iStock

Otryggt för småföretagare vid sjukdom

4 juli, 2017

Många småföretagare känner inte till hur otrygga de är om något händer. Anledningen är att försäkringsskyddet skiljer sig för en företagare och en anställd.

Både anställda och företagare har rätt till ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet. Men skyddet varierar och ett stort ansvar vilar på företagaren själv.

Småföretagarnas Riksförbund menar att dagens sjuk- och föräldraförsäkring fungerar orättvist. I den aktuella rapporten Otryggare kan ingen vara … Så drabbas små- och ensamföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen visar förbundet på hur olika försäkringsskyddet kan slå.

– Det är oroväckande att företagare inte känner till hur låg deras ersättning kan bli vid sjukdom och föräldraledighet, säger Anne A Marbrandt, förbundsordförande, Småföretagarnas Riksförbund. Det kan bli ett hårt fall för många när de ramlar igenom det glesmaskiga sociala skyddsnätet.

Resultat har tidigare skrivit om de snåriga reglerna kring föräldrapenning för företagare och vikten av att göra allt rätt för att inte gå miste om den ersättning du som företagare har rätt till.

Småföretagarnas Riksförbund tar i sin rapport upp problematiken kring att de olika reglerna för anställda och de som driver företag inte följt med samhällsutvecklingen, där allt färre har fasta anställningar. Dessutom ser reglerna olika ut beroende på företagsform. Utsatta grupper är också de så kallade kombinatörerna, som driver företag samtidigt som de tar uppdrag som anställda.

– Dagens regler i socialförsäkringarna behöver snabbt uppdateras och anpassas till vår tids arbetsmarknad. Alla ska känna sig trygga när de blir sjuka eller är hemma med sina barn, säger Anne A Marbrandt.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag småföretagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp