Getty Images

100 000 digitalt inlämnade årsredovisningar i år

21 december, 2020

Under 2020 har Bolagsverket tagit emot över hundra tusen digitalt inlämnade årsredovisningar. Ett rekord. Men de digitalt inlämnade revisionsberättelserna lyser med sin frånvaro.

I skrivande stund har Bolagsverket tagit emot närmare 101 000 digitalt inlämnade årsredovisningar under 2020, vilket var ett uttalat mål för myndigheten. Det ska jämföras med knappt 40 000 förra året.

− Det känns härligt och jätteroligt såklart, och den känslan delar vi alla som har jobbat med digitala årsredovisningar. Det finns företag som under 2020 har lämnat in sin digitala årsredovisning för tredje året i rad och som säger att de inte kan tänka sig att göra på annat sätt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

Med digitalt inlämnade årsredovisningar avses i sammanhanget taggad strukturerad data som både är läsbar från maskin till maskin samt för det mänskliga ögat, alltså inte en PDF eller bild på en årsredovisning.

Bolagsverket har inte satt något mål för 2021, men Nina Brede tycker personligen att det ”vore kul” att minst fördubbla, gärna tredubbla siffran.

− Målet är att ännu fler ska välja digitalt först. Bolagsverket verkar för att få ett obligatorium på plats under 2021, fortsätter hon.

Däremot är det endast 3 600, inte ens fyra procent, av de digitalt inlämnade årsredovisningarna som innehåller en revisionsberättelse. En besvikelse menar Bolagsverket. Nu öppnar verksamhetsutvecklaren för ett samtal med FAR i frågan.

− Viljan och förmågan till samarbete och dialog är viktiga grundstenar för Bolagsverket. Att tillsammans med FAR och andra hitta svar på frågan: Vad skulle få dig att välja digitalt först? Vilka är drivkrafterna för att bli digitala? Vilka förutsättningar måste vi tillsammans skapa för att öka andelen digitala revisionsberättelser? säger Nina Brede.

Hon pekar på att revisorer har en viktig roll genom att hjälpa kunden med hur denne kan bli digital, samt påtala fördelarna med det. Något som kräver både ett nytt sätt att tänka och nya arbetssätt.

− Vi har goda exempel på revisionsbyråer som har tagit steget och blivit helt digitala. Byråerna borde fundera på hur affärsmodellen bör se ut för att på bästa sätt möta framtiden.

Nina Brede nämner vidare att några av Big 4-byråerna det vill säga PwC, EY, Deloitte och KPMG, under 2020 har jobbat med tekniska lösningar för digitala revisionsberättelser. Och hon påminner att EU gör ESEF-rapporteringen obligatorisk från och med 1 januari 2022.

− Det är viktigt att prova på att lämna in digitala revisionsberättelser för det kommer ett svenskt obligatorium, även om det inte finns något exakt datum för det än. Det gäller att hänga med i svängarna! avslutar Nina Brede.

Läs mer: Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digital revisionsberättelse digitalisering

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp