Foto: iStock

6 av 10 klarade kunskapstestet

10 februari, 2017

För den som vill bli revisor finns inga genvägar till examensprovet. En hjälp på vägen kan vara FAR:s kunskapstest för revisorsassistenter. Provsvaren visar att antalet godkända där ligger i nivå med antalet godkända på revisorsexamen.

Nyligen meddelade Revisorsnämnden att resultaten för revisorsexamen hösten 2016 var klara. Som tidningenbalans.se tidigare berättat klarade 60 procent av tentanderna gränsen för godkänt.

Revisorsexamen och utbildningskraven som ställs för att bli auktoriserad revisor är ständigt omdiskuterade. Men oavsett hur provet utformas, eller vilka krav som ställs på utbildningarna, finns det inga genvägar till revisorsexamen. RN:s prov måste skrivas och bli godkänt.

Läs mer: Revisorsexamen svår för små byråer

FAR erbjuder årligen ett kunskapstest som vänder sig till revisorsassistenter som funderar på att skriva revisorsexamen. Kunskapstestet vänder sig till dem som praktiserat mellan 1,5 och 2 år och det kan ha varit bra att arbetat under två bokslutssäsonger.

– Kunskapstestet är ett jättebra verktyg om man vill testa sina kunskaper för att sedan kunna gå igenom resultatet med sin mentor och se vilka områden man eventuella behöver förbättra och lära sig mer om inför RN-provet, säger Carin Jonsson, produktchef på FAR.

Läs mer: Vägen till examen – en resa varje revisor måste göra

I december förra året genomfördes det senaste kunskapstestet, och nu har resultaten från det kommit. Resultaten visar att det är ungefär lika många som klarar kunskapstestet som får godkänt på revisorsexamen. Maxpoängen på provet var 100, och genomsnittspoängen landade på 63,6. Av de drygt 200 revisorsassistenterna som skrev provet fick 64 procent över genomsnittspoängen.

Taggar: revisor

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp