Foto: Getty Images

4 steg för en hållbar återhämtning från covid-19

8 oktober, 2020

Gå tillbaka till business as usual? Nej tack, om du frågar Olivier Boutellis-Taft, VD för den europeiska paraplyorganisationen Accountancy Europe.

Det som behövs för en hållbar återhämtning i den europeiska ekonomin, efter månader av coronapandemi, är en strukturförändring. Det menar Accountancy Europe-VD:n Olivier Boutellis-Taft. I ett blogginlägg lyfter han fyra förslag på hur det ska gå till. Och han länkar till flera andra inlägg där den europeiska paraplyorganisationen tipsar hur revisorer kan hjälpa företagen i kris.

Balans har tidigare uppmärksammat hur hållbarhetsarbetet har blivit lidande i pandemin, enligt 700 i huvudsak seniora hållbarhetsexperter från hela världen som svarat på frågor i Sustainability Leaders Survey 2020.

Varje år får de globala experterna ranka hur akuta olika hållbarhetsrisker är. Klimatförändringarna fortsätter att toppa listan – 94 procent av experterna anser att klimatförändringarna utgör en akut risk. Sammanfattningsvis bedöms samtliga hållbarhetsrisker vara mer akuta 2020 jämfört med 2019. Detta samtidigt som hälften av världens experter tror att företagen kommer att dra ner på ambitionerna för sitt hållbarhetsarbete.

Olivier Boutellis-Taft. Foto: Accountancy Europe

4 steg för en hållbar återhämtning från covid-19 – enligt Olivier Boutellis-Taft (Balans översättning)

1. Förbättra motståndskraften och riskhanteringen – särskilt i små- och medelstora företag
Små- och medelstora företag är motorn i ekonomin. När de går under drabbas samhället och när de inte är hållbara betalar vi alla priset. Revisorer har tvärvetenskaplig expertis för att hjälpa företag i alla storlekar. De bedömer företagens finansiella och icke-finansiella effekter och risker – och kan och bör uppgradera deras riskhanteringsprogram.

2. Gå över till en cirkulär ekonomi
Den enda hållbara ekonomin är den cirkulära ekonomin, vilket innebär att de flesta företag behöver ändra sina affärsmodeller. Företagsstyrning är en viktig drivkraft i denna övergång.

3. Förändra den offentliga sektorn
Revisorer inom den offentliga sektorn (som även dessa ingår som medlemmar i Accountancy Europe) måste hjälpa till att använda de offentliga finanserna för att göra nödvändiga investeringar i våra hälsosystem. Eftersom många subventioner delas ut, behöver revisorer kontrollera att de används som ämnat – och revisorerna kommer att behöva mäta effektiviteten. Även statens upplåning behöver stresstestas, vilket kräver korrekt finansiell information. Dags för den offentliga sektorn, som representerar femtio procent av den europeiska ekonomin, att föregå med gott exempel och integrera finansiella och icke-finansiella resultat.

4. Lobbyister måste ändra och stödja en transformativ EU-agenda i allmänhetens intresse
Röster i Europaparlamentet som främjar en hållbar återhämtning är beundransvärda. Men om medlemsstaterna återgår till business as usual, börjar stimulera bilförsäljning och villkorslöst subventionerar flygbolagen, kommer vi inte att ha den nödvändiga strategiska anpassningen för att förändra vår ekonomi. Den privata sektorn måste också anpassa sig. Att berömma hållbarhetsmål, samtidigt som vi bromsar förändringarna, kommer inte att göra oss hållbara tillräckligt snabbt – och vi kommer alla gemensamt att betala ett alldeles för högt pris.

-> Läs Olivier Boutellis-Tafts ursprungliga blogginlägg här <-

Läs mer: Hållbarhetsarbetet blir lidande i pandemin 

Läs mer: Experten – 8 frågor och svar om hållbarhet i coronatider 

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Accountancy Europe Corona hållbarhet revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Mötesfria onsdagar och hemarbete – så resonerar storbyråerna

30 oktober, 2020 Onsdagar utan möten - och hemarbete kontra att vara på kontoret - diskuteras flitigt.

Hållbarhetsrapportering – tummen ner för svenska bolag

29 oktober, 2020 Bolagen har en bra bit kvar för att möta kraven på den lagstadgade hållbarhetsrapporteringen.

Så funkar storbyråernas skatterådgivning på distans

28 oktober, 2020 Att ge skatteråd digitalt fungerar bättre är förväntat. Men det finns även gott om utmaningar.

Krishantering och återstarten av ekonomin – det säger skatteexperterna

28 oktober, 2020 Landets skatterådgivare har tvingats ställa om. Hur har det varit – och vad händer härnäst?

Fika med Sara Uhlén: ”Intressant förflyttning för både lön och redovisning”

27 oktober, 2020 Sara Uhlén är ny ordförande för Strategigruppen Redovisnings- och Lönekonsulter FAR.

Nytt direktiv om visselblåsarskydd – så påverkas revisorer

26 oktober, 2020 En ny lag som ger visselblåsare bättre skydd föreslås träda i kraft nästa år.

 Upp