Foto: Privat

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020

Ola Almquist lämnade jobbet som kvalificerad revisor på storbyrå för en tjänst som ekonomichef inom sågverksindustrin. Tack vare det slopade timkravet är han tillbaka i branschen – genom att tillgodoräkna sig erfarenheten från ”den andra sidan”.

När dalmasen Ola Almquist lämnade revisions- och rådgivningsbranschen 2008 hade han varit yrkesverksam i tio år, först på Skatteverket, sedan som kvalificerad revisor på KPMG i Falun. Det var helt enkelt dags att prova på något nytt.

– Åren på byrån var lärorika och jag trivdes väldigt bra. Men efter tio år med revision var jag redo att prova något annat. Dels för att slippa debiteringskravet, dels för att få lite andra och nya perspektiv, säger Ola Almquist.

Tänkt och gjort. Ola Almquist sökte och fick jobb som ekonomichef på ett företag inom sågverksindustrin. Där stannade han i sju år, samtidigt som han utförde konsulttjänster inom redovisning och ekonomistyrning.

– Tiden som ekonomichef var otroligt nyttig och höjde min kompetens. Att kunna få företagarens och ekonomichefens ögon på verksamheten, från andra sidan, var berikande.

Ola Almquist. Foto: Privat

2015 var det dags för ett nytt byte i karriären. Då började Ola Almquist arbeta med en före detta byråkollega som hade hoppat av och startat eget; Falu Ekonomi & Revision. Kollegan fick ta hand om revisionen och han själv skötte de övriga tjänsterna. I och med det återvände han till branschen.

Men att få tillbaka auktorisationen som revisor var det inte frågan om, då fanns fortfarande timkravet från Revisorsinspektionen (RI), vilket innebar att en revisor som ville återgå till yrket behövde uppfylla ett visst antal timmar inom revisionsverksamhet de senaste fem åren.

I juli 2019 infördes dock nya regler från myndigheten. För att underlätta för återvändande revisorer slopades timkravet helt. I stället beslutades att RI framöver skulle göra en mer kvalitativt inriktad bedömning av utbildning och erfarenhet.

– Det är jag väldigt tacksam för. Hade inte reglerna ändrats hade jag aldrig kunnat komma tillbaka, tillstår Ola Almquist.

Under perioden mellan de nya reglernas införande och sista december 2019, det vill säga sex månader, har totalt tio personer återkommit till yrket. Nio av dessa, däribland Ola Almquist, fick tillbaka sina auktorisationer och en återfick sitt godkännande, enligt uppgifter från Revisorsinspektionens årsrapport för 2019.

I samma veva lämnade Ola Almquists kompanjon Falu Ekonomi & Revision. I och med det avskaffade timkravet och att han återfick auktorisationen kunde han ta över den lilla byrån. I verksamheten finns dessutom en auktoriserad redovisningskonsult.

– Det här senaste året har varit väldigt roligt. Jag har gått kurser inom FAR och fräschat upp kunskaperna, sett över programvarorna och skaffat nya systemstöd. Jag har fått tillbaka ett antal gamla kunder och börjat bygga upp min revisorsstock. Det är en nystart.

Läs mer: Revisorer går mot ny yrkesroll

Läs mer: Unik studie: Vilka blir revisorer och hur representativa är de?

Läs mer: ”Det går att överföra sin auktorisation som revisor från annat land”

 

Taggar: auktoriserad revisor revisor yrkesroller

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågar fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

Ökad kompetens tack vare medlemskapet

14 september, 2020 På iRevision är icke-ordinarie medlemmar i FAR basmedlemmar. Något Göteborgsbyrån använ­der för att höja kompetensen.

 Upp