Sofia Hadjipetri Glantz

Auktoriserad lönekonsult nästa!

19 april, 2017

Första kullen lönekonsulter som auktoriseras på FAR är snart i mål. I maj kan de bocka av både tentamen och auktorisationsdag. Redan till hösten väntar nästa gäng på att göra samma resa. Balans träffar Karin Conradzon, lönekonsult och kundansvarig på PwC i Umeå, som ser fram emot utmaningen.

Karin Conradzons väg in i branschen började med ett sommarvikariat inom fakturering i Umeå kommun för 16 år sedan. Snart erbjöds hon ett sjukvikariat och fick vara med på resan när systemet ändrades från DOS till Windows.

Under tiden i kommunen märkte hon hur löneadministrationen hade hektiska toppar en viss period varje månad – och erbjöd sin hjälp. Sedan dess har Karin Conradzon arbetat med lön i olika projekt, befattningar och arbetsplatser.

Inom revisions- och rådgivningsbranschen har hon verkat de senaste fem åren. Och sedan i juni 2016 är hennes tjänst kundansvarig på PwC i Umeå, med fyra lönekonsulter under sig. I höst planerar Karin Conradzon att gå FAR:s förberedelsekurs och skriva examen för att bli auktoriserad.

Läs mer: Lönekonsulternas examen: Det här bör du veta

– Att vara auktoriserad är en kvalitetsstämpel på det man gör, det går inte att komma undan. Jag gillar att vara bra på det jag gör och jag hade nog egentligen gärna varit i första kullen som skriver nu i vår, säger hon när vi möts upp i centrala Stockholm i april.

Lite nervöst kan det vara ändå, trots att Karin Conradzon känner sig säker på sitt arbete.

– Jag vet ju vad jag är i dag och vad jag kan. Men under åren lär man sig olika genvägar i jobbet. Kommer jag klara av tentamen? Det är väl lite som om man skulle ta körkortet igen efter att ha kört bil i många år.

Läs mer: Lönekonsulternas auktorisationsdag närmar sig

Säkert är att rollen som lönekonsult har förändrats under åren. Förutom att man ska hålla reda på många olika lagar, regler och kollektivavtal, har den rådgivande delen av arbetet ökat. Jobbar man mot en mellanstor eller mindre kund saknas ofta en HR-avdelning och då får lönekonsulten även en personalpolitisk roll.

– När det ringer kan det komma frågor om allt; från att kunden saknar ett kvitto på 36 kronor, till att man har bekymmer med en viss person och hur man ska hantera det – och då måste vi kunna hjälpa till, exemplifierar Karin Conradzon.

Läs mer: Slutspurt inför lönekonsulternas auktorisationsdag

Framöver tror hon att lönekonsulten kommer att arbeta ännu mer som rådgivare, men också inom systemsupport och systemadministration eftersom den tekniska och digitala delen av arbetet är i ständig omgörning.

Så, vad hoppas du med en auktorisation?

– Framförallt är det en kvalitetsstämpel. Det här är vi. Det här klarar vi. Och om jag fixar det, så klarar flera av mina kollegor det också.

Under hösten kommer Balans att följa Karin Conradzon; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli auktoriserad lönekonsult.

Taggar: auktoriserad lönekonsult FAR

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp