Foto: Kjell Rosenlind

Baker Tilly Örebro – byrån som startade hotell

29 mars, 2018

Samarbete – det är något som kännetecknar Baker Tilly i Örebro. Men inte bara det självklara samarbetet man förväntar sig inom kontoret utan med andra företag. Genom att ha kontoret i ett företagshotell kommer många kontakter naturligt.

Hundra meter från slottet, i centrala Örebro, ligger Baker Tilly Örebro. Med närhet till allt och kan­ske stadens vackraste utsikt. Men det var inte läget som avgjorde när revisorn Anette Särnholm letade lo­kaler för att starta eget. Det var kontorets ut­formning som öppna­de möjligheter för att kunna dela lokal även med andra företag.

– Här sitter inte bara vi som jobbar inom Baker Tilly utan även Svensk Företagsförmedling, Techno Support, KN Re­dovisning, Kleensburg och Roflex, som vi har ett mycket bra samarbete med, säger Anette Särnholm.

Alla har sina egna kontor, men gemen­samma utrymmen delas. Det gör att i lunchrummet pratas långt mycket mer än bara revision och redovisning.

– Vi har väldigt roligt och högt i tak. Jag vill verkligen rekommendera andra att sitta i ett företagshotell om de får chansen, för det ger mycket, säger Katja Sörman som arbetar som redovisningskonsult.

Benny Uhman och Karin Nyman löser problem framför en avbildning av Örebro slott. Foto: Kjell Rosenlind

På Baker Tilly Örebro förenar man nytta med nöje och ser det som ett vinnande koncept. Ingen sitter fast i några roller, och varje år utses en ny kontorschef för kontorshotellet vars främsta uppgift är att ordna en sommar- och en julfest.

Men att sitta i kontorshotell för dock med sig några saker som är viktiga att tänka på, framhåller Anette Särnholm och Katja Sörman. Alla på kontoret har egna hyresavtal med hyresvärden. Företagen har olika skrivare med tanke på sekretessen och alla har sinsemellan skrivit på sekretessavtal. Allt för att både kunder och anställda ska kunna känna sig trygga med att information stannar där den ska. In till Baker Tillys del av de gemensamma lokalerna finns också en extra dörr som går att låsa.

– Hittills har allt fungerat väldigt bra, vi har inte haft några problem, säger Anette Särnholm.

Hon har varit i branschen i drygt 30 år. Merparten av tiden på PwC innan hon blev headhuntad av Grant Thornton. När hon och två andra bestämde sig för att starta eget fanns inte Baker Tilly etablerat i Örebro. Baker Tilly i Karlskoga hade flera kunder sen tidigare så de hjälpte till vid uppstarten av kontoret i Örebro.

– Det var 2011 som jag valde att ta det steget tillsam­mans med Katja Sörman och Anki Jakobsson, båda auktoriserade redovisningskonsulter, berättar Anette Särnholm.

Centrala Örebro. Foto: iStock

Att valet föll på Baker Tilly har flera orsaker. Alla tre kände till nätverket som växte löpande och kontaktade dem för att få veta mer. Intresset ökade och Baker Tilly välkomnade Örebro.

– Vi kände att det var ett koncept som passade oss. Alla jobbar under eget ansvar och är sina egna bolag/byråer. Samtidigt har man tillgång till mycket gemen­samt som bland annat rör dokumentationskraven och kvalitetskontrollen, säger Anette Särnholm.

Men det var inte alla som jublade. Inom branschen var flera kollegor skeptiska till satsningen och menade att det var att gå mot strömmen att starta eget, speci­ellt inom revision som kan vara svårt att driva i mindre skala med alla krav som ställs.

Så här i efterhand kan man konstatera att det gått väl­digt bra. Och nu, fem år senare, består kontoret av sex personer inklusive en skattejurist, Benny Lundin. Övri­ga är revisorerna Benny Uhman och Lena Granfält.

Benny Lundin, Katja Sörman och Anette Särnholm i samarbete. Foto: Kjell Rosenlind

Läs mer: Månadens medlem: Katja Sörman

Någon extern marknadsföringskampanj har de aldrig behövt satsa på. Rykten har spridit sig via mun-till-mun-metoden. Vid uppstarten ordnades en invig­ning och därefter en skattedag. Till båda tillfällena kom många deltagare.

– Vi har valt att jobba mycket mot våra kunder och vi märker att vi får in fler nya kunder tack vare det, säger Katja Sörman.

– Vi är också väldigt tacksamma att våra kunder följde med och trodde på oss när vi startade eget, säger Anette Särnholm.

Att dessutom ha andra företag i samma lokaler gene­rerar ju också nya kunder. För alla parter.

Vad har Baker Tilly Örebro för tips till andra som överväger kontorshotell? Hur löser de ekvationen? Läs hela reportaget Byrån som startade hotell i Balans nr 2, 2018.

Taggar: vår byrå

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp