Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor. Foto: Therese Asplund, Getty Images

24 återvände till revisorsyrket förra året

21 april, 2021

I fjol beviljade Revisorsinspektionen 23 auktorisationer och ett godkännande för tidigare revisorer som lämnat yrket och valt att komma tillbaka. Det framgår av RI:s årsrapport för 2020.

För att underlätta för återvändande revisorer slopade Revisorsinspektionen (RI) det så kallade timkravet helt i juli 2019.

Det innebär att en revisor som vill återgå till yrket inte längre behöver uppfylla ett visst antal timmar inom revisionsverksamhet de senaste fem åren. I stället beslutade RI att de framöver skulle göra en mer kvalitativt inriktad bedömning av utbildning och erfarenhet.

Under förra året återvände 24 personer som revisorer, födda mellan 1959 och 1989, varav 23 beviljades fortsatt auktorisation och en person fortsatt godkännande.

Det framgår av RI:s nyligen publicerade årsrapport för 2020.

Innan de tidigare revisorerna kom tillbaka arbetade de bland annat som ekonomichef, HR-chef, kontorschef, företagsmarknadschef, finansdirektör, vice VD, controller, redovisningskonsult och rådgivare.

Läs mer: Therese Andersson: ”Jag tror på ett hållbart arbetsliv”

Therese Andersson. Foto: Therese Asplund

En av dessa är Therese Andersson, numera affärsområdeschef på FAR med återtagna titeln auktoriserad revisor, som efter 15 år på KPMG valde att säga upp sig för att prova på något nytt. I två år, innan FAR dök upp och erbjöd henne en möjlighet att åter­vända till branschen, arbetade hon som ekonomi- och HR-chef på ett bilhandelsföretag.

– Jag tror på ett hållbart arbetsliv och att det ska vara roligt och utvecklande att jobba. Jag valde att fokusera mera på mitt genuina intresse för ledarskap, sa hon in en intervju på Balans webb i somras om valet att bryta upp som revisor.

Under perioden mellan de nya RI-reglernas införande och sista december 2019, det vill säga det första halvåret, återkom de första tio personer till revisoryrket.

Läs mer: Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

Ola Almquist. Foto: Privat

Ola Almquist var en av dem, som efter ett antal år som ekonomichef återvände till branschen och fick tillbaka sin auktorisation.

– Det här senaste året har varit väldigt roligt. Jag har gått kurser inom FAR och fräschat upp kunskaperna, sett över programvarorna och skaffat nya systemstöd. Jag har fått tillbaka ett antal gamla kunder och börjat bygga upp min revisorsstock. Det är en nystart, sa han i en intervju med Balans.

Taggar: auktorisation auktoriserad revisor Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp