Foto: Getty Images

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019

Från och med 1 januari 2021 kan det bli obligatoriskt att lämna in årsredovisningen digitalt när det gäller aktiebolag som följer K2 och K3. Bolagsverket uppmuntrar revisorer att använda den digitala tjänsten redan nu.  

För ett år sedan, i mars 2018, lanserade Bolagsverket digital inlämning av årsredovisningar. Men uppdraget från regeringen är långt ifrån klart.

Nyligen publicerades en delrapport där Bolagsverket bland annat tittar på frågan om obligatorisk digital inlämning av årsredovisningar från aktiebolag som följer regelverken K2 och K3. Myndighetens bedömning är att det ska vara möjligt från räkenskapsåret som inleds 1 januari 2021, vilket betyder att de flesta företagen ska lämna in årsredovisningen digitalt året därpå.

Sista januari hade cirka 7 000 valt att lämna in årsredovisningen digitalt, och enligt Bolagsverket är det färre än beräknat. I delrapporten skriver Bolagsverket att innan ett obligatorium införs är det viktigt att företagen i större utsträckning väljer att lämna in årsredovisningen digitalt.

I delrapporten framgår även att revisorer har lämnat synpunkter på att de vill kunna vara helt säkra på att deras revisionsberättelse fogas samman med rätt årsredovisning vid inlämningen i den digitala tjänsten. Bolagsverket kommer därför att tillsammans med programvaruleverantörerna, FAR och Srf undersöka vad det finns för möjligheter för ökad insyn och för hantering av filer i olika format.

Läs mer: Bolagsverkets delrapport Uppdraget att utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

– Vi har ett nära och bra samarbete med berörda aktörer och dialogen pågår redan, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare Bolagsverket.

Nu uppmuntrar hon fler revisorer och branschen att använda tjänsten.

– Jag tycker att varje revisor ska prova på och medverka till att lämna in en digital årsredovisning och sedan ge FAR och Bolagsverket återkoppling på det. När man har provat är det enklare att diskutera förbättringar, säger Nina Brede.

Läs mer: Så långt har programvaruleverantörerna kommit

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

De är nominerade till Årets framtidsbyrå 2019

23 augusti, 2019 15 kvalificerade byråer har blivit fem nominerade. Balans har listan.

Auktorisation leder till nöjdare kunder

21 augusti, 2019 Redovisningsbyråerna särskiljer sig med mycket höga kundbetyg, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Auktorisation leder till högre betyg.

EU:s revisionspaket utvärderat

14 augusti, 2019 Första slutsatser: Ökad konkurrens och mer dynamik inom branschen.

Professionella värden styr revisorer och konsulter

12 augusti, 2019 Karin Seger: Revisorer och redovisningskonsulter känner stort ansvar för att ge kunden rätt alternativ.

Passion gav lönsamhet

4 juli, 2019 Så blev Lamooi Accounting en av de mest lönsamma byråerna på ett par år.

Månadens medlem: Elias Alakir

1 juli, 2019 Elias Alakir är bland de yngsta auktorise­rade revisorerna i Sverige.

 Upp