Getty Images

Auktoriserad redovisningskonsult utvecklar molntjänst för kvalitetssäkring

7 januari, 2021

Han upptäckte att det fanns behov av att förbättra systematiken för byråerna som kvalitetskontrollerades. Därför utvecklade Thomas Logardt, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och kvalitetskontrollant, en molntjänst för att underlätta för byråerna.

Elva säsonger som kvalitetskontrollant har Thomas Logardt, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, hunnit avverka hittills. Erfarenheten som redovisningskonsult sträcker dig däremot i över tre decennier varav tjugo år som företagare, de första sexton åren i Stockholm och sedan fyra år med enmansbyrå i Kåge utanför Skellefteå.

Det var också tack vare åtagandet som kvalitetskontrollant som han identifierade hur man kunde förbättra systematiken för byråerna som kontrollerades.

Thomas Logardt. Foto: Privat

− Jag upptäckte att många byråer hade en problematik med att sammanställa dokumentationen inför kvalitetskontrollen. Det är fortfarande vanligt med manuella checklistor och mallar som sparas på olika platser, vilket gör att det inte blir så lätt att få en snabb överblick på vad som finns upprättat och vad som är gjort, säger Thomas Logardt och fortsätter:

− Inte heller de nödvändiga Reko-dokument som ska finnas upprättade för både kund och byrå är så lätt att få en överblick över.

Det gällde i allra högsta grad honom själv. När han som kvalitetskontrollant var ute hos kund och jobbade i deras system och datorer hade han plötsligt inte tillgång till sina egna checklistor. För fyra år sedan skapade Thomas Logardt därför molntjänsten Redoc.

− Jag insåg att all min dokumentation på uppdraget behövde vara webbaserad, så att jag kom åt den var jag än var. Det var en självklarhet att den skulle finnas i molnet, understryker han.

Sedan dess har han utvecklat tjänsten ytterligare. Den är i dag byggd utifrån kraven i Reko och fördelas på områdena uppdrag, kund och internt, samt den obligatoriska kundkännedomen enligt penningtvättslagen och riskanalys för byrån.

I tjänsten finns även ett system där den som är kvalitetsansvarig på byrån kan följa upp och se att konsulterna gör det de ska och uppfyller Reko.

− Kvalitetsutveckling är a och o, jag känner ett stort engagemang för att hjälpa andra medlemmar och byråer. Jag har alltid sett mig mer som en rådgivare egentligen. Att jag kan varva mitt jobb med att vara kvalitetskontrollant är väldigt roligt och lärorikt, säger Thomas Logardt.

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Läs mer: Från enskild kvalitetskontroll till systemkontroll – så gör du

Läs mer: ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

Taggar: digitalisering kvalitetskontroll

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp