Sofia Hadjipetri Glantz

Bertil Oppenheimer: Revision och släktforskning har likheter

12 november, 2016

Revisorn Bertil Oppenheimer gräver i det förflutna. Nu kommer den uppdaterade versionen av hans familjekrönika.

För sex år sedan 2010 släppte auktoriserade BDO-revisorn Bertil Oppenheimer sin familjs judiska biografi Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad (Jure Förlag). I dagarna har han haft releasefest för den uppdaterade versionen, där 70 nya sidor tillkommit.

– De sidor som har kommit till är nytt material som jag har fått tag på. I min förra bok undrade jag: Vad visste svenskarna om vad som pågick under andra världskriget? Sverige var tyskvänligt både före och under kriget, säger Bertil Oppenheimer till Balans över telefon.

– Kapitlet har jag kompletterat bland annat med anledning av författaren Jan Guillous omdiskuterade uttalande att svenskar inte visste något om judeutrotningen förrän Auschwitz portar öppnades i början av 1945. Plus att jag plötsligt hittat nytt material om mina föräldrar i ett arkiv på ett universitet i Kalifornien. Som släktforskare vet man aldrig vad man kan finna.

Läs mer: Bertil Oppenheimer höll föredrag på Judiska museet

För så är det. Redan som ung intresserade sig den brådmogna tonåringen lika intensivt för släktforskning som för ekonomi och revision. Allt började när han som 16-åring såg en dokumentär på tv om den då nyligen avlidne Robert Oppenheimer, som har kommit att kallas ”atombombens fader”.

– Jag frågade pappa om vi var släkt. Och då sa han: ”Nej, men vi kommer från samma del av Tyskland”. Efter det började jag släktforska.

Bertil Oppenheimer pratar intensivt och välformulerat. Hela tiden hörs ett latent leende bakom orden trots allvaret i det han berättar. Han är bekymrad och orolig efter de senaste årens utveckling i världen och hoppas därför att bokens dokumentära innehåll ska leda läsaren till eftertanke.

Bertil Oppenheimer har uppdaterat Till Sverige- Historien som aldrig blev berättad. Foto: Pressbild Jure Förlag

Bertil Oppenheimer har uppdaterat Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad. Foto: Pressbild Jure Förlag

Det är dock med vissa svårigheter revisionsprofilen lyckats skriva den judiska släktkrönikanFöräldrarna ville aldrig prata om andra världskriget, något som är vanligt bland de som har varit med om svåra trauman. Efter ett uppehåll på flera decennier återupptog Bertil Oppenheimer släktforskningen 2005 och kunde snart finna spår av sin mor och far i Nederländerna.

– Mina föräldrar var gömda hos en kristen holländsk familj utanför Utrecht som jobbade i motståndsrörelsen. Mamma och pappa gömde sig precis som Anne Frank, skillnaden är att mina föräldrar överlevde.

1943 fick paret slutligen svenskt medborgarskap och en fristad i Stockholm. Men det var locket på när barnen så småningom började fråga om familjehistorien. Tack vare BDO-revisorns intresse har berättelsen fått nytt liv.

Att släktforska och att vara revisor – det är inte så stor skillnad, säger Bertil Oppenheimer. I båda discipliner behöver man vara ytterst noggrann.

Läs mer: Bertil Oppenheimer: Revisionsyrket har blivit tuffare

– Jag brukar skoja om att jag började släktforska och sen hoppade jag på revisionen. När jag började jobba på 70-talet så var revisor inte det mest glamourösa yrket. Jobbet hade en oerhört tråkig status. Och visst var det ett introvert jobb att sitta och kolla på dammiga siffor och böcker. Men så är det ju inte längre.

Vill du ha chansen att vinna ett signerat exemplar av boken Till Sverige – Historien som aldrig blev berättad? För att vara med i tävlingen ska du svara rätt på frågan: Vilket år började Bertil Oppenheimer att arbeta som revisor på BDO? Mejla ditt svar till vinna@tidningenbalans.se. Vi behöver ditt svar senast 18 november 2016.

Taggar: bertil oppenheimer revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp