Foto: Katja Ragnstam

Adrian & Partners – med rätt till eget kontorsrum

22 november, 2018

Revisionsbyrån Adrian & Part­ners i Göteborg har bland annat uppmärksammats för sina spektakulära julkort och några läsare kanske minns att konto­ret har tvättstuga för medarbe­tarna. Adrian & Partners håller också fast vid att alla anställda ska ha ett eget rum.

Det är en policy vi har, det är skönt att kunna stänga om sig. När vi pratar med våra kunder vill vi kunna sitta enskilt så att inte alla hör, säger Helena Adrian, revisor och delägare.

– Man vet ju inte när samtalet bör­jar var man hamnar, sedan kanske jag vill sitta vid datorn vid samtalet med kunden. Då fungerar inte ett ”tyst rum” dit man kanske gått utan dator.

Läs mer: Kontorstyper – så ser det ut i branschen

Helena Adrian betonarvikten av att ha ett ställe där man kan bo in sig, alla vill inte ha det likadant på sitt arbete. Hon berättar om den familjära stämningen på byrån och jämför med en barnfamilj.

– När barnen är små delar de gärna rum, men när de växer upp och blir mer självständiga vill de helst ha ett eget rum. Här på kontoret står dörrarna oftast öppna och vi har ”skrikavstånd”. Jag är lite lat och om jag behöver fråga något, ropar jag över korridoren till Mackan (Marcus Wangeskog) och så sitter vi där i varsin dörr och pratar. Och den som råkar gå förbi kan bli en del i vårt samtal och så kan vi lösa ett problem tillsammans.

Adrian & Partners. Gärna tillsammans. Och en och en. Foto: Katja Ragnstam

Men det finns de som delar rum, när byrån tar emot praktikanter sitter de ofta tillsammans med någon annan medarbetare.

– Praktikanterna tycker att det är bra att de har någon att fråga, men det hänger på att den andre inte har något emot att dela rum och att bli avbruten ibland.

Läs mer: Aktivitetsbaserade kontorslösningar – hur påverkar det oss?

Att hålla fast vid att medarbetarna ska ha egna rum blir dyrare för företagen, kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor innebär att behovet av kontorsytor minskar.

– Vi har löst det genom att inte sitta mitt i smeten, vårt kontor ligger i botten på ett bostadshus. Det är inte flashigt, men har många fördelar, i området rör sig folk hela tiden och vi har inte haft inbrott. Vi har även en stor gård där man kan sitta ute, vi hade grilluncher där i våras.

Gemenskapen är viktig på Adrian & Partners, ingen ska fastna på sitt rum.

– Vi har fasta tider då vi fikar, för- och eftermiddagar, och vi firar fö­delsedagar då vi minglar och umgås, säger Helena Adrian.

Adrian & Partners-grundarna Helena Adrian och Mats Olsson är även ett par privat. Foto: Karin Adrian

Byrån Adrian & Partners växer och så småningom kan de behöva flytta. De nuvarande loka­lerna kan inte utökas mer än de redan gjor. Vid en eventuell flytt vill Helena Adrian undvika kontor med myndighetskänsla.

– Nu har vi öppna ytor, öar med luft där kopiatorer och stora bord finns, där vi kan mötas eller stå och lösa problem tillsammans. Ska vi flytta så ska det kontoret också ha en öppen känsla.

Taggar: kontor

Text: Erika Andersson

redaktionen@tidningenbalans.se
Annons
FAR Online

”Våga utmana dig själv”

25 februari, 2020 Johanna Svensson: "Jag har haft förmånen att ha kollegor som har trott på mig".

Balans ökar närvaron på sociala medier

24 februari, 2020 Sedan flera år finns Balans på Twitter. Nu tar tidningen även steget in på LinkedIn.

Först ut med separata uppladdningar

19 februari, 2020 Nu har de första årsredovisningarna och revisionsberättelserna lämnats in till Bolagsverket via separata filer.

Äntligen Auktoriserad Redovisningskonsult FAR: ”Lättnad att få resulta­tet”

17 februari, 2020 Auktoriserad Redo­visningskonsult FAR. Balans har följt Fredrik Bäck från förberedelsekurs till tentamen.

Digital revisionsberättelse separat – flera programvaruleverantörer godkända

14 februari, 2020 Tre programvaruleverantörer erbjuder uppladdning av årsredovisningen och revisionsberättelsen från separata filer - fler på ingång.

Ägarna till Adrian & Partners lämnar – blir revisionskonsulter

13 februari, 2020 Nu ska Helena Adrian och Mats Olsson skapa sig en ny karriär som fristående revisionskonsulter.

 Upp