Foto: iStock

Företagare: ”Bankernas krav på säkerhet är orimliga”

15 juni, 2017

Det är inte räntan som ställer till det när företag söker extern finansiering. Fyra av tio företagare tycker bankernas krav på säkerhet är orimliga.

Att starta företag i Sverige i dag är relativt lätt. Utmaningarna ligger i att finansiera satsningar för att växa och anställa. Den här problematiken lyfts i Finansiering för jobb och tillväxt – företagarnas finansieringsrapport 2017.

Av årets rapport framgår att en klar majoritet, 78 procent, av alla företag som gjort investeringar finansierar dessa med löpande intäkter och egen intjäning. Nära 40 procent av företagen tar dock in externt kapital i form av tillskott från ägare, banklån eller lån från ägare, familj eller vänner.

Drygt hälften av företagen som under senaste året haft behov av extern finansiering har upplevt att det är ganska eller väldigt svårt att finansiera företagets investeringar.

Rapporten visar att större företag har betydligt lägre ränta än mindre företag, men det är inte räntorna som är problemet utan bankerna. Av de företag som har, eller har sökt, lån tycker 30 procent att banken inte gör en rimlig bedömning av kreditrisken och verksamheten. 39 procent anser att bankens krav på pant och säkerhet är orimliga. Och 58 procent av företagarna uppger att de eller en anhörig någon gång ställt personlig borgen för kredit till företaget.

Läs mer: Finansiering för jobb och tillväxt – företagarnas finansieringsrapport 2017

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: företagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Månadens medlem: Lisa Axelssson

19 oktober, 2017 Hej Lisa Axelsson! Varje månad tar vi tempen på en medlem i FAR.

RI inför riskbaserad tillsyn

17 oktober, 2017 RI:s nya tillsynsform riskbaserad tillsyn ska användas för tillsyn baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

Siktet inställt mot auktoriserad lönekonsult

13 oktober, 2017 I november skriver Karin Conradzon FAR:s prov för att bli auktoriserad lönekonsult.

FAR-podden: Så behåller branschen talangerna

11 oktober, 2017 Branschen rankas högt bland studenterna men det är en utmaning att få talangerna att stanna.

Experterna: Höstens hetaste skattefrågor

9 oktober, 2017 De här skattenyheterna ska du hålla koll på i höst.

Ärligt talat, Dan! – om rekryteringsläget i branschen

8 oktober, 2017 Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

 Upp