Foto: Håkan Målbäck

Välmående medarbetare – hjärtat i hållbar framgång

Krönikören

Branschkrönikan

anna.johnson@se.gt.com

Anna Johnson, vd, Grant Thornton. Återkommande branschkrönikör på tidningenbalans.se.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

20 december, 2018

Julen står för dörren och glöggmingel, luciafirande och allt som behöver avslutas sker under december månad. Utöver det går vår bransch mot sin absoluta högsäsong i början av det nya året. Det är därför en passande tidpunkt för oss att stanna upp och tänka på vad vi behöver för att klara både julstress och en hög arbetsbelastning och samtidigt få tid för återhämtning. Medvetna satsningar på ett hållbart arbetsliv är nödvändigt för att vi och branschens medarbetare ska hålla långt efter de första kvartalen 2019.

Medarbetarna är varje organisations viktigaste resurs. Det gäller särskilt tjänsteföretag och vår bransch, som säljer kompetens, rådgivning och viktig erfarenhet som sitter i varje enskild person. De senaste åren har sjukskrivningar på grund av stress, ångest och depressioner ökat lavinartat i samhället. Enligt Grant Thorntons vårdrapport, som vårt branschteam sammanställer varje år, uppgår psykisk ohälsa nu till hela 45 procent av alla sjukskrivningar i Sverige.

Ett hållbart arbetsliv är därför en viktig ambition som vi arbetar aktivt med och som är ett av målen i vår affärsplan. Det handlar ytterst om att ta hand om varandra och vara förebilder – den bästa versionen av oss själva. Vi är varandras arbetsmiljö varje dag. Det handlar om att se, bekräfta, utmana och stötta varje medarbetare på ett individuellt sätt för att alla ska kunna utvecklas, må bra och därmed nå sin fulla potential.

Jag tror också starkt på att jobba förebyggande med både fysisk och mental hälsa. En del i detta är hälsosatsningar som att sprida kunskap om och erbjuda hälsosam kost och aktivitetsarmband till alla medarbetare. Lika viktigt är det att erbjuda en möjlighet till balans i livet. Jobbet påverkar livet och resten av livet påverkar jobbet, det är helt ofrånkomligt.

Viktiga delar i vår strävan att erbjuda ett hållbart arbetsliv är flexibel arbetstid och arbetsplats och en timbank för övertid, så att arbetsintensiva perioder kan balanseras av perioder med återhämtning. Det är naturligt att det blir fler jobbade timmar under högsäsong, men då är det viktigt att det också blir färre under lågsäsong.

Vi måste som bransch ta frågan om ett hållbart arbetsliv på allvar. Lyckas vi så påverkar det alltifrån medarbetare till bolagen och samhället i positiv riktning. En nyligen publicerad undersökning visar att hög arbetsbelastning är en viktig anledning till att unga lämnar branschen. Nellie Gertsson från Kristianstad högskola och Pernilla Broberg från Linköpings universitet har undersökt varför revisorsassistenter slutar innan de tar sin auktorisation. De två främsta anledningarna är enligt rapporten att man har ganska låga uppfattningar om revisionsyrket och vad det bidrar med, både gällande karriärutveckling och samhällsnytta, samt hur man upplever balansen mellan arbetsliv och fritid. Vi behöver attrahera unga talanger med en bra och motiverande arbetsmiljö för att inte gå miste om viktig kompetens för framtiden. Och vi behöver tala om den samhällsnytta vi bidrar med.

Vi som jobbar i branschen vet att det krävs att vi jobbar hårt, men en viktig del i ett balanserat liv är hälsosamma vanor – bra kost, träning och återhämtning. Det är inte bara jobbet som bidrar till stressen utan hela vårt sätt att leva genom att alltid vara tillgängliga, uppkopplade och medvetna om vad som händer omkring oss. Medarbetare som mår bra presterar bättre, vilket är en förutsättning för produktivitet och nöjda kunder.

På Grant Thornton har vi ingen separat hållbarhetsstrategi utan har helt och fullt integrerat våra hållbarhetsambitioner i vår övergripande bolagsstrategi. Vi har ringat in tre områden där vi ser att vi kan göra störst skillnad och ett av dessa är just hållbart arbetsliv. Vi är sedan många år rankade som den bästa arbetsgivaren i branschen och det vill vi bygga vidare på. Vi har inte alla svaren på hur vi skapar ett hållbart arbetsliv, men det hindrar inte vårt arbete.

Det vi vet så här långt är att det handlar om både kulturella och strukturella frågor från Grant Thorntons sida och att varje enskild medarbetare också har ett ansvar. Hur kan varje individ påverka sin situation, ta ansvar för utveckling, tillgänglighet, hälsa och återhämtning? Hur kan vi som arbetsgivare ge rätt förutsättningar för det? Ett hållbart arbetsliv är därmed en aktiv strävan som vi alla måste arbeta med varje dag. På så sätt kan vi rekrytera nya talanger och skapa bästa möjliga förutsättningar för medarbetare att utvecklas och må bra och därigenom skapa en arbetsmiljö med både nöjda kunder och ett friskare samhälle.

Nu när helgerna står för dörren kommer vi få tid för återhämtning och reflektion. Själv varvar jag snart ner och kopplar bort bruset för att vara tillsammans med nära och kära och ladda för ett spännande 2019 med massor av nya möjligheter.

Branschkrönika skriven av Anna Johnson.

Fler branschkrönikor av Anna Johnson:

Läs mer: Kampen om kompetensen

Läs mer: Revision i samhällets tjänst

Läs mer: Vinsterna med jämställdhet är uppenbara

Annons
Annons

Först ut med separata uppladdningar

19 februari, 2020 Nu har de första årsredovisningarna och revisionsberättelserna lämnats in till Bolagsverket via separata filer.

Äntligen Auktoriserad Redovisningskonsult FAR: ”Lättnad att få resulta­tet”

17 februari, 2020 Auktoriserad Redo­visningskonsult FAR. Balans har följt Fredrik Bäck från förberedelsekurs till tentamen.

Digital revisionsberättelse separat – flera programvaruleverantörer godkända

14 februari, 2020 Tre programvaruleverantörer erbjuder uppladdning av årsredovisningen och revisionsberättelsen från separata filer - fler på ingång.

Ägarna till Adrian & Partners lämnar – blir revisionskonsulter

13 februari, 2020 Nu ska Helena Adrian och Mats Olsson skapa sig en ny karriär som fristående revisionskonsulter.

Premiär för Karin Direkt

11 februari, 2020 Karin Apelman startar Karin Direkt - ny kommunikationskanal där hon kommenterar aktuella branschfrågor.

Sandra Törnblad den yngsta som klarat revisorsprovet: ”Fortfarande lite overkligt”

10 februari, 2020 Sandra Törnblad från Dillon i Malmö bland de 49 procenten som klarade senaste revisorsprovet.

 Upp