iStock

7 revisorer på vita duken

24 december, 2016

Vem gillar inte en bra revisorsrulle? Nu bjuder Balans på sju oförglömliga branschkollegor på film. Så poppa popcornen och luta dig tillbaka. God Jul!

Ghostbusters (1984)

I denna filmklassiker möter vi den optimistisk sinnade revisorn och skatteexperten Louis Tully, spelad av Rick Moranis. Han bor i samma fastighet vid Central Park i New York som filmens kvinnliga huvudkaraktär Dana Barrett (Sigourney Weaver), i vilken han dessutom är kär. Så småningom blir han Ghostbuster revisor. Men vad ingen vet är att det i byggnaden finns ett riktigt elakt sinnat spöke som tar över stackars Louis väsen… Hur ska det gå?

Schindler’s List (1993)

Det är tack vare Itzhak Stern (Ben Kingsley) – den judiske revisorn som lierar sig med tyske fabriksägaren Oscar Schindler – som den senare går från att vara Nazi-profitör till att rädda tusentals judiska liv. En relation som från början är strikt affärsinriktad och som utvecklas till äkta vänskap. Inte ett öga torrt i detta Oscarsvinnande drama baserat på verkliga händelser.

Mångalen (1987)

Loretta Castorini, spelad av Cher, är en sicilianskamerikansk änka och revisor som bor i Brooklyn Heights med sina åldrade föräldrar och farfar. Hon förlovar sig med pojkvännen Johnny Cammareri (Danny Aiello), men faller snart pladask för fästmannens oregerlige lillebror Ronny (Nicolas Cage). För sin levande prestation i den romantiska dramakomedin vann Cher en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

The Accountant (2016)

Det autistiska underbarnet tillika revisorn Christian Wolff (Ben Affleck) har en byrå – som egentligen är en täckmantel för jobbet han gör åt några av världens farligaste kriminella organisationer. För att undkomma Finansinspektionens brottsdivision som är ute efter honom måste Ben Afflecks rollfigur ligga lågt en period. Han tar sig därför an en reko kund; ett modernt robotföretag. Dock dröjer det inte länge innan en annan revisor hittar en avvikelse som gäller en inte helt oansenlig summa miljoner dollar… Revisorsaction när det är som bäst.

Midnight Run (1988)

Här ser vi Charles Grodin i rollen som känslige och neurotiske revisorn Jonathan ”The Duke” Mardukas. Eftersom The Duke har använt sina färdigheter till att förskingra 15 miljoner dollar från Chicago-maffian, letas han upp av prisjägaren Jack Walsh (Robert De Niro) för att föras till Los Angeles. Och naturligtvis kantas deras väg av den ena oväntade händelsen efter den andra.

Producenterna (1968)

Satir där vi möter nyligen avlidne Gene Wilder i rollen som revisorn Leopold ”Leo” Bloom. Tillsammans med girige teaterproducenten Max Bialystock bestämmer sig siffersnillet för att försöka tjäna pengar på presumtiva teaterfloppar. En idé duon har är att sälja andelar motsvarande 25 000 procent av intäkterna från det garanterade fiaskot ”Det våras för Hitler” – och på så sätt tjäna storkovan när uppsättningen prompt läggs ned. Men det går ju inte riktigt som de tror…

Titta han snackar! (1989)

Mollie Jensen (Kirstie Alley) bor i New York och arbetar som revisor. Hon har en affär med en gift man, blir gravid och bestämmer sig för att behålla barnet som ensamstående mamma. Men så blir hon vän med den sympatiske taxichauffören James Ubriacco (John Travolta) – vilken i ilfart kör henne till sjukhuset då hon är höggravid – och ja… Romantisk komedi som gjorde succé när den gick upp på biograferna.

Taggar: revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp