Foto: Saerun Norén

Anna Johnson nominerad till chefspris

23 januari, 2019

Grant Thornton-vd:n Anna Johnson uppmärksammas för sitt hälsofrämjande arbete – som både handlar om långsiktig lönsamhet och att sätta människan i centrum.

Grant Thorntons vd Anna Johnson har blivit nominerad till priset Årets hälsofrämjande chef. Det är tidningen Chef, som årligen delar ut chefspriser i sex olika kategorier, som står bakom utnämningen. Anna Johnson är en av tre finalister som har chans att vinna priset.

Grattis till nomineringen Anna Johnson! Vad betyder priset för dig personligen och för Grant Thornton?

– Tack! Det är jätteroligt att vårt hållbarhetsengagemang och hälsofrämjande arbete uppmärksammas på detta fina sätt. Jag hoppas att det kan inspirera fler att arbeta aktivt med dessa frågor. Genom att lära av varandra kan vi hela tiden bli bättre.

Vad gör ni på Grant Thornton som sticker ut i fråga om hållbara hälsofrämjande strukturer i organisationen?

– Ett hållbart arbetsliv är ett av målen i vår affärsplan, det är en långsiktig resa som vi har inlett. Under hösten bjöds alla medarbetare in till dialog om ett hållbart arbetsliv – vi gjorde detta i fantastisk natur i Orsa. Vi blandade strategidiskussioner med fysiska aktiviteter i en rogivande miljö. Nu ska det omsättas från strategi till handling tillsammans med alla medarbetare. Det som kom fram tydligt i våra diskussioner är att det är väldigt individuellt vad som skapar ett hållbart arbetsliv, vilket gör att självledarskapet är en viktig del.

Vår bransch har inte alltid varit känd för att tänka på just medarbetarens hälsa. Om man tänker på övertiden på byråerna och att många revisorsassistenter slutar efter bara ett par år. Hur kan branschen jobba mer med de här frågorna?

– Det här är en utmaning för vår bransch. Vi behöver arbeta aktivt med många områden bland annat erbjuda flexibel arbetstid- och plats. Vi har en timbank för övertid så att arbetsintensiva perioder kan balanseras av återhämtning. Jag tror starkt på förebyggande hälsoinsatser och vi erbjuder till exempel alla medarbetare en hälsoapp och ett aktivitetsarmband för att aktivt uppmuntra till stärkta hälsovanor.

Juryns finalistmotivering lyder:

Denna ledare representerar ett paradigmskifte i hur goda affärsmässiga resultat skapas. Hon operationaliserar FN:s globala hållbarhetsmål och är ett föredöme i sin bransch samtidigt som hon bygger hållbara hälsofrämjande strukturer i organisationen. Ett ledarskap som bidrar till att uppnå långsiktig lönsamhet genom att sätta människan i centrum, med förankring hos ägare, ledning och styrelse.

Jurygrupperna har gjort ett urval av 500 nominerade kandidater, av vilka 18 nu är finalister. Vinnarna utses på Chefgalan i Stockholm 19 mars.

Läs mer: Branschkrönika Anna Johnson: Välmående medarbetare – hjärtat i hållbar framgång

Taggar: Anna Johnson Grant Thornton

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Far Online

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

Revisorsprovet i maj skjuts fram

25 mars, 2020 Vårens revisorsexamen senareläggs till 18-19 augusti 2020. Det meddelade RI i dag.

Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

24 mars, 2020 Införandet av rapporteringsplikt för skatterådgivare kan skjutas fram på grund av coronaepidemin.

 Upp