Christian Gustavsson

Auktorisationen närmar sig: ”Presterar bäst under press”

26 september, 2019

Höstens auktorisationsprov för redovisningskonsulter hos FAR är snart ett faktum. 24–25 september befann sig tentanderna på förberedelsekurs i Stockholm.  

När Balans haffar Fredrik Bäck utanför kurslokalen på ett hotell i centrala Stockholm har en av två förberedelsedagar inför auktorisationsprovet för redovisningskonsulter precis tagit slut.

 En intensiv dag. Det absolut viktigaste var Reko-genomgången och diskussionerna kring den. Så var det nyttigt att veta hur själva provet kommer att vara upplagt. Det blir mycket resonerande slutsatser i svaren, säger han.  

Fredrik Bäck jobbar till vardags som redovisningskonsult på BDO i Uppsala. Att få titeln Auktoriserad Redovisningskonsult FAR har varit ett mål sedan han började i branschen för sex år sedan. Och trots en gedigen erfarenhet har provnerverna börjat ge sig tillkänna. 

Uppmärksamhet på förberedelsekursen är A och O. Foto: Christian Gustavsson

 Jag känner en stor trygghet i att vara del av en stor byrå och att jag kan det dagliga arbetet. Samtidigt är jag inte hundra procent säker på någonting just nu. Jag är väldigt nervös inför tentamen. Men jag brukar prestera bäst under press. 

På plats i Stockholm är det bara Fredrik Bäck som är från BDO-kontoret i Uppsala. Däremot finns det gott om andra kollegor i branschen, utspridda på olika byråer och orter i landet.  

 Även om vi har olika arbetsgivare gör vi i slutändan samma sak och vi brottas dagligen med liknande typ av frågor. Man kan känna en redovisningsgemenskap. Sedan jag började figurera i Balans har kollegor i branschen hört av sig, erbjudit sitt stöd och frågat om de kan hjälpa till på något sätt, berättar han när vi promenerar från kursen till FAR:s lokaler.

Fredrik Bäck. Foto: Christian Gustavsson

Efter denna första dag av förberedelsekurs efterföljer nämligen mingel; med bubbel, snittar och quiz – och möjlighet att prata med andra nervösa redovisningskollegor.  

Auktorisationsprovet skrivs 7 november. Resultatet får tentanderna 17 december.

 En spänd väntan, konstaterar Fredrik Bäck.   

Under hösten följer Balans Fredrik Bäck; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

Tidigare om Fredrik Bäck på Balans:

Läs mer: “Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

Läs mer: ”Att bli auktoriserad har alltid varit ett mål”

Läs mer: Så blir du Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult redovisningskonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp