Foto: iStock

Blockkedjan, bitcoin och andra kryptovalutor

3 juli, 2018

Kryptovalutan bitcoin lanserades 2009 av Sathoshi Nakamoto. Namnet är en pseudonym, ingen vet vem hen är eller om det handlar om en grupp människor.

Syftet med bitcoin var att kunna skicka värde direkt över internet utan att blanda in en tredje part, såsom en bank. Transaktionerna journalförs i tusentals huvudböcker utspridda i ett nätverk. Ingen kan både skicka och behålla en kopia av valutan. Och allt kan spåras och kontrolleras i efterhand.

Bitcoin finns enbart digitalt. Du kan förvara valutan på en mobiltelefon eller dator. Utöver det behövs en så kallad plånboksfil, en speciell applikation för ändamålet. Och vips har telefonen blivit en plånbok och därmed ett mål för hackers.

Precis som i alla tider finns det tjuvar som vill komma åt sådant som inte tillhör dem. Och det är ungefär med digitala pengar som med digitala fotografier, skulle du råka radera din plånboksfil eller om hårddisken kraschar så kan pengarna vara borta för alltid. Här gäller samma sak som med semesterbilderna, kom ihåg att säkerhetskopiera.

Läs mer: Är blockkedjetekniken snart lika självklar som internet?

Vill man vara lite mer försiktig kan man förvara sin digitala valuta i en så kallad hårdvaruplånbok, ett slags usb-minne för digitalt värde. Ytterligare ett sätt att säkra värdet är en lösning som kallas multisignatur, ”multisig”. Genom den kan två eller flera parter ha gemensam kontroll, och ingendera av parterna kan använda värdet på egen hand.

Vad som händer med blockkedjan får framtiden utvisa, tekniken utvecklas hela tiden. Men orkar vi hänga med?

Utvecklingen går så fort att vi måste hänga med menar Christoffer De Geer, författare till boken ”Bitcoin och blockkedjan”. I sitt slutord skriver han: ”Jag rekommenderar därför läsaren att själv börja sätta sig in i detta ämne. Sök upp information själv. Tillbringa alldeles för mycket tid ihopsjunken framför skärmen under kvällar, helger och arbetstid. För jag vet att det kommer vara värt tiden och jag vet att det är det jag tänker göra själv det kommande decenniet”.

Läs mer: Blockkedjan – en ordlista

En sökning på orden blockkedja eller blockchain ger massor av träffar på internet.

Här ett axplock för att lära sig mer om tekniken:

  • ”Bitcoin och blockkedjan. En begriplig överblick.”  Bok av Christoffer De Geer.
  • ”Blockkedjan – En riskreducerare?  En undersökning av blockkedjans effekt på risk inom revisions-, finans- och fastighetsbranschen.” Examensarbete Handelshögskolan Umeå universitet.
  • ”Blockchain – vad är det?” Blockchain – vad är det och hur kan det användas i statsförvaltningen? Filmat lunchseminarium som finns på Arbetsgivarverkets webbplats.
  • ”Framtidens husköp i blockkedjan” Lantmäteriets rapport.
  • www.bitcoin.org/sv/

Taggar: bitcoin blockkedjan

Text: Erika Andersson

redaktionen@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

14 februari, 2019 Nytt bakslag för många konsulter. 1 mars ändras sättet att redovisa momsen på Skatteverkets webb.

”Därför behövs en HQ-kommission”

14 februari, 2019 Carl Svernlöv om HQ-affären: ”Den centrala frågan är om FI verkligen hade fog för återkallelsen.”

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019 Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt.

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019 Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras i AGI-systemet.

Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

13 februari, 2019 Redovisningskonsulter och lönekonsulter har stött på problem när de använt Skatteverkets nya tjänst AGI.

Redovisningskonsulten som blev ekonomichef

12 februari, 2019 Ann-Sofie Kjellberg, tidigare auktoriserad redovisningskonsult på PwC/Aspia och FAR-aktiv, kan titulera sig ny ekonomichef på Mazars. 

 Upp