Foto: Katja Ragnstam

Adrian & Partners – med rätt till eget kontorsrum

22 november, 2018

Revisionsbyrån Adrian & Part­ners i Göteborg har bland annat uppmärksammats för sina spektakulära julkort och några läsare kanske minns att konto­ret har tvättstuga för medarbe­tarna. Adrian & Partners håller också fast vid att alla anställda ska ha ett eget rum.

Det är en policy vi har, det är skönt att kunna stänga om sig. När vi pratar med våra kunder vill vi kunna sitta enskilt så att inte alla hör, säger Helena Adrian, revisor och delägare.

– Man vet ju inte när samtalet bör­jar var man hamnar, sedan kanske jag vill sitta vid datorn vid samtalet med kunden. Då fungerar inte ett ”tyst rum” dit man kanske gått utan dator.

Läs mer: Kontorstyper – så ser det ut i branschen

Helena Adrian betonarvikten av att ha ett ställe där man kan bo in sig, alla vill inte ha det likadant på sitt arbete. Hon berättar om den familjära stämningen på byrån och jämför med en barnfamilj.

– När barnen är små delar de gärna rum, men när de växer upp och blir mer självständiga vill de helst ha ett eget rum. Här på kontoret står dörrarna oftast öppna och vi har ”skrikavstånd”. Jag är lite lat och om jag behöver fråga något, ropar jag över korridoren till Mackan (Marcus Wangeskog) och så sitter vi där i varsin dörr och pratar. Och den som råkar gå förbi kan bli en del i vårt samtal och så kan vi lösa ett problem tillsammans.

Adrian & Partners. Gärna tillsammans. Och en och en. Foto: Katja Ragnstam

Men det finns de som delar rum, när byrån tar emot praktikanter sitter de ofta tillsammans med någon annan medarbetare.

– Praktikanterna tycker att det är bra att de har någon att fråga, men det hänger på att den andre inte har något emot att dela rum och att bli avbruten ibland.

Läs mer: Aktivitetsbaserade kontorslösningar – hur påverkar det oss?

Att hålla fast vid att medarbetarna ska ha egna rum blir dyrare för företagen, kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor innebär att behovet av kontorsytor minskar.

– Vi har löst det genom att inte sitta mitt i smeten, vårt kontor ligger i botten på ett bostadshus. Det är inte flashigt, men har många fördelar, i området rör sig folk hela tiden och vi har inte haft inbrott. Vi har även en stor gård där man kan sitta ute, vi hade grilluncher där i våras.

Gemenskapen är viktig på Adrian & Partners, ingen ska fastna på sitt rum.

– Vi har fasta tider då vi fikar, för- och eftermiddagar, och vi firar fö­delsedagar då vi minglar och umgås, säger Helena Adrian.

Adrian & Partners-grundarna Helena Adrian och Mats Olsson är även ett par privat. Foto: Karin Adrian

Byrån Adrian & Partners växer och så småningom kan de behöva flytta. De nuvarande loka­lerna kan inte utökas mer än de redan gjor. Vid en eventuell flytt vill Helena Adrian undvika kontor med myndighetskänsla.

– Nu har vi öppna ytor, öar med luft där kopiatorer och stora bord finns, där vi kan mötas eller stå och lösa problem tillsammans. Ska vi flytta så ska det kontoret också ha en öppen känsla.

Taggar: kontor

Text: Erika Andersson

redaktionen@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Peter Dahllöf: ”Tänk brett i början”

10 september, 2019 Med nyfikenheten som kompass har Peter Dahllöf hittat fram till sin position.

”Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

9 september, 2019 Drygt två månader kvar till examensdatum för auktorisationssugna redovisningskonsulter. Balans ringer upp tentanden Fredrik Bäck.

Stefan Pärlhem – expert på god sed

6 september, 2019 Bokföringsnämndens chef Stefan Pärlhem driver utvecklingen av framtidens normgivning.

Experten reder ut: Immateriella tillgångar

3 september, 2019 Immateriella tillgångar är ett snårigt område med många fällor. Det ska du ha koll på.

Tre artiklar nominerade till CH Witts pris 2019

3 september, 2019 19 september koras vinnaren eller vinnarna i samband med FAR:s årsstämma.

Vågar ta nya roller

2 september, 2019 Emma Lindequist, auktoriserad revisor, och Maria Svensson, auktoriserad redovisnings­konsult, närmar sig varandra i sättet att arbeta.

 Upp