Foto: Kristofer Hedlund

3 frågor till Pernilla Lundqvist

Faktaruta

Pernilla Lundqvist är ekonomie doktor och redovisningsspecialist på KPMG fram till 17 mars. Hon är även ordförande i FAR:s policygrupp för redovisning samt ordförande i statliga Regelrådet. 21 mars byter hon byrå och blir partner på EY med bas i Stockholm.

25 februari, 2017

Efter 14 år på KPMG byter redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist arbetsplats – till konkurrenten EY. Vi blir naturligtvis nyfikna.

Du har arbetat på KPMG sedan 2003. Nu byter du till EY. Hur kommer det sig?

− Jag fick ett mycket positivt erbjudande med intressanta arbetsuppgifter och nya utmaningar i min karriär samt erbjudande om delägarskap. Jag ser EY som en nytänkande och stark aktör i branschen som har genomgått en stor resa för att arbeta mer internationellt – vilket tilltalar mig. Det ska bli spännande att vara en del av EY.

− För mig var det ett stort beslut men nu när det är fattat känner jag mig väldigt glad och laddad inför bytet.

Du inledde din bana som revisor och har på senare år arbetat som redovisningsspecialist i stora och medelstora företag samt i noterade företag. Vilka blir dina framtida arbetsuppgifter?

− Jag kommer att vara chef för EY:s redovisningsspecialister på Accounting Excellence i Stockholm vilket jag ser som en mycket intressant uppgift.

− Sedan kommer jag precis som i dag jobba som redovisningsspecialist på såväl revisions- som icke-revisionskunder. Jag brinner för att arbeta med tillämpning av redovisningsnormer i praktiska situationer och argumentera för olika lösningar i olika transaktioner.

− Jag ska även fortsätta mitt engagemang i FAR som ordförande i FARs policygrupp för redovisning och som lärare på olika kurser.

Vilka frågor i branschen tycker du är mest spännande just nu?

− Den internationella utvecklingen på redovisningsområdet. Det händer otroligt mycket nu och företagen står inför stora utmaningar när många nya normer träder i kraft. Detta samtidigt som företag står inför stora förändringar avseende hur varor, tjänster och konsumtionen ändras – inte minst när det gäller digitala lösningar. Dessa typer av förändringar leder även till nya spännande redovisningsfrågor som jag vill vara med och utveckla lösningar på.

− Samtidigt pågår det, tyvärr, en stor mängd rättsprocesser löpande avseende, som till exempel skattemål och brottmål. Detta visar på att området argumentation inom redovisning är mycket viktigt. Detta är en inriktning som jag länge fördjupat mig inom.

Taggar: 3 frågor Pernilla Lundqvist

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

 Upp