Foto: iStock

Otryggt för småföretagare vid sjukdom

4 juli, 2017

Många småföretagare känner inte till hur otrygga de är om något händer. Anledningen är att försäkringsskyddet skiljer sig för en företagare och en anställd.

Både anställda och företagare har rätt till ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet. Men skyddet varierar och ett stort ansvar vilar på företagaren själv.

Småföretagarnas Riksförbund menar att dagens sjuk- och föräldraförsäkring fungerar orättvist. I den aktuella rapporten Otryggare kan ingen vara … Så drabbas små- och ensamföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen visar förbundet på hur olika försäkringsskyddet kan slå.

– Det är oroväckande att företagare inte känner till hur låg deras ersättning kan bli vid sjukdom och föräldraledighet, säger Anne A Marbrandt, förbundsordförande, Småföretagarnas Riksförbund. Det kan bli ett hårt fall för många när de ramlar igenom det glesmaskiga sociala skyddsnätet.

Resultat har tidigare skrivit om de snåriga reglerna kring föräldrapenning för företagare och vikten av att göra allt rätt för att inte gå miste om den ersättning du som företagare har rätt till.

Småföretagarnas Riksförbund tar i sin rapport upp problematiken kring att de olika reglerna för anställda och de som driver företag inte följt med samhällsutvecklingen, där allt färre har fasta anställningar. Dessutom ser reglerna olika ut beroende på företagsform. Utsatta grupper är också de så kallade kombinatörerna, som driver företag samtidigt som de tar uppdrag som anställda.

– Dagens regler i socialförsäkringarna behöver snabbt uppdateras och anpassas till vår tids arbetsmarknad. Alla ska känna sig trygga när de blir sjuka eller är hemma med sina barn, säger Anne A Marbrandt.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag småföretagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Månadens medlem: Lisa Axelssson

19 oktober, 2017 Hej Lisa Axelsson! Varje månad tar vi tempen på en medlem i FAR.

RI inför riskbaserad tillsyn

17 oktober, 2017 RI:s nya tillsynsform riskbaserad tillsyn ska användas för tillsyn baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

Siktet inställt mot auktoriserad lönekonsult

13 oktober, 2017 I november skriver Karin Conradzon FAR:s prov för att bli auktoriserad lönekonsult.

FAR-podden: Så behåller branschen talangerna

11 oktober, 2017 Branschen rankas högt bland studenterna men det är en utmaning att få talangerna att stanna.

Experterna: Höstens hetaste skattefrågor

9 oktober, 2017 De här skattenyheterna ska du hålla koll på i höst.

Ärligt talat, Dan! – om rekryteringsläget i branschen

8 oktober, 2017 Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

 Upp