Adam Diamant går vidare efter 20 år på RI. Foto: Leif Kullberg

Adam Diamant lämnar Revisorsinspektionen för nytt toppjobb

16 augusti, 2017

I slutet av september säger chefsjuristen Adam Diamant tack och adjö efter 20 år i ledande positioner på Revisorsinspektionen (RI).

De senaste två decennierna har vi vant oss vid Adam Diamant som en självklar röst från Revisorsinspektionen. I sin senaste roll som chefsjurist har han varit betydelsefull i branschdebatten; i allt från att kommentera EU:s revisionspaket till att skriva fördjupningsartiklar om digitalisering av dokumentation.

Men nu är det över. Vid månadsskiftet september/oktober gör han sin sista dag på RI, för att börja som chefsjurist på Kemikalieinspektionen.

Hur kommer det sig att du slutar?
– Det var helt enkelt dags för något nytt. Jag har jobbat med allt man jobba med på RI. Jag har bland annat arbetat som handläggare, med internationella frågor, som chefsjurist och vikarierande myndighetschef. Det ligger dessutom rätt i tiden. Vi har haft EU:s revisionspaket. Nu när det är färdigbehandlat och införlivat, då kände jag att det är dags att fundera på att göra något annat, även om frågorna fortfarande är spännande, säger Adam Diamant när vi ringer upp och tillägger:

– Jag hade två strategiska vägar; antingen att ägna mig åt revision, eller utveckla ledarskapsfrågorna. Då kom möjligheten att få tjänsten på Kemikalieinspektionen. Myndigheten är tio gånger så stor med 270 anställda och med en dubbelt så stor juridisk stab som jag har idag. Man jobbar mycket med strategiska frågor. Så jag går från en expert som blivit chef, till att jobba som ledare som utvecklar enheten, medarbetare och de strategiska frågorna på myndigheten.

Vad tar du med dig för erfarenheter nu när du går vidare?
– De finns en del centrala frågor. Att jobba i nära kontakt med branschen, revisorerna, lagstiftaren och de internationella nätverken. Det ser jag som en viktig modell på hur man skapa en effektiv och bra grogrund för en väl fungerande reglering. För mig har frågan alltid varit hur man skapar legitimitet. Det ska jag försöka få med mig till avdelningen. Jag har jobbat under fem myndighetschefer på RN och RI och jag tar med mig de olika ledarskapsfrågorna och stilarna.

– RI är en rätt liten myndighet. Det betyder att jag har provat på alla delar att styra och leda en myndighet. Nu blir mitt uppdrag mer begränsat. Då tar jag med mig hur myndighetsstyrning fungerar i ett mer övergripande perspektiv.

Vad är det mest minnesvärda under din tid på RN/RI?
– Det gränsöverskridande samarbetet. Jag har träffat så fruktansvärt många engagerade människor. Och hela tiden har vi haft en bra dialog. Det har varit fantastiskt roligt. Jag har varit med och förhandlat och implementerat tre direktiv, två revisorsregleringar, en EU-förordning och ett stort antal andra författningsförändringar. Jag har fått vara med och utforma de regler som styr vad vi gör på RI, vad som händer i kåren och vad som händer internationellt.

Det har ju skett en förändringsresa under dina år. Nya fokusområden och namnbytet från Revisorsnämnden till Revisorsinspektionen är bara några exempel. Hur tänker du kring det?
– Det har varit nödvändigt för att föra myndigheten framåt. Revisorsnämnden skapades i en domstolsliknande organisation. Därifrån har vi gått till att stegvis bli en mer modern myndighet; Revisorsinspektionen. Vi är bland annat mer proaktiva i vår verksamhet och det har varit en spännande utveckling och en resa framåt. Det är nog en av anledningarna till att jag har stannat så länge.

Vad har du för hälsning till din efterträdare?
– Att fortsätta ha en bra dialog med och vara ett stöd till branschen. Inte vara någon som kommer i efterhand och säger: ”Ni har gjort fel”. För att RI ska kunna följa sitt uppdrag på ett bra sätt är dialogen central. Så har det varit under hela min tid och så hoppas jag det blir nu hädanefter. Jag tror och hoppas att min efterträdare tar med sig en proaktiv tillsyn.

Adam Diamant anlitades för ett utbildningsuppdrag av dåvarande Revisorsnämnden åren 1997 – 1998. Därefter gjorde han myndighetens praxis på uppdrags- och konsultbasis fram till 2005, då han anställdes. Hans sista dag på Revisorsinspektionen blir formellt 30 september 2017.

I avvaktan på tillsättning träder biträdande chefsjurist Anders Ahlgren som tf chefsjurist från och med 1 oktober 2017.

Taggar: Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp