Foto: iStock

Läge att rusta för digitaliseringsbehovet

8 maj, 2017

Att branschen står inför dramatiska förändringar är ingen hemlighet. Programleverantörer och FAR arbetar för att möta utmaningarna. Frågan är om byråerna är redo?

I FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden, som presenterades i samband med förra årets Branschdagar i september, lyfts frågan om förändringarna som sker i branschen. Förändringar som innebär att teknikskiftena utmanar affärslogiken. Nu arbetar både programleverantörer och byråer för att stå redo inför de framtida kundernas krav.

Australiensaren Rob Nixon kallas digitaliseringsprofet och har skrivit boken Remaining Relevant – the future of the Accounting Profession. Sedan tidigare samarbetar han med programleverantören Visma, och nu fördjupar de sitt samarbete genom att företaget Panalitix tjänster lanseras i Sverige.

Läs mer: Rob Nixon: ”Den första personen du måste kunna sälja till är dig själv”

– Det finns så klart två delar i det här. Dels vill vi hjälpa våra befintliga kunder att fortsätta vara relevanta, dels har vi ett kommersiellt intresse där vi vill spela en aktiv roll på marknaden, säger Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs.

Daniel de Sousa. Foto: Martina Wärenfeldt, mstudio.se

Daniel de Sousa. Foto: Martina Wärenfeldt, mstudio.se

En undersökning som Visma gjort visar att nästan sju av tio redovisnings- och revisionsbyråer tror att andelen timmar som läggs på rådgivning kommer att öka i branschen under det kommande året. Genom att erbjuda sina kunder Panalitix tjänster hoppas Visma kunna hjälpa branschen att ställa om till mer moderna sätt att samarbeta med sina kunder.

– Genom Panalitix och konceptet The Perfect Firm ger vi kunderna verktyg att synliggöra värdet de i dag inte tar betalt för. Det handlar bland annat om allt från att hjälpa kunden i sälj- och marknadskommunikationen till att ge dem verktyg att ställa om sina affärsplaner. Det sker genom att man tecknar ett medlemskap, och då får man tillgång till en metodik att utveckla sin byrå.

Som ett led i framtidsarbetet har också FAR gått vidare och lanserade tidigare i våras en handlingsplan för byråutveckling, med syfte att ta steget in i det nya affärslandskapet.

Vilka förutsättningar krävs av byrån för att kunna vara med?

– Det handlar rent krasst om att de ska finnas en vilja att förändras och möta framtiden. I övrigt finns inga krav. När handlingsplanen är genomförd kommer byrån att ha ett väldigt bra verktyg som grund för den förändringsresa som krävs om man vill vara konkurrenskraftig i framtiden, säger Bengt Skough på FAR.

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Men frågan är om branschen är redo? Trots att allt pekar på att redovisnings- och revisionsbranschen står inför dramatiska förändringar verkar många fortfarande inte vilja se vad som är på gång.

– Antingen vill de inte, eller så ser de inte behovet. Jag tror att det kan bero på att klienternas krav inte ändrats än. I huvudsak är många fortfarande nöjda med de tjänster och de rapporter de får, säger Daniel de Sousa.

Han menar dock att det kommer att ändras inom en överskådlig framtid. Ge det fem år och marknaden ser annorlunda ut, konstaterar han, och syftar på den smartphone-generation som växer fram och som är vana vid att det är ”här och nu” som gäller.

– De kommer att ha helt andra förväntningar på branschen som bland annat realtidsinsyn och samarbete i realtid. De kommer aldrig att acceptera att inte ha insyn i hur deras företag mår just nu. Eller att inte ha access till allt oavsett var i världen de befinner sig. Nu gäller det för branschen att titta bortom horisonten och se till att vara förberedd, säger Daniel de Sousa.

Taggar: digitalisering

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

 Upp