Hans Peter Larsson. Fotograf: Christian Gustavsson

Låt inte hållbarheten förflackas

Krönikören

Hans Peter Larsson

hans.peter.larsson@far.se

Hans Peter Larsson är Auktoriserad Skatterådgivare FAR och skatteansvarig på FAR.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna

22 oktober, 2020

Hållbarhet är på allas läppar nu och i alla sammanhang. Alla kan vara för sustaina­bility – för alla tar sig friheten att definiera den på sitt sätt. Sustaniability och fairness börjar bli urvattnade begrepp, knappt värda att lyssna på längre. Men de fungerar som en tratt som fångar alla till dialog. Så länge man orkar med snömoset. At the end of the day kommer dock något ut. Det är EU:s sätt att arbeta i en starkt heterogen miljö.

Det senaste exemplet är en rapport om hållbarhet och bolagsstyrning, hur ägare och ledning ska agera efter covid-19, ”Study on directors duties and sustainable corporate governance”, som EU-kommissionen sänt ut för public hearing. Lite pikant anses vara att den är framtagen av EY Italy på uppdrag av den italienske kom­missionären för dessa frågor inklusive skatter, Paolo Gentiloni. Vill man vara syrlig kan man säga att nu är det italienska ekonomiska recept som ska rädda Europa.

I rapporten är det långsiktiga det goda och det kortsiktiga det onda. Därför diskuteras gamla tankar som begränsningar av aktieutdelningar, varning för optionsprogram och främjande av långa aktieinnehav. Bland flera. Det är lätt att ta sig för pannan om man samtidigt blickar ut över den ekonomiska utveckling­en i olika regioner och vad dess företag bidragit med de senaste 20 åren. I sitt remissvar har FAR sagt nej, nej och nej.

I stället vill vi öppna för en fortsatt dialog i frågor där man inte drar alla företag, ägare och investerare över en kam. Det hållbara kan tvärtom vara det kortsiktiga, att nya företag utvecklas och att ny teknik främjar en högre produktivitet. Inom skatt har FAR definierat hållbarhet som full transparens och öppenhet. Det kan vara utgångspunkten även inom corporate finance. Då kan investerare och konsumenter själva se och välja.

Inga träd växer som bekant till himlen. Hållbarhets­frågan får inte urvattnas och devalveras så som nu riskerar att ske. Vill alla att vårt samhälle ska hålla!

 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp