Foto: Kenneth Zetterlund

”Jag är revisor” – inte särskilt lämpligt som raggningsreplik

Krönikören

Branschkrönikan

sara.deutschmann@revidacta.se

Sara Deutschmann, auktoriserad revisor, kontorschef Revidacta Åre. Återkommande branschkrönikör på tidningenbalans.se.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

15 oktober, 2017

Som revisor händer det ibland att man hamnar i sociala situationer med människor som har vanliga jobb (i alla fall under lågsäsong; under högsäsong umgås vi förstås mest internt med varandra och med våra datorer). I dylika situationer, kanske på en fest, förväntas man allt som oftast att presentera sig med namn (brukar gå bra om det är lågsäsong men om det högsäsong kan det vara värre att komma ihåg vad man heter) och vad man arbetar med.

Det är egentligen ganska konstigt att det är just detta man behöver veta först om en okänd människa men nu är det som det är och det kommer säkert inte ändra sig i första taget.

”Jag är revisor” vore förstås det mest naturliga att slänga ur sig. ”Auktoriserad revisor” känns lite för uppstyltat, men det har väl också hänt, kanske främst för att man på något sätt ändå vill understryka att man inte riktigt jobbar med samma sak som någons moster Bettan som är kassör i en ideell konstförening (vilket det naturligtvis absolut inte heller är något fel med – det är bara inte riktigt samma). Reaktionerna hos dem man minglar med brukar då variera från halvkvävda gäspningar, till allmänt ointresse och förskräckta utrop i stil med ”Men guuud vad tråååkigt – jag hatar siffror!” ”Jag är revisor” är alltså inte särskilt lämpligt som stämningshöjare eller raggningsreplik för den delen.

Det finns förstås sätt som skulle kunna vara ännu värre att presentera sin yrkesidentitet på utan att samtidigt fara med osanning. Det kan ju faktiskt vara så att man vill bli av med någon efterhängsen typ.

Tänk er följande dialog till exempel:

”Jaha – vad jobbar du med då?”

”Jag arbetar som organ”

”Vad sa du?!”

”Ja alltså inte ett sånt organ som du tänker på. Jag är ett bolagsorgan – enligt ABL – ett av fyra – gissa vilket!”

Jag har dock inte själv provat just denna presentationsvariant i verkligheten.

De flesta av oss vill ändå framstå som trevliga och normala och kanske till och med en smula intressanta när vi träffar andra människor. Men hur ska man säga då för att väcka engagemang hos omgivningen? Ingen vet ju riktigt vad vi revisorer håller på med egentligen – det har man ju förstått. Förhoppningsvis vet vi det själva fortfarande. Det har blivit aningens oklarare på sistone, det måste jag ändå tillstå.

”Jag sysslar främst med att fylla i checklistor och sätta dit min signatur i olika dokument på datorn och det hela utmynnar i en jättelång revisionsberättelse vars själva essens kan vara svår att finna bland alla ord men det kostar iallafall minst 1400 i timmen ex moms och det brukar ta ganska lång tid”, bör absolut och definitivt vara fel svar även om det finns ett litet mått av sanning även i denna beskrivning naturligtvis.

Jag tror bestämt att det var en välkänd SME-ansvarig hos FAR som föreslog att man till exempel skulle säga: ”Jag hjälper företag att utvecklas”. Det tycker jag låter bra. Helt klart mer intresseväckande. ”Jag jobbar med att säkerställa den finansiella rapporteringen i samhället”; också bra – och seriöst.

Ibland brukar jag tänka på varför jag blev revisor från början. Det var för att min pappa, som är ytterst svår att imponera på, känner en person som han alltid har uttryckt stor beundran för. Hans revisor Urban. Urban kan nämligen allt. Så då tänkte jag att jag gärna ville bli en Sån Som Kan Allt. En revisor med andra ord. Men det kan man ju inte heller säga på fester: ”Jag kan allt” – i alla fall inte om man vill framstå som äldre än Lotta på Bråkmakargatan.

En gång försökte jag förklara mitt jobb för min då femårige son.

”Jo alltså- det finns företag som till exempel leksaksaffären som säljer saker och tjänar pengar – och om man tjänar pengar så måste man betala något som heter skatt som är pengar som är allas som går till, till exempel, att bygga vägar. Ibland tjänar företaget inga pengar och då måste jag säga till så att de inte råkar göra av med pengar som de inte har. Det finns särskilda lagar som man måste följa om man bestämmer i ett företag och jag liksom granskar att alla följer lagarna och jag ser till att det blir, i alla fall ganska, rätt när de skriver hur mycket de sålt och lite andra saker i något som heter Årsredovisning som alla som vill kan läsa om de vill veta om hur det går för företaget. Och det är viktigt att det är rätt i den där Årsredovisningen för till exempel banken som lånar ut pengar till leksaksaffären eller kanske för de som jobbar där. Det får inte bli för lite skatt för då är det fusk, men det får inte bli för mycket skatt heller för då är det tråkigt för de som äger företaget…”

Och så där höll jag på och svamlade en stund tills min son utbrast i följande klarsynta sammanfattning: ”Ja men mamma, då jobbar du ju med att vara snäll mot alla!”

Precis. Det ska jag svara nästa gång tror jag:

”Jag har världens roligaste jobb – att se till att alla är snälla mot alla”

Branschkrönika skriven av Sara Deutschmann.

Ett svar till “”Jag är revisor” – inte särskilt lämpligt som raggningsreplik”

  1. Kirsi Rönnlycke skriver:

    Krönikan har hög igenkänningsfaktor, även för mig som redovisare. Jag brukar referera mitt yrke som ett ”Jaha-yrke”.
    Att när jag berättar vad jag gör får jag svaret ”Jahaa” (lite släpigt). Medans maken har ett ”Är det sant”-yrke. Stjäl samtalet varje gång vi presenterar oss. Och mellan oss är det han som skyr rampljuset och jag gärna vill stå i den, varpå jag blir kreativ och emellanåt säger skatteplanering och Panama bara för att lura in dem i fällan…
    Likväl är kontentan densamma- våra yrken är inte de mest intressanta samtalsämnena fast vi (givetvis i mina ögon) har bland de mest intressanta yrkena. Men vad är jag om tio år, processanalytiker? Programexpert? Tech-byrå ägare med bolagsrapportering? Nu snackar vi lite mer intressanta samtalsämnen på middagarna, jag kanske inte längre är en jaha längre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Passion gav lönsamhet

4 juli, 2019 Så blev Lamooi Accounting en av de mest lönsamma byråerna på ett par år.

Månadens medlem: Elias Alakir

1 juli, 2019 Elias Alakir är bland de yngsta auktorise­rade revisorerna i Sverige.

EU-kommissionen får kritik för bristande hållbarhetsredovisning

26 juni, 2019 Europeiska revisionsrätten riktar kritik mot EU-kommissionen för otillräcklig redovisning av hållbarhet.

Revisorn och styrelsens ansvarsfrihet: Varken ja eller ej – vad händer då?

19 juni, 2019 Om revisorn varken kan tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet bör revisorn i normalfallet avstyrka.

Revisorn och styrelsens ansvarsfrihet – en fråga att behandla omsorgsfullt

19 juni, 2019 För­valtningsrevision där revisorn lämnar rekom­mendation om ansvarsfrihet är rätt unikt för Sverige.

 Upp