Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor. Foto: Therese Asplund, Getty Images

24 återvände till revisorsyrket förra året

21 april, 2021

I fjol beviljade Revisorsinspektionen 23 auktorisationer och ett godkännande för tidigare revisorer som lämnat yrket och valt att komma tillbaka. Det framgår av RI:s årsrapport för 2020.

För att underlätta för återvändande revisorer slopade Revisorsinspektionen (RI) det så kallade timkravet helt i juli 2019.

Det innebär att en revisor som vill återgå till yrket inte längre behöver uppfylla ett visst antal timmar inom revisionsverksamhet de senaste fem åren. I stället beslutade RI att de framöver skulle göra en mer kvalitativt inriktad bedömning av utbildning och erfarenhet.

Under förra året återvände 24 personer som revisorer, födda mellan 1959 och 1989, varav 23 beviljades fortsatt auktorisation och en person fortsatt godkännande.

Det framgår av RI:s nyligen publicerade årsrapport för 2020.

Innan de tidigare revisorerna kom tillbaka arbetade de bland annat som ekonomichef, HR-chef, kontorschef, företagsmarknadschef, finansdirektör, vice VD, controller, redovisningskonsult och rådgivare.

Läs mer: Therese Andersson: ”Jag tror på ett hållbart arbetsliv”

Therese Andersson. Foto: Therese Asplund

En av dessa är Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor, som efter 15 år på KPMG valde att säga upp sig för att prova på något nytt. I två år, innan FAR dök upp och erbjöd henne en möjlighet att åter­vända till branschen, arbetade hon som ekonomi- och HR-chef på ett bilhandelsföretag.

– Jag tror på ett hållbart arbetsliv och att det ska vara roligt och utvecklande att jobba. Jag valde att fokusera mera på mitt genuina intresse för ledarskap, sa hon in en intervju på Balans webb i somras om valet att bryta upp som revisor.

Under perioden mellan de nya RI-reglernas införande och sista december 2019, det vill säga det första halvåret, återkom de första tio personer till revisoryrket.

Läs mer: Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

Ola Almquist. Foto: Privat

Ola Almquist var en av dem, som efter ett antal år som ekonomichef återvände till branschen och fick tillbaka sin auktorisation.

– Det här senaste året har varit väldigt roligt. Jag har gått kurser inom FAR och fräschat upp kunskaperna, sett över programvarorna och skaffat nya systemstöd. Jag har fått tillbaka ett antal gamla kunder och börjat bygga upp min revisorsstock. Det är en nystart, sa han i en intervju med Balans.

Taggar: auktorisation auktoriserad revisor Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp