Christian Gustavsson

Björn Johansson: ”Våga ta pauser”

Faktaruta

Namn: Björn Johansson.

Ålder: 49.

Yrke och byrå: Ansvarig för incitamentsfrågor på Skeppsbron Skatt.

Utbildning: Jur kand-examen från Uppsala universitet, 2000, samt 40 poäng i företagsekonomi. Auktoriserad skatterådgivare FAR.

Familj: Gift, fyra barn, tolvårig son, femårig dotter, samt dotter och son i 2-årsåldern.

Bor: Hammarby sjöstad i Stockholm.

Karriärtips: Ta pauser i arbetslivet, när det behövs. Lyssna på andra och se till att jobba nära personer, som det känns bra att arbeta nära. Visa empati och ödmjukhet mot varandra. Försök hitta jobb där den närmaste chefen är uppskattande, lyssnande och ett bollplank. Här gäller den klassiska regeln: välj inte företag, utan chef. Innan ett nytt jobb, ta pulsen på den nya chefen och se om känslan finns att det både är ett bra företag och en bra blivande chef.

22 november, 2019

Att våga ta pauser och ibland låta tillfälligheter vägleda har varit rättesnören för Björn Johansson. Parallellt med fokuserat arbete har det lett honom fram till den nuvarande rollen på Skeppsbron Skatt.

Björn Johansson började för 19 år sedan på KPMG som utbildad skattejurist där han under åren har varit med om att bygga upp rådgivningen för incitamentsprogrammet.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad och funderade egentligen på att bli statsvetare, men av någon anledning satte jag juristlinjen högst upp på ansökan och kom in i Lund, läste klart i Uppsala och avslutade med studier i företagsekonomi i Stockholm, säger Björn Johansson.

Skatterätten kom han in på tack vare ett studiestipendium.

– Även om ämnet just då inte var så hett som det blev senare så kände jag efter hand att jag hade hittat hem. Både för att jag gillar siffror och för att skatter är ett viktigt samhällsverktyg, säger Björn Johansson.

Ett examensarbete på juristlinjen om personaloptioner i anställningsförfaranden ledde honom direkt in på avdelningen Global Mobility Services, med dess kopplingar till arbetsgivar- och skatterelaterade frågor vad gäller utlandsstationerad personal och utländsk personal som arbetar i Sverige.

– Det var också väldigt roligt att arbeta med och utveckla det området, eftersom det handlar om personal i företag med hela världen som arbetsfält, säger Björn Johansson.

Successivt breddade han sig till det närbesläktade incitamentsområdet, med dess kopplingar till organisatoriska belöningssystem.

­– Incitament blev därefter mitt yrkesmässiga spår, framför allt inom aktierelaterade ersättningar. Området var litet men växte med åren och fick riktig fart i början av 2000-talet, med it-företag och andra bolag med sina optionspaket till personalen, säger han.

Han byggde upp gruppen från grunden tillsammans med kollegor och med framgång. Den mediala uppmärksamheten ökade och Björn Johansson blev ofta citerad i näringslivspressen om aktierelaterade incitamentsprogram, eller som tidningarna uttryckte det: bonusprogram.

Efter uppbyggnaden av incitamentsgruppen bestämde han sig 2014 för att dra i nödbromsen.

– Jag arbetade väldigt mycket och blev sliten, men inte utbränd. Kanske för att jag hittade bromsen i rätt tid. Sedan tog jag tjänstledigt i drygt ett år. Min tanke var faktiskt att öppna en legobutik, eftersom både jag och mina barn är intresserade av Lego. Det blev ingen butik då företaget i stället öppnade en butik i egen regi i Mall of Scandinavia. Men det lediga året gav mig tid att vara med barnen.

Om den drygt ettåriga arbetspausen säger han:

– Det är något jag rekommenderar alla att göra, om man har möjlighet så klart, att ge sig tid att reflektera över sin yrkesroll. Man får tid att fundera och lära sig sätta gränser mot sitt arbete, vilket är nödvändigt även om ett jobb är roligt och spännande. Pauserna ger den ork man behöver för att klara av ett helt yrkesliv, säger han.

Efter tjänstledigheten bestämde han sig för att gå tillbaka till KPMG, men inriktade sig mer mot marknads- och försäljningsfrågor för skatteavdelningen.

– Jag har också fokuserat mer på att bygga upp team, där alla hjälps åt med det man är bäst på. Arbetet har också varit mer inriktat mot marknads- och affärsinriktade frågor, som handlar om nätverkande, skapa affärer och kundrelationer.

Nu tar han nästa stora karriärsteg, som ansvarig för Incitamentsfrågor på Skeppsbron Skatt. Hans roll blir att starta och driva en avdelning för incitamentsprogram. Företaget ingår sedan januari i Aspia-koncernen, som ett fristående dotterbolag.

– Jag fyller snart 50 och känner att det är dags att göra något nytt. Det lockade mig även med ett entreprenörsdrivet företag som växer och att få bygga något nytt. Samtidigt behöver jag nu inte begränsa mig inom ramen för de regler för oberoende som gäller för revisionsbyråer, säger Björn Johansson.

Taggar: Aspia auktoriserad skatterådgivare min karriär

Text: Martin Wallström

martin.wallstrom@far.se
 • FAR tar helhetsgrepp på branschen i ny rapport  

  4 mars, 2021 Branschen omsätter 43 miljarder kronor och sysselsätter 37 000 personer, visar FAR.s färska branschrapport.

  Helena Arvidsson Älgne blir första kvinnan att fatta KPMG:s ordförandeklubba

  4 mars, 2021 Helena Arvidsson Älgne har utsetts till ny ordförande i KPMG:s styrelse efter Björn Hallin.

  ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

   Upp