Foto: iStock

Läge att rusta för digitaliseringsbehovet

8 maj, 2017

Att branschen står inför dramatiska förändringar är ingen hemlighet. Programleverantörer och FAR arbetar för att möta utmaningarna. Frågan är om byråerna är redo?

I FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden, som presenterades i samband med förra årets Branschdagar i september, lyfts frågan om förändringarna som sker i branschen. Förändringar som innebär att teknikskiftena utmanar affärslogiken. Nu arbetar både programleverantörer och byråer för att stå redo inför de framtida kundernas krav.

Australiensaren Rob Nixon kallas digitaliseringsprofet och har skrivit boken Remaining Relevant – the future of the Accounting Profession. Sedan tidigare samarbetar han med programleverantören Visma, och nu fördjupar de sitt samarbete genom att företaget Panalitix tjänster lanseras i Sverige.

Läs mer: Rob Nixon: ”Den första personen du måste kunna sälja till är dig själv”

– Det finns så klart två delar i det här. Dels vill vi hjälpa våra befintliga kunder att fortsätta vara relevanta, dels har vi ett kommersiellt intresse där vi vill spela en aktiv roll på marknaden, säger Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs.

Daniel de Sousa. Foto: Martina Wärenfeldt, mstudio.se

Daniel de Sousa. Foto: Martina Wärenfeldt, mstudio.se

En undersökning som Visma gjort visar att nästan sju av tio redovisnings- och revisionsbyråer tror att andelen timmar som läggs på rådgivning kommer att öka i branschen under det kommande året. Genom att erbjuda sina kunder Panalitix tjänster hoppas Visma kunna hjälpa branschen att ställa om till mer moderna sätt att samarbeta med sina kunder.

– Genom Panalitix och konceptet The Perfect Firm ger vi kunderna verktyg att synliggöra värdet de i dag inte tar betalt för. Det handlar bland annat om allt från att hjälpa kunden i sälj- och marknadskommunikationen till att ge dem verktyg att ställa om sina affärsplaner. Det sker genom att man tecknar ett medlemskap, och då får man tillgång till en metodik att utveckla sin byrå.

Som ett led i framtidsarbetet har också FAR gått vidare och lanserade tidigare i våras en handlingsplan för byråutveckling, med syfte att ta steget in i det nya affärslandskapet.

Vilka förutsättningar krävs av byrån för att kunna vara med?

– Det handlar rent krasst om att de ska finnas en vilja att förändras och möta framtiden. I övrigt finns inga krav. När handlingsplanen är genomförd kommer byrån att ha ett väldigt bra verktyg som grund för den förändringsresa som krävs om man vill vara konkurrenskraftig i framtiden, säger Bengt Skough på FAR.

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Men frågan är om branschen är redo? Trots att allt pekar på att redovisnings- och revisionsbranschen står inför dramatiska förändringar verkar många fortfarande inte vilja se vad som är på gång.

– Antingen vill de inte, eller så ser de inte behovet. Jag tror att det kan bero på att klienternas krav inte ändrats än. I huvudsak är många fortfarande nöjda med de tjänster och de rapporter de får, säger Daniel de Sousa.

Han menar dock att det kommer att ändras inom en överskådlig framtid. Ge det fem år och marknaden ser annorlunda ut, konstaterar han, och syftar på den smartphone-generation som växer fram och som är vana vid att det är ”här och nu” som gäller.

– De kommer att ha helt andra förväntningar på branschen som bland annat realtidsinsyn och samarbete i realtid. De kommer aldrig att acceptera att inte ha insyn i hur deras företag mår just nu. Eller att inte ha access till allt oavsett var i världen de befinner sig. Nu gäller det för branschen att titta bortom horisonten och se till att vara förberedd, säger Daniel de Sousa.

Taggar: digitalisering

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Fika med Charlotte Söderlund: Hållbarhet allt oftare på styrelsernas bord

17 september, 2019 FAR:s specialistgrupp för hållbar utveckling ska vägleda revisorer kring lagstadgade hållbarhetsrapporter.

Peter Dahllöf: ”Tänk brett i början”

10 september, 2019 Med nyfikenheten som kompass har Peter Dahllöf hittat fram till sin position.

”Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

9 september, 2019 Drygt två månader kvar till examensdatum för auktorisationssugna redovisningskonsulter. Balans ringer upp tentanden Fredrik Bäck.

Stefan Pärlhem – expert på god sed

6 september, 2019 Bokföringsnämndens chef Stefan Pärlhem driver utvecklingen av framtidens normgivning.

Experten reder ut: Immateriella tillgångar

3 september, 2019 Immateriella tillgångar är ett snårigt område med många fällor. Det ska du ha koll på.

Tre artiklar nominerade till CH Witts pris 2019

3 september, 2019 19 september koras vinnaren eller vinnarna i samband med FAR:s årsstämma.

 Upp