan hända strax innan tidsfristen för inlämning går ut och då i syfte att undvika förseningsavgift. Då får företaget ett föreläggande där det framgår att revisionsberättelsen saknas. Det går inte att enbart skicka in en digital revisionsberättelse. Det den bästa lösningen är när handlingarna är kompletta och digitala.

– Kraven på aktiekapital sänks 1 januari 2020 och då är det sannolikt att flera väljer aktiebolag som bolagsform. Då önskar vi att nybildade företag blir digitala från början och efter ett års verksamhet väljer digital årsredovisning. Vår förhoppning att den nya funktionaliteten bidrar till ökad digital ingivning, säger Nina Brede.

Hur ser ni på stödet för digital ingivning från revisions- och redovisningsbyråer och från programleverantörerna?

– Större revisionsbyråer har i regel utvecklat egna programvaror och jag hoppas de inom kort kommer att anpassa programvarorna så att de stödjer och möjliggöra uppladdning av digitala revisionsberättelser. Programleverantörerna får möjlighet att attrahera och få nya kunder genom att erbjuda programvaror för revisorer som stödjer digital inlämning. I regeringsuppdraget är det långsiktiga målet att det ska bli obligatoriskt att lämna digitalt och det jobbar vi för. Det finns därför goda skäl att förbereda sig för det redan nu så övergången blir smidig för alla parter.

I fjol blev det möjligt med digital ingivning. Hur mycket har det ökat?

– Under de månader tjänsten var öppen 2018 inkom 5 960 digitala årsredovisningar. Siffran är uppe i 36 552 från årsskiftet till och med sista november och vi gissar att det inkommer nästan 40 000 under hela 2019.

Läs också: Digital ingivning till Bolagsverket ökar

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digitalisering revisionsberättelse

Text: Martin Wallström

martin.wallstrom@far.se
Annons
FAR Online

Grant Thornton-revisor satsar på OS i Tokyo

27 februari, 2020 Balans pratar med Hana Antunovic om chanserna att få representera Sverige i nya OS-grenen karate.

”Våga utmana dig själv”

25 februari, 2020 Johanna Svensson: "Jag har haft förmånen att ha kollegor som har trott på mig".

Balans ökar närvaron på sociala medier

24 februari, 2020 Sedan flera år finns Balans på Twitter. Nu tar tidningen även steget in på LinkedIn.

Först ut med separata uppladdningar

19 februari, 2020 Nu har de första årsredovisningarna och revisionsberättelserna lämnats in till Bolagsverket via separata filer.

Äntligen Auktoriserad Redovisningskonsult FAR: ”Lättnad att få resulta­tet”

17 februari, 2020 Auktoriserad Redo­visningskonsult FAR. Balans har följt Fredrik Bäck från förberedelsekurs till tentamen.

Digital revisionsberättelse separat – flera programvaruleverantörer godkända

14 februari, 2020 Tre programvaruleverantörer erbjuder uppladdning av årsredovisningen och revisionsberättelsen från separata filer - fler på ingång.

 Upp