Charlotta Marténg

”Att få vara med och påverka gör livet meningsfullt”

Faktaruta

Anna Åkerblom
Yrke: Hållbarhetskonsult på KPMG i Stockholm.
Ålder: 29 år.
Bor: Årsta.
Familj: En roomie och en katt i Stockholm, en kille i Göteborg, och en hel massa föräldrar, syskon med respektive, syskonbarn och kusiner.
Drömmer om: Livskvalitet för alla. Inklusive kommande generationer. Inspireras av: Det låter rostigt, men drivna världsförbättrare.
Favorituttryck: ”Kör, ba kör”.

21 januari, 2015

Med erfarenhet av engagemang i Amnesty drivs Anna Åkerblom­ på KPMG av att göra gott. Mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling ligger henne varmt om hjärtat. I höstas deltog hon i ”de ungas Davos-möte” i Dublin.

Berätta om din bakgrund!

– Jag har läst juridik, humaniora, retorik och filosofi och tog min juridikexamen vid Stockholms universitet 2012. Under sista året föll allt på plats och jag insåg att jag ville jobba med hållbarhetsfrågor.

Du har även studerat i Köpenhamn?

– Ja, egentligen skulle jag läst i USA. Jag blev antagen till University of Vermont men fick veta att man kunde läsa kurser i CSR vid universite­tet i Köpenhamn. Det lockade mig mer så jag struntade i USA och pluggade i Köpenhamn i ett halvår i stället. Det kändes helt rätt.

Varifrån kommer ditt engagemang för mänskliga rättigheter?

– Min pappa har jobbat åt SIDA under lång tid så jag antar att jag delvis har fått med mig det hemifrån och blivit inspirerad. Att vara med och påverka och göra skillnad får livet att kännas mer meningsfullt.

Sedan var du engagerad i Amnestys juristgrupp?

– Där kom jag med under tiden jag läste på Stockholms universitet. Det var mycket intressant och det fanns flera olika sektioner. Juristgruppen var den som passade mig bäst just då, och vi jobbade med att titta på lagstiftning i olika länder och att den inte kränker grundläggande mänskliga rättigheter. Vi ordnade även debatter och skrev artiklar.

I höstas blev du utvald att delta i One Young World i Dublin, även kallat ”De ungas Davos-möte”. Hur hamnade du där?

– Nu jobbar jag med hållbarhet ­och KPMG skulle skicka en deltagare från Sverige. Jag blev nominerad av mina kollegor och utvald på grund av mitt personliga engagemang i dessa frågor. Det kändes otroligt roligt.

Vad gjorde ni i Dublin?

– Det var ett riktigt häftigt program så jag förstod att det skulle bli en cool upplevelse, men jag hade inte anat att det skulle kännas så livsomvälvande att vara där. Bland annat lyssnade vi på Kofi Annan, fredspristagaren Muhammad Yunus och Unilevers vd Paul Polman. Hans föredrag om hur Unilever jobbar med hållbarhet, och bland annat har slopat kvartalsrapporterna, var otroligt intressant.

Vilket är det främsta minnet du har med dig därifrån?

– Känslan att vara i ett sammanhang med 1300 andra ungdomar och den vilja som finns för att göra världen bättre och bidra med det man kan. Som det ser ut i världen med klimatförändringar och annat kan vi inte vänta längre, vi måste agera nu.

 

Taggar: hållbarhet KPMG

Text: Charlotta Marténg

 • ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

  Godkänt på revisorsprovet: ”En milstolpe i karriären”

  24 februari, 2021 Mindre än två månader efter examination kom det efterlängtade beskedet: Godkänt på revisorsprovet!

  Stagnerade branschlöner under pandemin

  23 februari, 2021 Medarbetare har försvunnit ur statistiken, bonusar strukits och nyutexaminerade har svårt att komma in.

   Upp