Foto: Christian Gustavsson

HURRA för hösten!

Krönikören

Branschkrönikan

sara.deutschmann@revidacta.se

Sara Deutschmann, auktoriserad revisor, kontorschef Revidacta Åre. Återkommande branschkrönikör på tidningenbalans.se.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

21 september, 2018

Hösten har absolut sina poänger för såväl revisorer som redovisningskonsulter. Även om lågsäsong inte är lågsäsong i fullt lika stor utsträckning nuförtiden i jämförelse med innan de började tjafsa till det med knasiga räkenskapsår och deklarationstidpunkter så tror jag väl knappast att det finns någon i branschen som regelmässigt har det som stressigast den här tiden på året.

Den här hösten kommer dessutom extra välbehövligt. Många av oss lider fortfarande av sviter efter vårens GDPR- och digitaliseringsutmattning och sedan en alldeles för varm och torr sommar på det. Jag tycker att vi utropar ett kollektivt HURRA för hösten helt enkelt!

Bara en sådan sak som återigen få återse sina kära kollegor som man kan prata om riktiga saker med. Saker som betyder något till skillnad från det ytliga pladder som gärna uppstår med folk man umgås med på semestern. Jag tänker på saker som allt från komplexa momsfrågor till optimala generationsskifteslösningar. Att återigen få förmånen att hänga med människor som verkligen förstår på djupet vilka beskattningskonsekvenser som uppstår i samband med andelsbyte av kvalificerade andelar i aktiebolag och varför. Det är mycket värt.

Och det är ju till exempel nu på hösten vi åker på kickoffer och kurser till sydliga breddgrader. Eller hur? Det är även nu vi tränar oss i konsten att framföra lätt skrytsam information kring dessa kickoffer och kurser till vänner och bekanta på ett inte allt för uppenbart skrytsamt sätt (fast syftet naturligtvis är att förhäva oss lite samt få dem att begripa att de själva valt helt fel karriär). ”Jaha – ni på kommunen skulle ha kickoff på hotellet vid motorvägen och prata om värdegrundsarbete hörde jag – ja men det är ju praktiskt och framförallt nära och jag har hört att deras tacobuffé är nice. Vi på min byrå valde att lägga internkonferensen i Kroatien i år. Det är ju lite längre att åka men faktiskt lika billigt fast man inte kan tro det och många uppskattar ändå att komma till värmen”.  Lite salt i såren kan man väl bjuda på till någon som aldrig har jobbat en midsommarafton; eller för den delen till klockan 22.00 alla kvällar i juni (och i sämsta fall även i juli).

Vill man väcka riktigt ont blod hos exempelvis någon granne som man inte gillar så särskilt mycket föreslår jag att man kan prata lite extra om höstens skattekurs. ”Ja alltså det är faktiskt så att de mer avancerade skattekurserna hos de etablerade instituten i vår bransch bara förläggs till ganska avlägsna länder. Så jag har inte direkt något val om jag vill förkovra mig. Förra året var det Dominikanska Republiken och i år blir det Seychellerna igen. En vecka kurs – ja precis – men eftersom det är så himla långt bort brukar jag ta ut en veckas semester och senarelägga hemresan. Det är ok med Skatteverket att man gör så. Det är sådant vi lär oss på kurserna”.

Jag ser det faktiskt lite som en mission att balansera upp folks bild av den grå revisorn genom att måla upp en alternativ bild av en fräsig jet-set revisor med solbrillor och paraplydrink på en lyxjakt. Det pratas så mycket om hur vi skall locka unga till branschen och jag tänker att det inte behöver vara svårare än så här. Tänk er en catchig platsannons på valfri social media: ”Vill du ha ett glassigt jobb med (ganska) många soltimmar och kunna dra moms på din krogrunda? Bli revisor!”. Eller vad tror ni?

Det är väl bara att beakta det faktum att en välkänd svensk dokusåpa i år hade fler ansökande än alla Sveriges lärarutbildningar tillsammans för att förstå att många därute drivs av helt andra saker än bildningstörst och långsiktigt samhällsnyttiga målsättningar.

Eller det räcker förresten att se till utfallet i årets riksdagsval för att förstå att många av våra medmänniskor har extrem otur när de tänker. Min principiella hållning är att man inte nog kan underskatta folks dum- och lathet generellt sett. Fast det är klart. Vid närmare eftertanke är det kanske bättre att just dessa individer som framför allt attraheras av lättja och paraplydrinkar väljer något annat yrke. För allas bästa.

De skulle för övrigt ändå säkert säga upp sig så fort vårsolen tittar fram. Och förresten skulle det garanterat strida mot IESBAs Etikkod nr 150 att marknadsföra professionen på detta sätt. Vid ännu närmare eftertanke så är det helt enkelt en dålig idé. För att citera Nalle Puh: ”Ibland, när jag säger vad jag tänker, märker jag att så tycker jag inte”. Jag tar alltså tillbaka det där sista om annonsering.

Däremot står jag absolut vänligt men bestämt fast vid det andra om att vi bör passa på att utbilda oss så mycket vi bara kan – gärna och med fördel på någon tropisk söderhavsö om tillfälle bjuds. Because it’s höst and we’re worth it.

Branschkrönika skriven av Sara Deutschmann.

Tidigare branschkrönikor:

Läs mer: Hur är egentligen framtidens revisor?

Läs mer: ”Jag är revisor” – inte särskilt lämpligt som raggningsreplik

Läs mer: Revisionsberättelsen – en snart oändlig historia

ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp