Christian Gustavsson

Äntligen Auktoriserad Redovisningskonsult FAR: ”Lättnad att få resultatet”

Faktaruta

Fredrik Bäck

Ålder: 35 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Hustru, tre barn, 1, 2 och 3 år.

Karriär: Gruppledare, väktare, ordningsvakt på Securitas, redovis­ningskonsult på KPMG, redovisningseko­nom på Målerifirma Alfred Holm AB. Arbetar i dag som redovisningskonsult på BDO, gruppchef. Är styrelseledamot på YH-utbildningen Redovisningsekonom med lönekompetens vid Folkuniversitetet i Uppsala.

Utbildning: Redovisningsekonom, yrkeshögskoleutbild­ning på Folkuniversite­tet 2013. Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, december 2019.

Fritid: Tillbringar mycket tid med familjen gärna vid stugan. Dansar bugg – både träning och för det sociala.

17 februari, 2020

Under 2019 har Balans följt Fredrik Bäck från förberedelsekurs till tentamen – med målet att bli Auktoriserad Redo­visningskonsult FAR. Vid första mötet i april berät­tade Fredrik Bäck om sina planer. I mitten av december fick han en tidig julklapp – be­skedet att han hade klarat provet.

April 2019

Sju månader till auktorisationsprovet

– Jag är nervös, det ska medges, säger Fredrik Bäck. Men att bli auktoriserad har varit ett mål sedan jag började i branschen. Jag kan ju det här. Det är en kvalitetsstämpel, att min erfarenhet och kunskapen jag har byggt upp stärks och verifieras.

Framför honom ligger förberedelsekursen, inklusive Reko-kursen, inför redovisningskonsultexa­men.

– Förberedelsekursen känns viktig att vara med på för att säkerställa att jag läser rätt saker. Andra som har tagit sin auktorisation har rekommenderat kursen, tillsam­mans med att kunna navigera i FAR Online och att läsa på tidigare prov.

Med tre små barn ser han fram emot en lång kombinerad sommar- och föräldraledighet som varar fram till i början av september. Men visst kommer han att sätta på sig studieglasögonen.

– Min målsättning är att börja gå igenom gamla prov i sommar. Jag hoppas att det blir ett bra upplägg.

September 2019

Snart upp till bevis

Fredrik Bäck berättar om sin långa härli­ga sommar. Han har varit ledig med sina tre barn. Nu är han redo att koncentrera sig på arbetsvardagen – samt förberedel­serna inför auktorisationsprovet.

– Det blev inte så mycket plugg i somras som jag hade tänkt. Dagarna med en treåring, en två­åring och en tiomånadersbebis var väldigt intensiva. Det var enormt härligt att vara med barnen. Men jag har också saknat jobbet. Nu ser jag fram emot att ta nästa steg.

Förberedelse är viktigt. Fredrik Bäck har nyligen genomfört en kurs på sin arbetsplats BDO om arbetssätt och me­todik och en utbildningsvecka i redovisning nivå 3 i arbetsgivarens regi. Och så ska han ju gå FAR:s förberedelsekurs.

– Hittills har jag letat fram en mängd gamla prov och exempelsvar. Jag har börjat bläddra i Reko, samt lagt bokmärken i FAR Online.

Förväntningarna på förberedelsekursen är höga.

– Jag hoppas att vi utgår från Reko och tar upp ex­empelfall och praktikfall. Att vi får bra stöd i hur man ska plugga bäst och tips på en metodik att fundera på.

Han betonar att den praktiska erfarenheten och självsäkerheten som sitter i ryggmärgen betyder mycket inför provet.

– Det känns bra att ha gjort förarbetet genom att ha jobbat med olika företag och branscher under så lång tid. Det kommer nog att märkas. Grundkravet på tre års arbetslivserfarenhet för att skriva aukto­risationsprovet är enormt viktigt. En del av mina förberedelser är just erfarenheten.

Fredrik Bäck. Foto: Christian Gustavsson

September 2019

Dags för förberedelsekurs

Första dagen av FAR:s förberedelsekurs är avklarad. Balans träffar Fredrik Bäck utanför kurslokalen på ett hotell i centra­la Stockholm.

– En fullspäckad dag. Det absolut viktigaste var Reko-genomgången och diskussionerna kring den. Det var också nyttigt att veta hur själva provet kommer att vara upplagt. Det blir mycket resonerande slutsatser i svaren.

Provnerverna har börjat ge sig till känna.

– Jag känner en stor trygghet i att vara del av en stor byrå och att jag kan det dagliga arbetet. Samti­digt är jag inte hundra procent säker på någonting just nu. Jag är väldigt nervös inför tentamen. Men jag brukar prestera bäst under press.

På plats i Stockholm finns det gott om kollegor, från olika byråer och orter i landet.

– Även om vi har olika arbetsgivare gör vi i slutän­dan samma sak och vi brottas dagligen med liknande frågor. Man kan känna en redovisningsgemenskap. Sedan jag började figurera i Balans har kollegor i branschen hört av sig, erbjudit sitt stöd och frågat om de kan hjälpa till på något sätt.

Dagen avslutas med mingel; med bubbel, snittar och quiz – och möjlighet att prata med andra nervösa redovisningskollegor.

Det är en dryg månad kvar till tentamen och dub­belt så lång tid tills svaren kommer.

– En spänd väntan, konstaterar Fredrik Bäck.

November 2019

Tentastress efter auktorisationsprovet

7 november skriver Fredrik Bäck auktori­sationsprovet på FAR i Stockholm. Balans träffar honom efteråt.

– Det var väldigt intensivt och jag hade inte förväntat mig att det skulle uppstå sådan tidspress. Jag märkte att jag inte riktigt hann igenom den andra delen av provet, med ett praktik­fall. Jag blev stressad och tidsplanerade inte som jag hade tänkt. Jag hade gärna velat ha en timme extra på slutet. Följden av stressen blev också att jag inte hann gå igenom den första delen, med teorifrågorna, en andra gång tillräckligt noga.

Trots att han var väl förberedd upplevde han att tiden var knapp.

– Jag har faktiskt aldrig upplevt så mycket stress under ett prov tidigare. Det man kanske inte är van vid är att man måste lösa allt på egen hand, under kort tid. På en arbetsplats har man ju oftast kollegor att bolla saker med.

Har du något tips till andra?

– Satsa på tajming. Ta hellre en hotellnatt i Stock­holm än att riskera förseningar eller att väckas nat­ten innan av sjuka barn. På tentan gäller det att sätta sig in i problemen och göra en grovplanering. Överarbeta inte utan se till att hinna med alla frågorna.

Hurra! Numera Auktoriserad Redovisningskonsult FAR. Foto: Christian Gustavsson

December 2019

”Jag klarade det!”

I mitten av december får Fredrik Bäck beskedet att han har klarat provet.

Grattis! Hur känns det att vara Aukto­riserad Redovisningskonsult FAR?

– Det var en stor lättnad att få resulta­tet och beskedet att jag verkligen hade klarat provet. Dagen efter provet kändes det tufft. Jag hade inte föreställt mig att jag skulle vara så stressad inför och under provet. Men nu känns det jättebra!

Hur har tiden efter provet varit?

– Det blev några nätter med alldeles för lite sömn. Ju mer jag funderade och även drömde om frågor och svar, desto mer insåg jag att det ändå kanske hade gått bra. Att det inte var så illa som det kändes direkt efter tentan.

Innebär auktorisationen ändrade framtidspla­ner?

– Ja, sedan i september är jag gruppchef inom företagsservice. Genom auktorisationen kan jag befästa min utveckling mot mer kundansvar inom både sälj och rådgivning. Jag sitter också i en ledningsgrupp för YH-utbildning till redovisnings­ekonom. Det är extra roligt eftersom jag själv gick en YH-utbildning. Det är stora rekryteringsbehov inom redovisningsbranschen så YH-utbildningarna har blivit en stor rekryteringsväg som jag vill vara med och utveckla.

Läs mer: Så blir du Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult FAR

Text: Sofia Hadjipetri Glantz, Martin Wallström, Pernilla Halling

redaktionen@tidningenbalans.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp