Foto: Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare. Foto: Kristofer Hedlund

Ärligt talat, Dan! – om jämställdhet 2017

9 mars, 2017

Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans varje månad vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström om aktuella ämnen i branschen. I samband med Balans jämställdhetsundersökning 2017 fokuserar vi jämställdhet.

Vad har Balans jämställdhetsundersökning betytt för att sätta jämställdhetsfrågan i branschen på agendan?

– Alla vill vara bra på jämställdhet och ingen vill bli sist på ett så viktigt område. Därför tror jag att uppmärksamheten i Balans betyder mycket för hur byråerna prioriterar. Sedan finns det självfallet ett ökande tryck från kunder och medarbetare. Jämställdhet är idag ett måste på alla plan, inte bara i andelen delägare.

Läs mer: Balans jämställdhetsundersökning 2017

Resultatet 23 procent kvinnor bland delägarna på de tre största revisionsbyråerna – hur skulle du vilja kommentera det?

– Det låter alldeles för lågt 2017, men trenden är i alla fall fortsatt positiv. Förra året gladdes vi över prognosen att branschen skulle vara jämställd inom tio år, men jag tycker att det borde räcka med fem år. Vem kan och vill vänta längre?

Läs mer: Kvinnor på vd-poster ökar

Kommer delägarmodellen som vi känner den att överleva i framtiden?

– Spontant är det lätt att säga ja, för modellen har ju funnits i 100 år. Samtidigt vet vi från senaste framtidsrapporten ”Nyckeln till framtiden” att digitaliseringen kommer att påverka byråernas affärsmodeller i grunden. Inget förblir som det alltid har varit.

– Unga och rörliga millennials med andra förväntningar på balans i livet utmanar också delägarmodellen liksom breddningen av kompetens med specialister på nya områden. För att inte tala om behoven av jämställdhet och mångfald. Så i något läge blir nuvarande delägarmodell säkert omodern och ett hinder för utvecklingen. Vad som kommer istället vet jag inte, men ett mer spritt ägande låter tilltalande.

Taggar: ärligt talat Dan Brännström jämställdhet

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp