Henrik Brunnsgård

Trötthet, uppskattning och de små sakerna

Krönikören

Branschkrönikan

sven.cristea@kpmg.se

Sven Cristea är inom branschen känd som #Tillväxtrevisorn. Han är auktoriserad revisor och delägare på KPMG, verksam i Göteborg och Stockholm. Han arbetar med ett hundratal bolag inom tillväxt- och startup-sektorn. Han är även nationellt ansvarig för KPMG:s tillväxtsektor.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

15 september, 2020

Det känns surrealistiskt. Jag har precis kommit ut från ett styrelsemöte hos en kund i Fiskhamnen i Göteborg och lukten av fisk och hav är påtaglig – det är en lukt som jag aldrig lärt mig att uppskatta förrän denna märkliga vår och sommar (när man mest suttit hemma och känt doften av nybryggt kaffe).

Utöver de här olika intrycken – som klassiska Göteborgsdofter (i andra delar av landet skulle man nog kalla det lukter i bästa fall!) och solen i ögonen känner jag mig trött. Jag vet inte om det har att göra med att min son på åtta månader sover uruselt eller om det är någon sorts post-sommar trötthet. Vad jag vet är att det varit en lång säsong där vi hjälpt den ena kunden efter den andra att lösa sina problem i pandemins spår. Ett jobb som förstås är värt det varje minut, inte minst när man kan konstatera att de flesta av de här företagen kommer att klara sig.

Apropå de där små sakerna som vi gör och uträttar varje dag under en pandemi, både på jobbet och privat, så håller jag med Robert Brault: ”Enjoy the little things for one day you will look back and realize they were the big things”. Det kan ärligt talat vara något så enkelt som det där samtalet till en kund där man frågar hur de mår. Samtal som kan göra hela skillnaden även om vi inte ser det idag eller ens imorgon.

Tröttheten just den här dagen i Fiskhamnen kanske också beror på ovana att ses fysiskt – och för all del att bara förbereda sig på morgonen och därefter transportera sig någonstans. Jag kan till viss del redan sakna Teams-mötena och att förberedelsetiden kortades ner till ”stiga upp, ta en kaffe, dra på sig skjorta, kavaj samt snöra på sig en slips” och ta-daa –ut kliver #Tillväxtrevisorn. Lite som den där lådan i ”Sikta mot stjärnorna” minus allt glitter och för all del glamour.

Men förutom just den förenklingen av vardagen så känns det förstås skönt att saker och ting börjar återgå till det normala – även om det normala fortsättningsvis är en salig blandning av fysiska och digitala möten. Jag skickar numera alltid med en länk i alla kalenderinbjudningar utifall att vissa känner sig obekväma med att ses IRL. Det känns bäst givet att vi inte är ur pandemin ännu och jag hoppas också att vi på både kort och lång sikt kommer att se en minskning av antal resor – det är utöver att vara effektivt dessutom hållbart för både miljö och människor. Eller som Niall FitzGerald sade: ”Sustainability is here to stay or we may not be”. Sorgligt bara att det krävdes en pandemi för att fler skulle förstå det.

Men för att återkomma till det som den här krönikan faktiskt skulle handla om – ja, alltså en trendspaning kring revisorsyrket – så är det väldigt spännande att se att många bolag nu i ännu större utsträckning väljer revisor baserat på revisorns inriktning, kompetens och erfarenhet, inte utifrån geografi eller praktiska omständigheter. Det känns befriande att även revisionsbranschen går mot att rätt person, rätt byrå och rätt tjänst är det primära, snarare än var någon är baserad rent fysiskt. En trend som har varit tilltagande bland både företag och konsumenter i flera år! Märkligt bara att det krävdes en pandemi för att även vår bransch skulle hänga med på allvar.

Är det något vi alla blivit medvetna om 2020 är att det svänger fort (inte bara i Ding-ding-värld). Och det är väl just denna osäkerhet som skapar en märklig situation för alla enskilda individer men även för alla kollektiv, som företag, institutioner och myndigheter. Martin Luther ska ha sagt ”Nothing in the world causes so much misery as uncertainty” och nog har han en poäng – det är osäkerhet som leder till att konsumtionen sjunker och det är denna konsumtionsnedgång som får effekter överallt!

För att återkoppla till hållbarhet så är jakten på ständig tillväxt och stigande konsumtion ett problem om vi inte lyckas skapa hållbara affärsmodeller. Jag inser att det är aningen paradoxalt att #Tillväxtrevisorn har synpunkter på tillväxt, men för att vara tydlig – jag förespråkar hållbar och lönsam tillväxt över tid.

Min uppfattning är att vi som bransch har varit lyhörda och proaktiva för våra kunder och att vi har agerat tydligt och gemensamt när det har uppstått tolkningsfrågor, bland annat rörande koncernbidrag och andra frågeställningar kopplat till de olika stödpaketen.

Jag vill också passa på att hylla alla revisorer och rådgivare som arbetat med omställningsstöden under sommaren! Tillsammans tror jag att vi och de flesta av våra branschkollegor kommer att komma ut starkare på andra sidan pandemin, och att våra arbetssätt kommer att vara mer kundorienterade, digitala och moderna. Det känns inspirerande att visa omvärlden att även vi revisorer minsann kan ligga i framkant!

Och just ja – låt mig bara knyta ihop tråden kring det här med osäkerhet! Låt oss alla försöka lämna misären, det negativa och mörka och gemensamt blicka framåt:

”When nothing is sure, everything is possible.”

Jag kan ärligt talat tycka att det är rätt vackert med viss osäkerhet och framförallt känns det positivt att hitta en ny hållbar verklighet – för oss och våra kunder. Det är en fortsatt osäker tid med många utmaningar för oss alla, men låt oss hellre se möjligheterna – tillsammans – oavsett trötthet, dofter, tid och rum.

Branschkrönika av Sven Cristea.

Senaste branschkrönikorna av Sven Cristea:  

Läs mer: Var inte byxlös! Låt oss alla ta klivet in i den nya verkligheten – tillsammans

Läs mer: Covid19 – rapportering från fronten och avsaknaden av vatten och toapapper

Läs mer: Christmas is coming

 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp