Foto: Getty Images

App för digital omskolning

30 november, 2020

En app för att öka den digitala kompetensen för bransch, kun­der och samhället i stort. Det är ambitionen. Pandemin gör att PwC erbjuder appen kostnads­fritt till sommaren 2021.

Under förra året lanserade PwC sin största globala satsning någonsin, programmet New world. New skills, för att rusta medarbetare och kunder i den digitala världen.

I och med detta introducerades appen Digital Fitness App (DFA), som innehåller ett stort bibli­otek med information och tips kring ny teknik, datadrivna arbetssätt och digital förändring, allt paketerat i korta avsnitt om högst en kvart. Avsnitten kan exempelvis bestå av TED Talks, artiklar från The Economist eller videoavsnitt om AI – och skräddarsys efter användarens behov.

Den ursprungliga tanken var att appen skulle rikta sig till medarbetare internt och globalt samt som en tjänst till kunderna. Men i samband med pandemin bestämde sig PwC för att låta den vara kostnadsfri för alla i tre måna­der, något som nu förlängs till juli 2021.

– Då många människor runt om i världen fick mer tid fick vi chansen att hjälpa till att delvis lösa ett svårt problem. Nämligen den växande klyftan mellan individers färdigheter och den kompetens som företag och samhälle behöver, säger Bo Karls­son, Chief Digital Officer (CDO) på PwC Sverige.

Bo Karlsson. Foto: PwC

1 700 AV totalt cirka 3 000 PwC-medarbetare i Sve­rige har laddat ner appen och tillsammans har de läst, lyssnat eller tittat på ungefär 40 000 artiklar som erbjuds.

– I det här fallet är appen anpassad till mig och min kunskapsnivå, utefter sådant som jag har uppgett vara intresseområden. Vad förväntas av mig som medarbetare? Hur kan jag hjälpa kunden? Om mikrolärande sker varje dag ökar det drivet och nyfikenheten, säger Bo Karlsson.

Att ompröva gamla sanningar behöver inte handla om finansiella muskler eller storlek. Tvärtom, en liten byrå kan vara snabb och flexibel.

– Vi vill alla hjälpa kunder lösa problem. Det är där vi får vår energi. Vad kan min byrå göra för att få till en digital förflytt­ning? Kunderna kanske börjar ha andra förväntningar på mig, att även jag som arbetar på mindre byrå ska kunna hantera dataanalyser och komma med nya insikter kring kundens processer.

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona digitalisering PwC

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp