Foto: EY

Finns nästa Pelé i truppen?

Krönikören

Branschkrönikan

hamish.mabon@se.ey.com

Hamish Mabon, delägare, EY. Återkommande branschkrönikör på tidningenbalans.se.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

10 oktober, 2017

Höstrusket har infunnit sig, men det finns trots det ett antal ljusglimtar i det allt mer påtagliga mörkret. I min krönika i april så pratade jag om de olika faktorer som kunde utlösa en revisionsoffert på de stora drakarna i svenskt näringsliv. Efter en ganska lugn period med få stora offerter ute har det på kort tid verkligen blixtrat till. För närvarande håller minst fem stora mångåriga revisionsofferter de stora byråerna sysselsatta.

Offertprocessen skiljer sig konstigt nog mycket från bolag till bolag med ett brett spektrum vad gäller; utvärderingsgrunder, poängsystem, tidslinjer, omfattning av interaktion med ledning och dotterbolag, muntligt framförande av offerten och inte minst kravprofil på den som skall styra skutan, den huvudansvarige revisorn. Kärt barn har många namn, men låt oss kalla rollen för Lead Audit Partner.

I andra delar av samhället pratar vi om åldersdiskriminering, där det blir allt svårare att få ett ”tungt” jobb när man passerat 50. Det lysande undantaget är förstås styrelseroller, men den karriären är få förunnad och får nästan avhandlas i en egen krönika. Som Lead Audit Partner på en större revision är det än så länge tvärtom, de gråa håren är en merit. Revisorn har fortsatt en sådan central roll i att på ett trovärdigt sätt skapa trygghet för alla intressenter, inte minst hos den lilla aktieägaren. Inte kan väl detta ansvar delegeras till någon pojkspoling eller flicksnärta [jag inser för övrigt att jag daterar mig själv genom ordvalet, men tillbaks till sakfrågan].

Med jämna mellanrum blir det ett generationsskifte och man ringer in de nya och ringer ut de gamla. En byrås förmåga att hantera generationsskiftena är en kritisk framgångsfaktor, där effekterna kommer byrån till godo under decennier. Om man sedan beaktar alla gränssnitt i ägarledet eller styrelsesammansättningen mellan bolag så kan framgångar i en offert över tiden leda till ytterligare vinster.

Med en bakgrund i idrottsrörelsen så fascineras jag ofta av hur besluten tas, såväl inom byrån som hos bolaget när man ska välja den tilltänkte. Jag tar ofta liknelsen med ett fotbollslag som står inför en kritisk match. Kanske en Champions League final eller för den delen en avgörande kvalifikationsmatch med stora finansiella implikationer. Säg att man ska välja en trygg stabil mittback för att hålla ihop försvaret. I det fiktiva exemplet har man två alternativ; en 18-årig egen produkt som har framtiden för sig eller en 38-årig trotjänare med en väldigt hög lägstanivå. Den yngre spelaren har talangen, som kan göra succé, men samtidigt kanske han grips av stundens allvar och lyckas inte få till det.

En ung 18-årig Maradona som petades strax före fotbolls VM i Argentina 1978 är ett bra exempel där man inte vågade satsa på talangen. Med 38-åringen skulle laget få en stabilitet och en spelare som inte skulle göra kostsamma misstag. Å andra sidan skulle man kanske gå miste om den otroliga succé som en viss 17-årig Edson Arantes do Nascimento (även känd som Pelé) gjorde i fotbolls VM på Råsunda 1958.

I de pågående offerterna är det naturligtvis ett annat val, de yngre talangerna är runt 40, medan de trygga korten är över 50. I mitt eget fall var jag inte 18 när jag fick förtroendet, men tack vare en förutseende och framåttänkande partnerkollega som var en riktig lagspelare fick jag förtroendet att skriva under ett större börsbolag innan jag hade fyllt 40.

Innan jul kommer dessa fem stora offerter att avgöras. Jag får sannolikt anledning att återkomma till utfallet när de tillkännagetts eller i övrigt sipprat ut.

Utnämning av Lead Audit Partner har många liknelser med utnämningen av en ny vd för ett börsbolag. Vd:n har ju än starkare koppling till intressenternas relation till bolaget. Här noterar jag till min glädje att både Kinnevik och Securitas varit ett föredöme, där båda bolagen – med en stark ägarfamilj som vid flertalet tillfällen visat sig satsa på rätt kort – i år satsat på ”18-åringen” i min liknelse.

Framtiden får utvisa om det blir en eller till och med två nya Pelé!

Branschkrönika skriven av Hamish Mabon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Mod gjorde baks & co till Årets framtidsbyrå 2018

21 september, 2018 Strategiskt arbete och tänket "en kund i taget" gjorde baks & co till Årets framtidsbyrå.

CH Witts pris 2018 till Anja Hjelström

20 september, 2018 Anja Hjelström prisas för artikeln ”Bättre kommunikation – en lösning på vilket problem?”.

Mazars: Viktigast av allt är medarbetarna

18 september, 2018 Ett ungt gäng med höga ambitioner mitt i en av Sveriges hetaste forskningsbyar.

”Kan komma nya sätt för revisorerna att arbeta”

17 september, 2018 Som revisor gäller det att hålla sig uppdaterad inom XBRL-området i höst.

Digital inlämning av årsredovisning – vad tycker du?

14 september, 2018 Vad tycker företag och deras ombud tycker om obligatorisk digital inlämning av årsredovisning?

Månadens medlem: Paulina Persson

13 september, 2018 Varje månad tar vi tempen på en medlem FAR. Hej Paulina Persson!

 Upp