Foto: Alicia Hulthén

4 steg – så blir din redovisningsbyrå mer lönsam

30 januari, 2019

Seven Lamooi, auktoriserad redovisningskonsult och vd för prisade redovisningsbyrån Lamooi Accounting, brinner för att dela med sig och hjälpa andra byråer att bli lönsamma. Här är hans bästa tips.

I höstas blev Lamooi Accounting den första byrån att vinna det nystiftade priset Visma Accounting Awards i kategorin Företagarnas pris. I sitt tacktal nämnde byråns vd Seven Lamooi, som nyligen blivit auktoriserad redovisningskonsult via FAR, att han ville ge tillbaka till samhället genom att hjälpa andra redovisningsbyråer att bli bättre – och mer lönsamma.

– En del kanske tycker att det är dumdristigt, men dels vill jag göra detta personligt, dels anser jag att marknaden är så pass stor att chansen att man ”slåss” om samma kunder är minimal, säger Seven Lamooi nu till Balans.

Under ett specialseminarium på onsdagen delade han med sig av byråns vinnarkoncept inför ett tjugotal redovisningskonsulter. Balans var på plats.

Seven Lamooi ger tips och råd till nyfikna och frågvisa branschkollegor. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Seven Lamoois 4 steg – så blir din redovisningsbyrå mer lönsam

1. Gå över till fast pris

Lämna timdebiteringen och gå över till fast pris – och gör det nu. Tekniken gör att vi gör saker fortare och vissa saker gör vi inte alls längre. För min del betyder det att jag lägger mindre tid på stansining och bokföring och mer tid på att analysera kundens behov.  När vi gjorde förändringen hade vi funnits i tio år. Och visst var omställningen knepigare än om jag börjat från scratch. Vi förlorade också en del kunder på vägen. Men tekniken tar oss framåt och allt går snabbare. Så, våga lämna timdebiteringen.

2. Jobba mer effektivt

Testa olika program och se vad som funkar bäst för er byrå. Det som tar mest tid i bokföringen är när det saknas material och man måste fråga efter det. Att hantera en sådan kund kan leda till 2–3 timmars extra arbete i månaden – bara för den kunden. Gör något åt saken! Vi har exempelvis en klausul som ger oss rätt att ta extra betalt när vi har gått över en viss tid. Vi tittar också hela tiden på nya och smartare arbetssätt.

3. Extra fakturering

Extra fakturering kan förändra allt på byrån. Vi arbetar med en trappmodell, för 1–50 verifikat tar vi 2490 kr. Sedan trappas det upp; ju fler verifikat, desto högre pris. Detta justerar vi månad för månad för kundens del. Trappmodellen har gjort att vi har fått bort de värsta diskussionerna med kunderna som var vanliga när vi använde timdebitering. Ibland kanske vi måste sitta i telefonsamtal med Skatteverket i timmar, eller så behöver kunden specifik rådgivning som tar tid. Det är sådant som vi kallar för extra fakturering, vilket är viktigt att diskutera innan med kunden och något som ska specificeras i avtalet.

4. Våga höja priserna

En av de största rädslorna man kan ha som byråägare är att höja priserna. Men man måste våga! Vi förlorade 5–10 procent av våra kunder när vi gjorde en prishöjning för cirka två år sedan, men de flesta av dessa var priskänsliga och tog mycket tid i anspråk. Så, ta betalt för kontakten och supporten ni erbjuder! Det finns alltid de som kan göra bokföringen billigare, så ni måste bestämma er för var på skalan ni vill ligga. När vi blev en av Sveriges mest lönsamma byråer 2017 kunde vi säga till kunderna: ”Kolla, vi har blivit väldigt lönsamma och det vill vi också hjälpa er med”.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Pernilla Lundqvist expert i utredning om bokföringslagen

  24 november, 2020 Redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist tar plats som expert i utredningen om en modernare bokföringslag.

  Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

  23 november, 2020 Redovisningskonsulter är bra på att upptäcka misstänkta transaktioner.

  Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

  23 november, 2020 Klaes Gidlund är kvalitetskontrollanten som själv blev kontrollerad av länsstyrelsen.

  Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

  20 november, 2020 Omar Doughoz engagerar sig i PwC:s mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden.

  Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

  19 november, 2020 Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november.

  Inställt revisorsprov 23–24 november

  19 november, 2020 Det blir inget revisorsprov i höst. Efter de nya restriktionerna tvingas RI ställa in.

   Upp