Foto: Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare. Foto: Kristofer Hedlund

Ärligt talat, Dan! – om hållbarhet

29 januari, 2017

Under nya vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans varje månad vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström. I vår premiäromgång fokuserar vi på hållbarhet.

Hållbarhet är allt viktigare för branschen. Samtidigt har vi på Balans märkt att själva begreppet inte lockar till läsning. Vad kan det bero på?

– En och annan kan uppfatta hållbarhet som lite flummigt, det kan ju handla om allt från koldioxidutsläpp till transparent redovisning av skatter. Dessutom ser man kanske inte affärsnyttan innan kunderna aktivt frågar efter hjälp från byrån. Men jag menar att hållbarhet är en jättestor möjlighet för alla i branschen att göra ännu större skillnad för sina kunder. Och än så länge har vi bara sett en bråkdel av alla tjänster som kommer att utvecklas. Här finns en ofantligt stor affärspotential.

Branschen har kommit längre än FAR i fråga om hållbarhet trots att FAR har delat ut priset Bästa redovisning av hållbarhet sedan 2003. Varför tog det så lång tid innan FAR kom igång?

– Vi gjorde ett halvhjärtat försök för några år sedan, men nu brinner vi verkligen för hållbarhet. Att ett antal byråer gått före är bara positivt, det är bra om många är med och växeldrar i loppet. Nu har FAR:s styrelse beslutat att vi ska hållbarhetsredovisa från och med räkenskapsåret 2016/17 och det gör att vi kommer ikapp på ett bra sätt. Eftersom FAR deltar i debatten om hållbarhet och till och med delar ut pris vill vi ju leva som vi lär. Medarbetarnas stora engagemang för hållbarhetsfrågor borgar också för att detta kommer att genomsyra verksamheten. Det är jag mycket glad för.

Enligt Rakel Lennartssons granskning av Big 7:s hållbarhetsarbete (publiceras i Balans nr 2, 2017) ställer allt fler kunder krav på byråernas hållbarhetsarbete vid upphandling. Hur ser du på att det kan bidra till utveckling av branschen och till samhällsnytta?

– Jag tycker det är utmärkt att det ställs krav på marknaden. Vi kan räkna med att förväntningarna på hållbarhetsarbete kommer att växa i en takt som lagstiftningen varken kan eller ska reglera. Jag hoppas till exempel att de nya reglerna för hållbarhetsrapportering enligt årsredovisningslagen smittar av sig och sprids långt utöver de direkt berörda 1 600 företagen.

–Jag tror att hållbarhet är lönsamt, även för det enskilda företaget. Att det dessutom innebär samhällsnytta gör att vi som bransch har all anledning att pusha för och praktiskt hjälpa till med hållbarhetsarbete.

Taggar: ärligt talat Dan Brännström

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

 Upp