Deloittes

3 frågor till Joachim Agrell

Faktaruta

På mötet deltog Joachim Agrell, skatterådgivare på Deloitte och ordförande i FAR:s skattesektionTomas Karlsson, skatterådgivare på EY och medlem i FAR:s styrgrupp för skatt samt Jan Larsson, Lars Mattisson och Anna Sundblad Stahre från Finansdepartementet. På plats fanns även två representanter från Näringsdepartementet.

24 januari, 2017

I dag 24 januari träffade Joachim Agrell – skatterådgivare på Deloitte och ordförande i FAR:s skattesektion – Jan Larsson på Finansdepartementet. På mötet presenterade FAR:s representant 15 konkreta förslag till förenkling på momsområdet. Nu vill vi veta mer!

Hur stor är potentialen för förenkling på momsområdet?

– Den är relativt stor givet det faktum att momssystemet är komplext med många undantag och svårtolkade bestämmelser. Förutom den svenska momslagen har vi att förhålla oss till EU:s momsdirektiv och det är inte helt ovanligt att det uppkommer situationer där direktivets och momslagens bestämmelser inte riktigt går ihop. Utöver det är det dessvärre en tydlig trend att lagstiftarens åtgärder för att bekämpa momsbedrägerier många gånger drabbar samtliga företag genom införandet av långtgående generella rapporteringsskyldigheter, vilket i sig medför en ökad administration för företagen.

Kan du ge exempel på FAR:s förslag till förenklingar? 

– Vi lyfte ett stort antal frågor, däribland förslag på förenklingar vad gäller hantering av stadigvarande bostad, omvänd byggmoms, finansiella tjänster, frivillig skattskyldighet vid uthyrning av lokaler, onödigt stränga krav på kreditfakturor och möjlighet till förhöjd tröskel för kontantredovisning.

Var det något särskilt område som fångade Finansdepartementets intresse?

– Vi kan konstatera att Finansdepartementet var tacksamma för vårt initiativ och för de förslag som fördes fram. Som väntat var vissa frågor redan kända för Finansdepartementet men det var flera frågor som syntes röna ett större intresse än andra. Ett sådant område var exempelvis momslagens krav på originalfaktura för att styrka sin rätt till avdrag för moms, där vi vet att regelverket utgör vissa hinder för en utveckling mot en smidigare och mindre administrativt tung intern process vad gäller anställdas utlägg.

FAR kommer nu att bevaka frågornas utveckling och följa upp dagens möte med ett nytt möte med Finansdepartementet under hösten 2017.

Taggar: moms skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp