Getty Images

Auktoriserad redovisningskonsult utvecklar molntjänst för kvalitetssäkring

7 januari, 2021

Han upptäckte att det fanns behov av att förbättra systematiken för byråerna som kvalitetskontrollerades. Därför utvecklade Thomas Logardt, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och kvalitetskontrollant, en molntjänst för att underlätta för byråerna.

Elva säsonger som kvalitetskontrollant har Thomas Logardt, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, hunnit avverka hittills. Erfarenheten som redovisningskonsult sträcker dig däremot i över tre decennier varav tjugo år som företagare, de första sexton åren i Stockholm och sedan fyra år med enmansbyrå i Kåge utanför Skellefteå.

Det var också tack vare åtagandet som kvalitetskontrollant som han identifierade hur man kunde förbättra systematiken för byråerna som kontrollerades.

Thomas Logardt. Foto: Privat

− Jag upptäckte att många byråer hade en problematik med att sammanställa dokumentationen inför kvalitetskontrollen. Det är fortfarande vanligt med manuella checklistor och mallar som sparas på olika platser, vilket gör att det inte blir så lätt att få en snabb överblick på vad som finns upprättat och vad som är gjort, säger Thomas Logardt och fortsätter:

− Inte heller de nödvändiga Reko-dokument som ska finnas upprättade för både kund och byrå är så lätt att få en överblick över.

Det gällde i allra högsta grad honom själv. När han som kvalitetskontrollant var ute hos kund och jobbade i deras system och datorer hade han plötsligt inte tillgång till sina egna checklistor. För fyra år sedan skapade Thomas Logardt därför molntjänsten Redoc.

− Jag insåg att all min dokumentation på uppdraget behövde vara webbaserad, så att jag kom åt den var jag än var. Det var en självklarhet att den skulle finnas i molnet, understryker han.

Sedan dess har han utvecklat tjänsten ytterligare. Den är i dag byggd utifrån kraven i Reko och fördelas på områdena uppdrag, kund och internt, samt den obligatoriska kundkännedomen enligt penningtvättslagen och riskanalys för byrån.

I tjänsten finns även ett system där den som är kvalitetsansvarig på byrån kan följa upp och se att konsulterna gör det de ska och uppfyller Reko.

− Kvalitetsutveckling är a och o, jag känner ett stort engagemang för att hjälpa andra medlemmar och byråer. Jag har alltid sett mig mer som en rådgivare egentligen. Att jag kan varva mitt jobb med att vara kvalitetskontrollant är väldigt roligt och lärorikt, säger Thomas Logardt.

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Från enskild kvalitetskontroll till systemkontroll – så gör du

Läs mer: ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

Taggar: digitalisering kvalitetskontroll

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp