Getty Images

4 steg för en hållbar återhämtning från covid-19

8 oktober, 2020

Gå tillbaka till business as usual? Nej tack, om du frågar Olivier Boutellis-Taft, VD för den europeiska paraplyorganisationen Accountancy Europe.

Det som behövs för en hållbar återhämtning i den europeiska ekonomin, efter månader av coronapandemi, är en strukturförändring. Det menar Accountancy Europe-VD:n Olivier Boutellis-Taft. I ett blogginlägg lyfter han fyra förslag på hur det ska gå till. Och han länkar till flera andra inlägg där den europeiska paraplyorganisationen tipsar hur revisorer kan hjälpa företagen i kris.

Balans har tidigare uppmärksammat hur hållbarhetsarbetet har blivit lidande i pandemin, enligt 700 i huvudsak seniora hållbarhetsexperter från hela världen som svarat på frågor i Sustainability Leaders Survey 2020.

Varje år får de globala experterna ranka hur akuta olika hållbarhetsrisker är. Klimatförändringarna fortsätter att toppa listan – 94 procent av experterna anser att klimatförändringarna utgör en akut risk. Sammanfattningsvis bedöms samtliga hållbarhetsrisker vara mer akuta 2020 jämfört med 2019. Detta samtidigt som hälften av världens experter tror att företagen kommer att dra ner på ambitionerna för sitt hållbarhetsarbete.

Olivier Boutellis-Taft. Foto: Accountancy Europe

4 steg för en hållbar återhämtning från covid-19 – enligt Olivier Boutellis-Taft (Balans översättning)

1. Förbättra motståndskraften och riskhanteringen – särskilt i små- och medelstora företag
Små- och medelstora företag är motorn i ekonomin. När de går under drabbas samhället och när de inte är hållbara betalar vi alla priset. Revisorer har tvärvetenskaplig expertis för att hjälpa företag i alla storlekar. De bedömer företagens finansiella och icke-finansiella effekter och risker – och kan och bör uppgradera deras riskhanteringsprogram.

2. Gå över till en cirkulär ekonomi
Den enda hållbara ekonomin är den cirkulära ekonomin, vilket innebär att de flesta företag behöver ändra sina affärsmodeller. Företagsstyrning är en viktig drivkraft i denna övergång.

3. Förändra den offentliga sektorn
Revisorer inom den offentliga sektorn (som även dessa ingår som medlemmar i Accountancy Europe) måste hjälpa till att använda de offentliga finanserna för att göra nödvändiga investeringar i våra hälsosystem. Eftersom många subventioner delas ut, behöver revisorer kontrollera att de används som ämnat – och revisorerna kommer att behöva mäta effektiviteten. Även statens upplåning behöver stresstestas, vilket kräver korrekt finansiell information. Dags för den offentliga sektorn, som representerar femtio procent av den europeiska ekonomin, att föregå med gott exempel och integrera finansiella och icke-finansiella resultat.

4. Lobbyister måste ändra och stödja en transformativ EU-agenda i allmänhetens intresse
Röster i Europaparlamentet som främjar en hållbar återhämtning är beundransvärda. Men om medlemsstaterna återgår till business as usual, börjar stimulera bilförsäljning och villkorslöst subventionerar flygbolagen, kommer vi inte att ha den nödvändiga strategiska anpassningen för att förändra vår ekonomi. Den privata sektorn måste också anpassa sig. Att berömma hållbarhetsmål, samtidigt som vi bromsar förändringarna, kommer inte att göra oss hållbara tillräckligt snabbt – och vi kommer alla gemensamt att betala ett alldeles för högt pris.

-> Läs Olivier Boutellis-Tafts ursprungliga blogginlägg här <-

Läs mer: Hållbarhetsarbetet blir lidande i pandemin 

Läs mer: Experten – 8 frågor och svar om hållbarhet i coronatider 

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Accountancy Europe Corona hållbarhet revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp