Foto: iStock

Årsredovisning i XBRL-format snart möjlig

1 september, 2016

En digital tjänst för inlämning av årsredovisningar i XBRL-format är på gång. Bolagsverket har fått i uppdrag av regeringen att leda uppdraget med syfte att effektivisera och underlätta.

Bolagsverket i samarbete med bland andra Bokföringsnämnden, Skatteverket och Statistiska centralbyrån har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar.

– Det här känns jättebra för oss på Bolagsverket, samtidigt som det är en utmaning då vi har flera andra stora projekt och arbeten på gång, säger Annika Bränström, generaldirektör på Bolagsverket.

Hon konstaterar att uppdraget är i linje med Bolagsverket vision om ett enkelt företagande och med regeringens mål om digitalt först.

– Fördelarna med digitala årsredovisningar är att det går snabbare för företagen att lämna in och få årsredovisningen registrerad på Bolagsverket och kvaliteten kommer att bli bättre. Genom en digital hantering undviker vi en pappersbaserad process som är långsam, kostsam och belastar miljön i onödan. Den finansiella informationen som finns i årsredovisningarna kommer också att bli mer tillgänglig, användbar och standardiserad vilket innebär stora samhällsnyttor och minskade kostnader, säger Annika Bränström.

Genom att lämna in sin årsredovisning digitalt får företagaren också en direkt kvittens på att den har kommit fram, vilket skapar ökad trygghet.

En digital tjänst för inlämning av årsredovisningar i XBRL-format innebär också en förenkling både för företagen och för den som ska använda den finansiella informationen. Utmaningen är, enligt Annika Bränström, att göra digital hantering av årsredovisningar till förstahandsvalet för företag och deras ombud.

– Vi hoppas att regeringen fortsätter att vara tydlig med att det i förlängningen ska bli obligatoriskt med e-ingivning, säger hon.

En första delrapport i projektet ska lämnas till näringsdepartementet 30 oktober, och uppdraget ska slutredovisas 31 mars 2018.

Taggar: digital rapportering XBRL

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Experten: 8 frågor och svar om semester och semesterlön

17 juni, 2019 Balans vänder sig till advokat Anneli Lönnborg för att få svar på frågor om semester.

Fika med Martin Hammarström: ”Fokuserar på affärerna, vinnare och förlorare”

11 juni, 2019 Revisionsvärlden har på tre år lyckats bli en etablerad nyhetskälla i revisions- och redovisningsbranschen.

”Komplex skatt lockade”

10 juni, 2019 Flexibelt jobb präglat av ständiga förändringar. Så beskri­ver Jörgen Graner på KPMG sitt arbete.

Högt i tak och låg prestige

7 juni, 2019 Balans hälsar på PrimeQ i Stockholm som erbjuder personalen största möjliga flexibilitet.

Timkravet för revisorer avskaffas

29 maj, 2019 I stället för att räkna timmar ska RI titta närmare på utbildning och erfarenhet.

Patrik Anderbro ny vd för KPMG

28 maj, 2019 Auktoriserade revisorn Patrik Anderbro blir ny vd för KPMG i Sverige.

 Upp