Anna Wilhelmsson

En företagares önskelista

Krönikören

Branschkrönikan

petra@stabilisator.se

Petra Örjegren, grundare och VD Stabilisator, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

 

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, 

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

8 december, 2020

Käre tomten. 2020 blev ett omtumlande år och så här inför jul har jag en önskelista som skulle göra nästkommande år så mycket bättre. Självklart är ett fungerande vaccin, som kan stoppa den pandemi som härjat vår jord, högst upp på listan. Jag förstår dock att det inte är något som kommer att vara klart förrän en bit in på det nya året och det är några andra saker jag också önskar mig…

Krisen för våra företagare är långt ifrån är över och många har kämpat hårt för att överleva under snart ett år. Regeringen har presenterat ett antal stöd till dessa företag men tyvärr har de i många fall missat målet och gränserna har satts högt. Ett normalt år står företagen för en väldigt stor del skatteintäkterna och Magdalena Andersson har sparat i ladorna. Min önskan är att företagen nu får sin skatteåterbäring genom att de ack så nödvändiga stöden förlängs och utökas.

Arbetslösheten kommer att stiga till extremt höga siffror. Under detta år har företagen valt att korttidspermittera istället för att varsla men snart tar stödet slut och då kommer uppsägningarna att komma. Arbetsförmedlingens prognos är att arbetslösheten kommer att nå 11% under 2021 och kraftfulla insatser behövs för att komma till rätta med denna växande arbetslöshet. 4 av 5 jobb skapas i de små företagen så det är där insatserna behövs för att lösa problemet.

Därför önskar jag nu att det kommer ordentliga stödpaket som tar sikte på de mindre företagen för att stimulera jobbskapande. Förutom sänkta arbetsgivaravgifter vore det väl fantastiskt om det utlovade löftet i januariavtalet hålls och att vi får en ny och mer nutidsanpassad arbetsmarknadslagstiftning.

För att våra viktiga företagare ska kunna skapa jobb behöver de även känna trygghet, en känsla fler och fler tappar i den kalla värld vi lever i just nu. Hälften av alla företag med anställda uppger att de någon gång har blivit utsatta för brott! Rånen ökar i antal och det skapar otrygga arbetsplatser för både företagare och anställda. Jag önskar verkligen att denna fråga kommer att tas på större allvar under nästa år och att vi alla kan få en tryggare tillvaro.

I stället för att skydda företag från skurkar så utmålas företagaren däremot ofta själv som en sådan. Nidbilden av en företagare är den tjocke direktören som ser ner på sina anställda från en upphöjd plats och i filmer är det väldigt ofta som den elake boven är rik företagsledare.

Majoriteten av företagare har ingen som helst likhet med denne direktör eller ond företagsledare. De flesta företagare sliter många timmar varje dag och undersökningar har visat att de hellre avstår från sin egen lön till förmån för de personer de har anställda. Jag har en önskan om att bilden av företagarna ändras och i stället blir en bild av de superhjältar dessa människor faktiskt är.

När våra företagare ska lägga kraft och energi på att bygga upp sina verksamheter efter pandemin skulle mycket kunna göras för att underlätta för dem. Att få till en modern bokföringslag ligger nära i tid och jag önskar att den kommer att landa väl och klubbas igenom under nästa år. Vilka av oss önskar inte en lag som möjliggör digitala flöden?

Men det finns mycket annat som skulle kunna förenklas, just nu är det krisstöden som behöver ses över. Under året har turerna varit många och ofta svåra för en företagare att förstå, utdelningsförbudet är ett av många exempel. Så det jag önskar våra företag är en förutsägbar spelplan som skulle göra livet för dem otroligt mycket lättare.

Att det finns förslag som i detta läge skulle öka den administrativa bördan är allt annat än bra. Förslaget som ligger nu om en skatt på kläder och skor slår extremt hårt mot en redan krisande bransch. Det är tydligt att vi behöver ta krafttag gällande miljön men jag önskar att det kan finnas andra vägar att gå än att orsaka regelkrångel och byråkrati.

Det är så mycket vi företagare behöver för att kunna vara med att skapa det samhälle och välfärd vi alla önskar, men först och främst är vi nu förtjänta av ljuvlig julefrid.

Så som sista punkt i min önskelista så önskar jag er läsare, mina nära och kära, arbetskollegor och kunder, en riktigt god och kärleksfull jul.

Branschkrönika av Petra Örjegren

Senaste branschkrönikorna av Petra Örjegren:

Läs mer: Har den auktoriserade redovisningskonsulten en framtid?

Läs mer: Ska vi ta i hand på att börja kramas igen?

Läs mer: Dags att ta vårt ansvar!

 • Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

  Om Agoy-affären: ”Roligt, efterlängtat och väntat”

  8 april, 2021 "Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox." Balans har samlat flera röster om affären.

  Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

  8 april, 2021 Fortnox köper 30 procent av molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. ”En struntsumma."

  Experten: 11 frågor och svar om kapitalförsäkring enligt K2 och K3

  6 april, 2021 Therese Hagström, redovisnings­specialist på Deloitte, reder ut vad som gäller.

  ”Kontrollanten och jag hade en bra dialog”

  31 mars, 2021 Jeanette Westerlund, Auktoriserad Lönekonsult FAR, blev kvalitetskontrollerad för första gången i höstas.

  Tänk på det här inför kvalitetskontroll lön

  30 mars, 2021 Är du Auktoriserad Lönekonsult FAR och ska bli kvalitetskontrollerad? Så kan du förbereda dig.

   Upp