Foto: Emelie Svedberg

Är detta slutet på allt?

Krönikören

Branschkrönikan

helena.adrian@adrianpartners.se

Helena Adrian är auktoriserad revisor på Adrian & Partners i Göteborg.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

21 december, 2017

Han kommer in på mitt rum, blek och med en orolig uppsyn. Den auktoriserade revisorn jag nu ser framför mig brukar vanligtvis ha en positiv attityd, vara glad och inte ta allt för allvarligt på livet. Något har alltså hänt, något utöver det vanliga.

Han kommer fram till mitt bord, sträcker fram handen med sin telefon och säger ”Titta på detta, titta på detta” och jag tittar. Det jag fäster blicken på är ett pyttelitet meddelande på en mobiltelefon, en nedladdad fil, ett meddelande från Bolagsverket. Meddelandet har skickats till en av våra kunder och det fasansfulla meddelandet, som endast en auktoriserad revisor kan förstå vidden av, lyder: ”Den revisor ni valt är inte en auktoriserad eller godkänd revisor”. På raden ovanför meddelandet finns vår byrås namn angivet.

Jag känner hur hjärtat börjar slå allt snabbare. Jag hör, som på avstånd, min medarbetare, med påtaglig oro i rösten, fråga om byrån inte längre är auktoriserad, samtidigt som min hjärna går på högvarv för att försöka räkna ut vad som kan ha hänt.

Jag drar mig till minnes att jag tidigare i höstas skulle skicka in handlingar för förnyandet av byråns auktorisation. När var det? Varför har jag inget hört? Det var länge sedan och jag borde ha hört något. Visst får man alltid någon fråga, eller får man inte det? Mellan mina öron pågår en inre dialog mellan den ifrågasättande Helena och den mer konstruktiva och kreativa Helena. Jag vill absolut minnas att jag skickat in alla begärda handlingar.

Hade PostNord slarvat bort kuvertet och handlingarna inte kommit fram och nu var vi ute ur systemet? Innebär det att samtliga våra kunder i dag står utan revisor? Framför mig ser jag konsekvenserna, revisionsberättelser som inte skulle kunna skrivas på, oroliga kunder som ringer, högvis med ändringsanmälningar och något omedvetet snedsteg som lett till min allt för tidiga pension. Men finns det inte ett sting av överraskande lycka där också – en tanke om långa sovmorgnar och tid för allt det jag inte hinner i dag?

Jag dras tillbaka till verkligheten. Vi borde nog fått ett meddelande om att vi inte längre är auktoriserad byrå, vi borde fått någon fråga från Revisorsinspektionen om det kommit en anmälan av något slag. Det skulle å andra sidan också kunna ha kommit bort, eller blivit fördröjt, i posthanteringen.

Jag beslutar mig för att ta tjuren vid hornen, ringa till Revisorsinspektionen för att försöka ta reda på om jag ska komma till jobbet i morgon. Efter några märkliga röstkommandon svarar en sträv och uppfordrande röst i andra ändan. Jag presenterar mig fort och lägger fram mitt ärende.

– Har du dragit in vår licens?

– Nej, inte än. Men jag funderar på att göra det, hörs från inspektionens företrädare.

Det går en mikrosekund innan jag inser att myndighetspersonen som jag ringt upp, för att utreda byråns kanske allvarligaste fråga, skämtar med mig. Jag bestämmer mig på en lika snabb mikrosekund att svara med samma skämtsamma ton.

– Nähä, varför inte det?

Det visar sig att allt är som det ska, mina handlingar för fortsatt auktorisation har kommit in och handläggning pågår. Betydligt lugnare och nu mer stridslysten avser jag att vända mig till Bolagsverket för att utreda det märkliga meddelandet till kunden.

Jag får reda på att den blankett 817 som skickats in för registrering av ny styrelse och revisor, behandlats manuellt. En på verket anställd medarbetare lider av dyskalkyli och har manuellt lagt in byråns namn och organisationsnummer. Dock hade fel nummer lagts in och den cykelverkstad, eller vad det nu var för företag som kommit upp, hade följaktligen inte de kvalifikationerna som krävdes för att kunna bli registrerad som auktoriserad revisionsbyrå.

Saken var ur värden och vardagen för ett trettiotal medarbetare var tryggad och min pension lagd på framtiden.

Branschkrönika skriven av Helena Adrian.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

”Att bli auktoriserad har alltid varit ett mål”

26 april, 2019 Balans följer: I höst jagar Fredrik Bäck, redovisningskonsult på BDO i Uppsala, auktorisationen hos FAR.

Eva Lindström har koll på EU-pengarna

23 april, 2019 Sverige betalar årligen 24-44 miljarder kronor till EU. Hur vet vi att pengarna redovisas rätt?

Ökad efterfrågan på auktoriserade redovisningskonsulter

17 april, 2019 Allt fler kreditgivare ställer krav. Saknas revisor i bolaget ska det finnas en auktoriserad redovisningskonsult.

Interna diskussioner på KPMG om vd-posten

12 april, 2019 Arbetet med att utse en ny vd på KPMG fortsätter. Ordförande Björn Hallin kommenterar.

Uppsats om IFRS 3 får pris

11 april, 2019 Jasmina Fredelind och Matilda Hellman: Dessa faktorer påverkar valet av goodwill-metod i europeiska företag.

 Upp