Getty Images

100 000 digitalt inlämnade årsredovisningar i år

21 december, 2020

Under 2020 har Bolagsverket tagit emot över hundra tusen digitalt inlämnade årsredovisningar. Ett rekord. Men de digitalt inlämnade revisionsberättelserna lyser med sin frånvaro.

I skrivande stund har Bolagsverket tagit emot närmare 101 000 digitalt inlämnade årsredovisningar under 2020, vilket var ett uttalat mål för myndigheten. Det ska jämföras med knappt 40 000 förra året.

− Det känns härligt och jätteroligt såklart, och den känslan delar vi alla som har jobbat med digitala årsredovisningar. Det finns företag som under 2020 har lämnat in sin digitala årsredovisning för tredje året i rad och som säger att de inte kan tänka sig att göra på annat sätt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

Med digitalt inlämnade årsredovisningar avses i sammanhanget taggad strukturerad data som både är läsbar från maskin till maskin samt för det mänskliga ögat, alltså inte en PDF eller bild på en årsredovisning.

Bolagsverket har inte satt något mål för 2021, men Nina Brede tycker personligen att det ”vore kul” att minst fördubbla, gärna tredubbla siffran.

− Målet är att ännu fler ska välja digitalt först. Bolagsverket verkar för att få ett obligatorium på plats under 2021, fortsätter hon.

Däremot är det endast 3 600, inte ens fyra procent, av de digitalt inlämnade årsredovisningarna som innehåller en revisionsberättelse. En besvikelse menar Bolagsverket. Nu öppnar verksamhetsutvecklaren för ett samtal med FAR i frågan.

− Viljan och förmågan till samarbete och dialog är viktiga grundstenar för Bolagsverket. Att tillsammans med FAR och andra hitta svar på frågan: Vad skulle få dig att välja digitalt först? Vilka är drivkrafterna för att bli digitala? Vilka förutsättningar måste vi tillsammans skapa för att öka andelen digitala revisionsberättelser? säger Nina Brede.

Hon pekar på att revisorer har en viktig roll genom att hjälpa kunden med hur denne kan bli digital, samt påtala fördelarna med det. Något som kräver både ett nytt sätt att tänka och nya arbetssätt.

− Vi har goda exempel på revisionsbyråer som har tagit steget och blivit helt digitala. Byråerna borde fundera på hur affärsmodellen bör se ut för att på bästa sätt möta framtiden.

Nina Brede nämner vidare att några av Big 4-byråerna det vill säga PwC, EY, Deloitte och KPMG, under 2020 har jobbat med tekniska lösningar för digitala revisionsberättelser. Och hon påminner att EU gör ESEF-rapporteringen obligatorisk från och med 1 januari 2022.

− Det är viktigt att prova på att lämna in digitala revisionsberättelser för det kommer ett svenskt obligatorium, även om det inte finns något exakt datum för det än. Det gäller att hänga med i svängarna! avslutar Nina Brede.

Läs mer: Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digital revisionsberättelse digitalisering

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp