Okunskap kan bli en dyr affär för konsulter

Krönikören

Caisa Drefeldt

caisa.drefeldt@kpmg.se

Caisa Drefeldt är redovisningsspecialist och auktoriserad revisor på KPMG i Göteborg.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

6 april, 2018

Jag brukar bara skriva om redovisning i mina krö­nikor. Det jag nu ska beskriva handlar om redo­visning, men inte om regler.

Jag blev ombedd att uttala mig om kvalitén på ett arbete utfört av en person som utgav sig för att vara redovisningskonsult. Tyvärr var denna person så långt ifrån redovisnings­konsultarbetet som det går att vara. Naturligtvis var inte heller denna person ansluten till någon bransch­organisation.

Jag har sett mycket, men detta var nog det sämsta jag någonsin sett. Personen kan inte haft någon kun­skap om redovisning över huvud taget och uppenbarligen inte gått någon utbildning, möjligen en enkel kurs i bokföring för bra många år sedan. Trots detta tog konsulten på sig uppdraget och lyckades prestera tre årsredovisningar under tre år för ett aktiebolag. Det var i princip inte en enda sifferuppgift som var korrekt.

I den första årsredovisningen hade konsulten lyckats få negativa totalsummor på både tillgångssidan och skuldsidan i balansräkningen! Har ni sett detta någon gång? Skulle inte tro det. I årsredovisningen för nästkommande år stämde inte jämförelsetalen med den tidigare årsredovisningen. Uppgifterna kunde inte stämmas av. För det tredje året, ja, självklart var jämförelsetalen inte heller de samma som i förra årets årsredovisning.

Det var faktiskt bara två poster som stämde, aktiekapitalet och maskiner och inventarier. Avseende ett år redovi­sades periodiseringsfonder som tillgång. Resultaträk­ningarna var inte heller korrekta. Samma elände med jämförelsetalen. Ett år redovisade företaget en vinst, i nästa års årsredovisning hade vinsten från förra åren minskat med 70 procent.

Det finns många duktiga och välutbildade redovis­ningskonsulter. Men tyvärr finns det personer som kallar sig redovisningskonsult utan att ha en aning om vad de sysslar med. De smutsar ner yrkestiteln. Att denna person, som jag skriver om, inte hade gått någon kurs i redovisning var ställt utom allt rimligt tvivel. Okunskapen var enorm. Jag tror inte ens att hen hade läst en enda bok eller en artikel inom ämnet. Undrar om hen ens känner till att det finns en standard för redovisningstjänster, Reko? Jag kan bara konstatera att det stod denne konsult dyrt.

Utbildning och fortbildning är a och o i vår bransch. Annars kan vi inte göra ett fullgott arbete. Utbildning är också ett skydd. Ju mer kunskap desto bättre arbete och färre, om några alls, misstag. Jag får en känsla av att utbildning i skatt och moms priorite­ras framför redovisningsutbildning.

Kunskap är en färskvara och även om det inte varit någon genomgripande förändring i lagstiftning eller i norm, så är det viktigt med repetition då och då. Själv glömmer jag lätt – och jag tror inte att jag är ensam om det. Det kan vara bra att nu läsa in det nya allmänna rådet från BFN om årsbokslut för att uppdatera sina kunskaper i redovisning.

Så vad är då mitt budskap? Jo, att utbildning är viktigt. Liksom att aktivt söka information och hänga med i debatten.

Att ignorera detta faktum kan bli en dyr historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

”Framtiden ligger i att byråer samarbetar”

21 januari, 2019 Efter prisregnet på The PAC Awards träffas Win Win Ekonomi och Revisionskonsulterna på svensk mark.

Månadens medlem: William Ekenfall

18 januari, 2019 Auktoriserad revisor på BDO i Göteborg med en fäbless för FAR:s samlingsvolymer.

Informationsplikt för skatterådgivare sågas

17 januari, 2019 Fyra experter säger nej till utredningen om informationsplikt för skatterådgivare.

Hård Brexit kan göra revisorer i svenska bolag obehöriga

16 januari, 2019 Det brittiska parlamentet röstade som väntat nej till Theresa Mays utträdesavtal med EU.

3 frågor till NRF:s nya generalsekreterare Helene Agélii

15 januari, 2019 Sedan årsskiftet är Helene Agélii de nordiska revisorernas gemensamma röst på de internationella arenorna.

Fika med sociala medier-gurun Frida Boisen: ”Involvera dina följare”

14 januari, 2019 Hur ska revisions-, redovisnings- och rådgivningsbyråer göra bestående avtryck på sociala-medier?

 Upp