Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Årets Entreprenör 2018: Vill maximera sociala effekter

Faktaruta

Stiftelsen Bollek Leif Espings fond för de små och medelstora företagen – Bolleks kunskapsfond – är en stiftelse som bildades för att hedra minnet av Bollek Leif Esping. Varje år utser stiftelsen Årets Entreprenör. Resultat är en samarbetspartner till utmärkelsen.

 

Följande fyra kriteriet för en god entreprenör ligger till grund för utmärkelsen:

  • En sann eldsjäl med stor uthållighet och handlingskraft.
  • En nyskapande kreatör.
  • En realistisk visionär med tillväxtambitioner.
  • En seriös person, en god kommunikatör och en stimulerande förebild med samhällsengagemang.
6 juli, 2018

Hans företag hjälper svenska techbolag med sin kompetensförsörjning. Nu tilldelas Andreas Flodström utmärkelsen Årets Entreprenör 2018.

Med ett intresse för Östeuropa, ryska språkstudier i bagaget och med en tanke om att Ukraina var ett land som var ”på gång” flyttade Andreas Flodström till Kiev i Ukraina med studiekamraten Gustav Henman år 2012.

– Vi reste runt i ett halvår och träffade IT-bolag och försökte lära oss hur det funkade att driva den här typen av företag i Ukraina. Vi insåg snabbt att det här var en sektor som växte och att här fanns människor med rätt driv, säger Andreas Flodström i en intervju med Resultat.

Snart var IT-företaget Beetroot fött och grundarna började specialisera sig på att hjälpa svenska techföretag med sin kompetensförsörjning.

Andreas Flodström. Årets Entreprenör 2018. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

När Majdan-revolutionen kom under senhösten 2013 började de fundera på hur de kunde skapa mest social impact. Andreas Flodström och Gustav Henman satt också på insikten IT-branschen i Ukraina ger tio gånger högre meddellön jämfört med andra yrken.

Det bidrog till att duon år 2014 startade den icke vinstdrivande organisationen Beetroot Academy, för att hjälpa ungdomar starta en karriär i IT-branschen och på så sätt ge dem en väg in till medelklassen, berättar Andreas Flodström för Resultat. I dag fördelar han sin tid mellan Beetroot och Beetroot Academy.

Hösten 2018 planerar man att köra i gång första omgång av akademin i Göteborg. Fokus då är att locka nyanlända eller andra grupper i samhället som har en högre utbildning men inte kommit in i rätt nivå i arbetslivet.

– Vi använder både den vinstdrivande konsultverksamheten och den icke vinstdrivande akademin för att skapa maximal social impact. Vi ska vara det bolag i alla kategorier som skapar mest positiva sociala effekter, säger Årets Entreprenör 2018, som tog emot utmärkelsen under årets Almedalsvecka i Visby.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

14 februari, 2019 Nytt bakslag för många konsulter. 1 mars ändras sättet att redovisa momsen på Skatteverkets webb.

”Därför behövs en HQ-kommission”

14 februari, 2019 Carl Svernlöv om HQ-affären: ”Den centrala frågan är om FI verkligen hade fog för återkallelsen.”

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019 Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt.

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019 Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras i AGI-systemet.

Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

13 februari, 2019 Redovisningskonsulter och lönekonsulter har stött på problem när de använt Skatteverkets nya tjänst AGI.

Redovisningskonsulten som blev ekonomichef

12 februari, 2019 Ann-Sofie Kjellberg, tidigare auktoriserad redovisningskonsult på PwC/Aspia och FAR-aktiv, kan titulera sig ny ekonomichef på Mazars. 

 Upp