Foto: Christian Gustavsson

Auktorisationen närmar sig: ”Presterar bäst under press”

26 september, 2019

Höstens auktorisationsprov för redovisningskonsulter hos FAR är snart ett faktum. 24–25 september befann sig tentanderna på förberedelsekurs i Stockholm.  

När Balans haffar Fredrik Bäck utanför kurslokalen på ett hotell i centrala Stockholm har en av två förberedelsedagar inför auktorisationsprovet för redovisningskonsulter precis tagit slut.

 En intensiv dag. Det absolut viktigaste var Reko-genomgången och diskussionerna kring den. Så var det nyttigt att veta hur själva provet kommer att vara upplagt. Det blir mycket resonerande slutsatser i svaren, säger han.  

Fredrik Bäck jobbar till vardags som redovisningskonsult på BDO i Uppsala. Att få titeln Auktoriserad Redovisningskonsult FAR har varit ett mål sedan han började i branschen för sex år sedan. Och trots en gedigen erfarenhet har provnerverna börjat ge sig tillkänna. 

Uppmärksamhet på förberedelsekursen är A och O. Foto: Christian Gustavsson

 Jag känner en stor trygghet i att vara del av en stor byrå och att jag kan det dagliga arbetet. Samtidigt är jag inte hundra procent säker på någonting just nu. Jag är väldigt nervös inför tentamen. Men jag brukar prestera bäst under press. 

På plats i Stockholm är det bara Fredrik Bäck som är från BDO-kontoret i Uppsala. Däremot finns det gott om andra kollegor i branschen, utspridda på olika byråer och orter i landet.  

 Även om vi har olika arbetsgivare gör vi i slutändan samma sak och vi brottas dagligen med liknande typ av frågor. Man kan känna en redovisningsgemenskap. Sedan jag började figurera i Balans har kollegor i branschen hört av sig, erbjudit sitt stöd och frågat om de kan hjälpa till på något sätt, berättar han när vi promenerar från kursen till FAR:s lokaler.

Fredrik Bäck. Foto: Christian Gustavsson

Efter denna första dag av förberedelsekurs efterföljer nämligen mingel; med bubbel, snittar och quiz – och möjlighet att prata med andra nervösa redovisningskollegor.  

Auktorisationsprovet skrivs 7 november. Resultatet får tentanderna 17 december.

 En spänd väntan, konstaterar Fredrik Bäck.   

Under hösten följer Balans Fredrik Bäck; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

Tidigare om Fredrik Bäck på Balans:

Läs mer: “Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

Läs mer: ”Att bli auktoriserad har alltid varit ett mål”

Läs mer: Så blir du Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult redovisningskonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp