Gabriel Liljevall

Björn Elfgren – geni eller galning?

Faktaruta

Björn Elfgren

Bor: Hus i Göteborg och lägenhet i Sunne.

Familj: Blivande fru och tre grymma tjejer, 7, 9 och 11 år.

Arbetar som: Vd på Wint.

Gör på fritiden: Kör Tesla mellan Göteborg och Värmland,hittar på kul grejer med familjen. Helst med båten på sommaren och skidåkning i Branäs på vintern.

5 oktober, 2017

Björn Elfgren älskar att testa nya saker. Därför är Wint inte längre en revisions- och redovisningsbyrå utan ett techbolag. Branschens framtid – menar han.

Åsikterna om Björn Elfgren går isär. Inspirerande, innovativ och engagerande, menar vissa. Våghals som tar branschen åt fel håll, enligt andra. Men med rötterna i den värmländska bruksorten Hagfors står Björn Elfgren stadigt. Oavsett vad andra tycker. Från uppväxten har han fått med sig vikten av att lyfta andra människor. Och att företagsamhet inte behöver handla om att vara företagare, utan att våga gå utanför boxen och vara stolt över det man gör.

Han har varit i branschen i många år, och har erfarenhet av att tillhöra både BDO och Baker Tilly. Dock passade inget av nätverken honom fullt ut, något som i sin tur la grunden till att Wint bildades 2011.

Balans har tidigare uppmärksammat byrån i ett reportage med rubriken: Wint har gjort verklighet av klyschan. Wint beskrevs som byrån som sticker ut, inte bara genom att de anställda går i strumplästen utan framför allt i sitt tänkande kring automatisering, prissättning och digitalisering. Björn Elfgren talade om hur de genom att ”sätta nya glasögon” på kunden får denne att se hur man kan dra nytta av automatiseringen och få ut mer av sin revisor eller redovisningskonsult.

Nu har Björn Elfgren tagit ytterligare ett steg.

Björn Elfgren har ett brinnande engagemang. Foto: Gabriel Liljevall

Du beskriver Wint som ett techbolag, inte som en revisions- och redovisningsbyrå?

– Vi har under en längre tid arbetat med att transformera Wint från en revisions- och redovisningsbyrå till ett techbolag, men vi har jobbat lite undercover. Det har varit en jobbig omställning, och vi har lanserat våra produkter i omgångar. Sista ledet i omställningen klarades av i samband med att vi sålde revisionsbolaget i augusti 2016 på grund av de regelverk som finns. Nu är Wint uppdelat i tre bolag och vi ser oss som ett rent techbolag.

Vad innebär det – ska ni inte arbeta med redovisning längre?

– Man kan säga att vi levererar samma tjänster som tidigare men vi har ersatt dem med tekniska lösningar. Det är bara lösningar vi säljer numera. AI-tekniken tar bort redovisningskonsultens manuella handpåläggning, och ger även entreprenören en enklare och roligare vardag, utan kontonummer och inget debet/ kredit. Det är människan ihop med systemet som är hemligheten.

Läs mer: ”Horribelt tro att redovisning ska funka som i dag”

Så den kund som kommer till er och vill ha en egen redovisningskonsult får gå någon annanstans?

– Vi tar inte in kunder som inte vill vara med på resan. Och de kunder vi har, har transformerats om. Våra kunder vet att de inte har en egen redovisningskonsult utan att de jobbar med ett system. Men naturligtvis finns det också människor bakom systemen som ser till att helheten blir rätt. Däremot har vi slutat att tala om dina och mina kunder. Visst händer det att det kommer kunder till oss som tror att de hamnat hos en traditionell redovisningskonsult och som hade förväntat sig något helt annat. Efter första kontakten inser de att vi är annorlunda. Och när de väl har förstått vad det handlar om och hur vi jobbar vill de vara med.

Björn Elfgren. Foto: Gabriel Liljevall

Men hur blir du och Wint bemötta av övriga branschen – det låter ju som om du jobbar hårt för att avskaffa redovisningskonsulten?

– Ja, när det gäller branschen som helhet är jag spänd på att se vad som kommer att hända. Det är en bransch som kan vara konservativ och svår att förändra, och som nu står inför ett enormt jobb. Gör man ingenting kommer man att dö ut. Det finns många som verkar tycka att de kan fortsätta att köra på som i går, men det fungerar inte. Då har man ingen framtid. Jag ser det som att vi som ledare har en skyldighet att driva förändringsfrågorna. Även om det är en utmaning. Men vi har inget val. Vi måste göra det här och vi måste göra det nu.

Att driva förändring kan ibland vara enklare sagt än gjort. Du själv valde att lämna både Baker Tilly och BDO då du upplevde att de inte var lika pigga på förändring som du. Hur ska du kunna ändra människors inställning?

– Revisions- och redovisningsbranschen är speciell. Här finns en otrolig seriositet, och en rädsla för att inte bli tagen på allvar när man utför ett så viktigt jobb. Men jag tror att vi måste våga ha roligt också, våga ha lite självdistans och visa att vi bara är människor. Frågar du mig skulle jag säga att det allra viktigaste är att börja tänka HUR, och inte OM, när det gäller framtiden. Att vara lite som ett barn. Barn funderar på hur de ska göra. Inte om det går att göra. Tyvärr stöter jag ofta på inställningen ”nej, det kan vi inte göra något åt för regelverket är så där”. I så fall är det dags att börja fundera på hur vi kan ändra regelverket, skulle jag vilja säga.

Är Big 4 är en bromskloss för utvecklingen?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Mycket bra kommer från Big 4, men det är svårt att svänga ett slagskepp. Det går mycket fortare att svänga en liten båt med bra motor.

Läs mer: Teknikfientlig lagstiftning hämmar svenskt företagsklimat

Björn Elfgren tänjer på gränserna. Foto: Gabriel Liljevall

Du har i andra sammanhang talat om att du bygger ett värde i ett eget varumärke. Tjänar du några pengar på Wint?

– Det finns ett stort problem med bokföring. Investeringar i tid och kompetens blir minus i böckerna. Även om de faktiskt kan betyda ett jätteplus för verksamheten. Våra böcker visar röda siffror. Att köra själv kostar och att ställa om till det digitala är inte gratis. Vissa tycker nog att jag är en galning eftersom vår bransch till stor del handlar om att tjäna pengar. För mig  skapas allt två gånger, först i drömmen, sen i verkligheten. Och det börjar med människor, rätt människor, som också blir drömförverkligare. Tjäna pengar kommer som en funktion av att investera i människor och ny teknik, och det kommer vi att fortsätta med. Galning? Ja kanske, men något rätt verkar jag ju göra i alla fall.

Branschen handlar om att tjäna pengar säger du. Vill inte du tjäna pengar?

– Pengar har aldrig drivit mig. Pengar är bra att ha om man vill göra saker, men jag har svårt för hela den här biten att tjäna mest, eller vilja tjäna mer. Varför ska det bara vara några få partners i toppen som tjänar mest? Varför kan inte alla få vara med och dela? Och varför ska de som är partners få speciell information om företaget när det kanske är de nyanställda som brinner mest? Det finns många där ute som är ”fat and happy”. De har inget driv att förändra, de funderar inte på vart vi ska eller vad vi ska göra sen. Det är lätt att bara se det kortsiktigt i vinstmaximeringssyfte, men jag tror att så länge det finns människor där ute som brinner för vad de gör – så länge kommer vi att kunna förändra.

Texten är en något förkortad version av intervjuporträttet Geni eller galning, Balans nr 8, 2017.

Taggar: Björn Elfgren porträtt

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp