Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2019.03.07

Balans jämställdhets­undersökning 2019: Ett steg i rätt riktning

Aspia leder jämställdhetsligan med 33 procent kvinnliga delägare. Det visar Balans årliga jämställdhetsundersökning.

text:

Erika Andersson & Pernilla Halling

illustration:

Mats Rimér

Nykomlingen Aspia drar upp snittet i Balans jämställdhetsundersökning 2019. Andelen kvinnliga delägare är i genomsnitt 24,87 procent vilket är en ökning med drygt 2 procentenheter jämfört med 2018.

Bäst resultat har alltså Aspia med 33 pro­cent kvinnliga delägare. Aspias vd Magnus Eriksson är glad över att kunna utmana bran­schen i denna viktiga fråga redan från start.

– Vår ambition är att ha en ännu jämnare könsfördelning, säger han.

Visserligen skiljer sig Aspia från de sju öv­riga då byrån inte har revisionsverksamhet. Men i vilken utsträckning det har betydelse för fördelningen av kvinnor och män i partnerkollektivet finns det sannolikt olika uppfattningar om.

Tvåa är Grant Thornton med 30 procent kvinnliga del­ägare, en ökning med 1 procentenhet sedan 2018. I botten ligger BDO med 18 procent, men byrån har ändå ökat sedan förra året med 4 procentenheter. Om två år ska andelen kvinnliga delägare vara 30 procent enligt BDO:s interna mål. Ett tufft mål medger BDO:s vd Malin Nilsson.

Malin Nilsson. Foto: Jenny Drakenlind

– Men en viktig signal för oss och vi sätter press på oss själva att jobba med frågan, säger hon.

KPMG är den enda byrån som går bakåt i årets mätning. Vd Magnus Fagerstedt säger att han inte är nöjd och ser ett tydligt behov av att accelerera arbetet.

– Vi arbetar aktivt för att få ett mer jämställt delägarkol­lektiv och har en målsättning att öka andelen kvinnliga delägare. Dessutom arbetar vi målmedvetet för att öka andelen kvinnor på högre befattningar. Vid varje chefstill­sättning ska det finnas minst ett alternativ av respektive kön och gärna någon med utländsk bakgrund. På chefs­positioner och i ledningsgrupper är strävan efter en jämn fördelning mellan män och kvinnor uttalad, säger Magnus Fagerstedt.

När det gäller kvinnornas andel i styrelserna har den minskat med drygt 6 procentenheter. Även i lednings­grupperna har andelen kvinnor minskat med drygt 5 pro­centenheter. I gruppen övriga chefer är byråerna däremot på väg mot en mer jämställd fördelning. Andelen kvinnor har ökat med drygt 4 procentenheter och är nu närmare 47 procent.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare